dimarts, 29 de juliol del 2014

Més llenya al foc


La ACES denuncia a Barnaclínic per competència deslleial


Per contra troben normal que els privats puguin fer activitat pública.



Ahir es va saber que la ACES ha formalitzat als jutjats de Barcelona una denúncia contra BarnaClínic per competència deslleial. Com és sabut, Barna Clínic és una entitat que pertany a l’Hospital Clínic de Barcelona, i és responsable de l’assistència als malalts no finançats pel sistema públic de salut i  d’oferir prestacions sanitàries que no formen part de la cartera de serveis de la sanitat pública. És una entitat sense ànim de lucre que reverteix tots els seus ingressos a l’Hospital Clínic. D’aquesta manera l’Hospital Clínic fa activitat pública i privada, delimitant els àmbits de cada una d’aquestes activitats, respectant els principis d’equitat, accés i igualtat.

La Dra. Catiana Cabrer és la directora de BarnaClínic 
De fet ja fa temps que la ACES rondinava pel fet que els hospitals públics catalans fessin activitat privada. Algú recordarà que precisament aquest va ser l’argument amb el qual la ACES va justificar el seu abandonament de la comissió que redactava les bases del Pacte Nacional de Salut. Ara, finalment, l’associació patronal s’ha decidit a posar aquesta demanda per que el model BarnaClínic topa i perjudica els interessos de les entitats sanitàries privades. Amb aquesta demanda la ACES vol eliminar les pràctiques deslleials i contraries a les normes de la competència que segons ells es realitzen des de BarnaClínic.

És evident que estan en el seu dret de fer-ho, només faltaria, ara bé, a la vida s’ha de ser coherent i la contradicció  d’aquest plantejament és evident. Això deu voler dir per tant, que les entitats privades no han de fer activitat pública, o potser aquesta lectura ja no interessa a la ACES?. Defensar només que els hospitals públics no poden fer activitat privada seria del tot impresentable. I en aquest supòsit la pregunta és immediata: Srs. de la ACES, que fem amb l’Hospital Sagrat Cor? Seran vostès els que aniran a IDC Salut o al Grup Quiron, socis d’ACES, a exigir que deixin de atendre malalts públics tant al Sagrat Cor com a Sant Cugat o Sabadell? O potser els seus anhels de “regles de joc clares” només van en una direcció?

L'exjugador del Barça, Eric Abidal va ser operat
a BarnaClínic
No té massa sentit negar la capacitat dels hospitals públics per atendre malalts privats. De fet això fa ja molts anys que passa, no és nou d’ara. Els accidentats de trànsit que estan coberts per companyies d’assegurança s’han atès tota la vida en hospitals públics. A què ve aquesta reacció d’ACES? Em sembla que l’explicació és molt senzilla. Des d’un temps cap aquí, ACES està comprovant com els hospitals públics s’estan erigint en ferms competidors del hospitals privats i ho fan amb uns equips professionals que són pràcticament els mateixos que actuen a la privada i amb unes condicions hoteleres dels hospitals públics, que en general estan per sota de les dels hospitals privats. Com és doncs, que els hospitals públics han pogut convertir-se en un competidor dels privats? Només hi ha una resposta: els preus. Els públics apliquen uns preus competitius, que la sanitat privada té dificultats a igualar, per que estan massa ben acostumats a marges  prou amplis.

Jo crec que el millor que pot fer ACES davant d’aquesta situació és recomanar als seus afiliats que baixin tarifes, i que siguin més competitius oferint alternatives als malalts que la pública no pugui oferir. Demanar empara a la justícia no em sembla el més adequat per solucionar una qüestió d’adaptació a les noves condicions del mercat. Quan aquests condicions canvien, toca adaptar-se. Si no ho fas, és evident que ho passes malament. 


Tanmateix hi ha una cosa que no m’agrada gens, i que ja he denunciat en algun altre escrit. Ara amb aquesta acció, ACES s’acaba de posicionar explícitament en contra dels interessos dels hospitals públics. Per tant confio que a partir de setembre quan s’hagi de negociar el nou conveni laboral de la sanitat pública, ACES adoptarà la única postura ètica que pot adoptar: retirar-se de les negociacions. Fer el contrari seria un engany al sistema sanitari públic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada