dimarts, 15 de juliol del 2014

Complicacions a Vall d’Hebron


Els metges demanen la dimissió del gerent


Presentat un escrit signat per uns 800 metges recolzant al Dr. Xavier Jiménez ex cap de la Unitat d’Urgències de l’Hospital



Tot va començar fa unes setmanes quan gràcies a la denúncia formulada pel Dr. Jiménez es van conèixer situacions lamentables de malalts que estaven quatre o cinc dies en les unitats d’observació d’urgències, pendents de tenir llit a les plantes per poder ingressar. El Dr. Jiménez, va fer un escrit a la gerència del centre i a la gerència de l’ICS en el que exposava  la situació del servei i en síntesi demanava més metges i més llits per ingressar malalts.

El conflicte es va començar a gestar quan el gerent de Vall d’Hebron, el Dr. José Jerónimo Navas va voler desmentir les denúncies del Dr. Jiménez, culpabilitzant als metges de la situació i treient transcendència als fets denunciats. L’enfrontament entre tots dos va anar agafant cos, fins que la setmana passada es va saber que al Dr. Jiménez li havien“canviat les funcions” fent-el responsable del Pla Estratègic de Malalts Crònics. Aquest fet va ser molt mal digerit pels companys del Dr. Jiménez, tant del servei d’urgències com d’altres unitats de l’Hospital, i aquest malestar ha culminat amb la presentació d’un escrit signat per uns 800 metges de tot l’Hospital de recolzament al Dr. Jiménez.

Paral·lelament, els metges de Vall d’Hebron ha celebrat aquest migdia una assemblea en la que han demanat el cessament immediat  del gerent i del director assistencial del centre, per la “falta de capacitat per resoldre els problemes i per la confrontació directa amb els professionals” Consideren que el Dr. Navas és el màxim responsable de la situació límit que segons ells està vivint l’Hospital. Per aconseguir la destitució d’aquests responsables, els metges han endegat una nova campanya de recollida de signatures.

En un blog del mes de febrer, arrel de la vaga de MIR també a Vall d’Hebron, vaig alertar sobre el fet que al Valle d’Hebron s’estava jugant amb foc.  En aquella ocasió els mals no van passar a majors: el gerent de l’ICS va tenir que fer marxa enrere en una normativa que regulava les hores de guàrdia i això va solucionar el conflicte. Ara, afortunadament, tenim les vacances al davant, i això farà que el soufflé no pugi fins a límits insostenibles, però el setembre pot ser certament complicat.

Sense treure ni donar la raó a les parts en conflicte, si que hi han algunes coses que em resulten difícils d’entendre:

La gerència de Vall d’Hebron sap que actuar tal com ho ha fet, comporta necessàriament conflicte. La gerència de l’ICS sap també que aquest tipus d’actuacions autoritàries comporten per elles mateixes situacions de risc, que poden trencar amb molta facilitat la complicada i inestable pau social existent en aquests moments. Tant el Dr. Navas com el Dr. Soley tenen moltíssima experiència acumulada al mateix ICS com per saber que aquesta situació els pot portar a una crisi de la que sortir-ne resultarà molt complicat, i si se’n surt, segur que pel camí es perdran bous i esquelles.  No acabo d’entendre els motius pels qual han actuat d’aquesta manera.

Per la banda dels metges, voldria fer una consideració: durant els dies del col·lapse, l’hospital va donar les altes que normalment donava?. I també un comentari: en una empresa “normal i corrent” si un treballador critica públicament els procediments interns de l’empresa i en desqualifica el producte davant dels clients, no dura ni cinc segons en aquella empresa. No només li canvien les funcions sinó que el deixen sense cap funció. Està clar que en aquesta ocasió el Dr. Jiménez es por considerar un afortunat per no treballar en una empresa "normal i corrent"   

De tot plegat n’hauria de sorgir l´únic camí viable que queda i el menys dolorós per tothom: la via del diàleg i de l’acord... seran capaços?




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada