dijous, 28 d’agost del 2014

Insisteixen amb el suposat col·lapse a Urgències d’aquest estiu


A Catalunya no s’està privatitzant la sanitat pública


Nou Decret pel 2015, per regular les llistes d’esperaPocs dies abans de començar el nou curs, el conseller de Salut s’ha hagut de sotmetre a una nova entrevista sobre qüestions més que discutides abans de les vacances. Per això sobta que una vegada i un altre, els periodistes s’obstinin en els mateixos temes, inconscients suposo, que de tant preguntar el mateix, sembla que allò del que comenten en les seves preguntes s’acabi confonent amb la realitat per part dels que ho escolten.  Aquesta vegada ha estat el canal 3/24 de Televisió de Catalunya, qui ha entrevistat al conseller Ruiz sobre temes ja massa vistos i sense excessiu interès. Només la manca d’imaginació de determinats periodistes pot portar a repetir una vegada i un altre les mateixes preguntes, sobre els mateixos temes, sense aportar res de nou i sense que l’entrevistat pugui dir-hi res més de nou, del que ja havia dit en altres ocasions sobre les mateixes preguntes.


És per això que en aquesta ocasió més que reproduir les respostes del conseller Ruiz, intentaré reproduir els conceptes que es deriven de les seves paraules:  
 • “El sistema de salut està al límit des del punt de vista econòmic; a nivell assistencial ha donat perfectament resposta a les necessitats de les persones tant a nivell dels hospitals com de l’assistència primària”
 • “En un sistema històricament en tensió per la manca de recursos que a Catalunya ha comportat que els nostres professionals tinguin una retribució per sota de la retribució mitjana de l’Estat, l’afectació de les retallades ha repercutit sobretot a aquests professionals que hi treballen, que han hagut de fer un sobre-esforç, amb una reducció dels seus salaris, i això sens dubte influeix en el seu estat d’ànim. Tanmateix i gràcies a aquests professionals, els ciutadans en cap cas han vist reduir la prestació dels serveis de salut 
 • “Els últims dies de juliol i els primers d’agost hi ha hagut un increment de la demanda d’urgències a Vall d’Hebron i Bellvitge i això ha incrementat la necessitat d’ingressar pacients. Quan aquest fet es sobreposa a un sistema sota tensió, es produeixen les dinàmiques que hem viscut en aquelles dates.”
 • “També es veritat que la situació del sistema sanitari públic necessita, com ho demana el propi sector, més coresponsabilitat política a l’hora d’abordar les situacions conflictives. En lloc de detectar un  problema i intentar trobar solucions,  a partir d’aquest problema es crea un conflicte,  i d’aquest conflicte intenten treure’n rèdit polític alguns partits i sindicats"
 • “Tots els hospitals són organitzacions molt complexes que sempre tenen alguna o altre disfunció. A Vall d’Hebron ha calgut reorganitzar la manera de treballar del servei d’urgències. Però Vall d’Hebron no és tot Catalunya. A Bellvitge apareix una reivindicació de no tancar llits, però sense que es produeixi cap mena de col·lapse. La dinàmica de generar conflictes porta a dir que tots els hospitals de Catalunya estan col·lapsats, quan això no és cert. No entenc a que porta dir que tots els serveis d’urgències estaven col·lapsats”
 • “El discurs d’alguns quan es col·lapsen Bellvitge i Vall d’Hebron es basa en dir que això significa el desmantellament de la sanitat pública i el col·lapse de totes les urgències del país i després diuen que així tenim l’excusa per portar els malalts   a la privada; és el discurs de la privatització. Entre tots hem de ser una mica més responsables. No hi ha cap desmantellament de la sanitat pública” 
 • “En la compareixença al Parlament del dia 2 de setembre rendiré comptes del resultat del que s’ha fet amb els recursos que els ciutadans posen a la nostra disposició” 
 • “No és cert que aquest any 2014 hi hagin retallades addicionals a l’ICS. El pressupost de l’ICS és públic i el coneixen també els sindicats. Desmenteixo totalment que hi hagi més retallades.” 
 • Els efectes de les retallades són: un 15% de reducció del sou als professionals, menys despesa de farmàcia, menys inversions i increment d’algunes llistes d’espera; no n’hi ha d’altres  
 • “I tant que caldria augmentar d’una manera important el pressupost del 2015; el problema és trobar les fonts per poder incrementar el pressupost; Caldria que anéssim tot junts a Madrid a reclamar un millor finançament. Tenim un infra-finançament crònic, que mai els governs de l’Estat han estat sensibles a solucionar-ho, i no només a Catalunya.” 
 • “Estem parlant amb les entitats professionals per tal d’elaborar un nou decret sobre temps els temps de garantia, que en cap cas allargarà els temps garantit actual dels i14 procediments amb temps garantit però incorporarà noves intervencions, amb criteris mèdics  en lloc de criteris administratius com fins ara. Tanmateix lo important no és el nombre de malalts que esperen, sinó el temps que han d’esperar per ser operats.  Aquest anys anem millorant el temps de resolució.”
 • “Privatització de la sanitat catalana?: que algú em porti proves; l’Hospital Sagrat Cor és un hospital de la xarxa pública; fora d’aquesta xarxa no hi va un sol malalt”  (*) Veure nota al peu de pàgina. 
 • “Cal abordar la regulació del cànnabis: el consum de cànnabis està regulat a Espanya i a Catalunya; a partir d’això cal regular que el conreu sigui individual i que el que es consumeix en els clubs de cànnabis provingui del conreu individual, de manera que els clubs no siguin un lloc de compra venda, que no estiguin al costat d’una escola o establiments similars, etc.” 
 • “El proper congrés de cardiologia és molt interessant. A part de resoldre els infarts, que a casa nostra ho fem molt bé, el més important es aconseguir que en tinguem menys cassos. Grans cardiòlegs catalans al mon plantegen com fer per tenir menys infarts: la medicina que s’anticipa a l’infart, que no és la preventiva. A Catalunya tenim magnífics cardiòlegs”

(*) Nota: vull manifestar la meva discrepància amb el conseller Ruiz pel que fa a l’Hospital Sagrat Cor. Parlar dels temps de l’Aliança és una petita trampa. Que la decisió de vendre la gestió del Sagrat Cor a Capio fos una decisió del tripartit no justifica res. El cert és que la realitat ha canviat; és diferent. I avui, la gestió de l’Hospital Sagrat Cor, correspon al Grup Quirón, és a dir que ens agradi o no, aquest contracte pertany al buc insígnia de la sanitat privada catalana. Vostè mateix. 


Tanmateix em sumo al punt de vista del conseller: a Catalunya no hi ha cap privatització del sistema sanitari públic. Només cal aclarir aquesta situació lletja i poc clara, de l’Hospital Sagra Cor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada