dilluns, 16 de setembre del 2013

RAT al Clínic



El plantejament de les RAT és correcte, però la seva aplicació no es pot fer pitjor

Una entitat privada madrilenya rebrà diners de la malmesa sanitat catalana


Aquests dies s’ha fet publica la retallada que s’aplicarà a l’Hospital Clínic tant aviat com ho acabin de pactar agents socials i direcció del centre. En principi, aquesta retallada derivada d’una RAT (reordenació assistencial territorial) que implica el tancament d’un 9% de llits (es parla de 42), i d’una reducció del 7% dels pacients atesos (diuen que unes 2.079 altes). Sembla que aquests pacients  (en principi pacients quirúrgics de baixa complexitat) serien derivats a l’hospital més proper, que no és altre que el Sagrat Cor gestionat en aquests moments per l’empresa madrilenya IDC. Com a conseqüència d’aquesta RAT sobrarà fonamentalment personal d’infermeria (diuen que 45 infermeres). Les que siguin fixes seran reubicades en altres unitats de l’hospital i això implicarà que els estalvis es produeixin per la no contractació de suplències, al marge de la no renovació de contractes temporals. També es jubilaran metges majors de 65 anys, i sembla que es vol suprimir mitja paga de manera generalitzada entre tots els treballadors. Tot plegat cal negociar-ho entre els representants dels treballadors i l’empresa.  Veurem com queda.

L'Hospital Clínic, objecte d'una RAT
Des d’aquest blog, he defensat les RAT: tenen tot el sentit del món. El que passa és que no es poden anar aplicant com si d’una guerra de guerrilles es tractés; ara per aquí, ara per allà. Cal explicar el conjunt de les RAT que el Departament té pensat aplicar a tot el territori i debatre amb els interessats i amb les forces polítiques representades al Parlament si cal, la seva aplicació. No pot ser que cada x temps, ens despertem al matí amb una nova sorpresa, aplicant RAT a vegades difícils d’entendre. Fins ara el Departament de Salut no ha estat gens encertat a l’hora de presentar les RAT. En va voler fer una a l’hospital de Viladecans que ha hagut de retirar per que no estaven gens clars els objectius de la RAT, i ara tal com es planteja de moment al Clínic, alguns tampoc ho acabem de veure clar. Les RAT aplicades a l’assistència primària també han aixecat controvèrsia per la manca de diàleg amb el territori, tot i la seva racionalitat, i en el cas de les RAT en el sector sociosanitari, la seva aplicació (reducció de les estades contractades a convalescència) també s’ha fet sense el més mínim diàleg ni consens amb les entitats. 

L'Hospital del Sagrat Cor, gestionat per una empresa amb
 ànim de lucre, podría beneficiar-se d'una
decidió discutible
Està clar que una RAT ha d’implicar un estalvi. I en el cas que ens ocupa, aquest estalvi sembla que el Departament de Salut el vol compartir amb una entitat privada amb ànim de lucre i seu a Madrid. IDC (Ibérica de Diagnósticos y Cirugia) és una empresa que va entrar a la sanitat catalana per la porta del darrera: va ser quan la fallida de l’Hospital General de Catalunya (HGC). Es van presentar dues empreses per intentar salvar aquest hospital, i gràcies al canvi de vot d’última  hora de l’Ajuntament de Sant Cugat (CiU) IDC va aconseguir quedar-se amb l’HGC  en detriment de Mútua de Terrassa que era l’altre alternativa. Error gravíssim  des de molts punts de vista, atès que l’HGC hauria pogut ser l’hospital públic que Cerdanyola, Sant Cugat i El Papiol reclamen. Però error encara més greu al permetre que una empresa madrilenya poses els peus a Catalunya, amb la finalitat d’endur-se resultats econòmics (beneficis) a Madrid.

Per altre banda, si el que es vol és ajudar a l’Hospital del Sagrat Cor, llavors la pregunta és: se’l ajuda ara, i se’l deixa caure quan era de l’Aliança? Qui pot explicar aquesta contradicció? Ja se que la LLOSC permet que a la xarxa pública hi hagi entitats amb ànim de lucre, però aplicar-ho ara al bell mig de la crisi, quan no hi ha diners per pagar el cost de la sanitat catalana, permetre que una institució madrilenya se’n dugui recursos econòmics de Barcelona a Madrid, em sembla d’una manca de sensibilitat important per part d’aquells que amb les seves decisions ho permeten. Veurem que expliquen al Parlament on han estat cridats a comparèixer  per donar explicacions    

El Rei d'Espanya va ser operat al Clínic
 d'una afecció pulmonar
Ara ens trobem doncs amb una situació econòmica per la qual la sanitat catalana ha de retallar, i fruit d’aquestes retallades, part del diner estalviar retornarà a Madrid via beneficis d’IDC. Algú ho entén?

No hauria estat més raonable distribuir aquestes 2079 altes entre els hospitals més pròxims als domicilis dels malalts afectats? Tots sabem que el Clínic exerceix un poder d’atracció important a Catalunya, i sense tenir la informació exacta, m’atreveixo a dir que un % important d’altes prové de municipis diferents al de Barcelona. No haurien de ser aquests malalts que provenen d’altres municipis els que amb patologies no complexes, fossin derivats als hospitals de referència que els correspongués? Si més no, els beneficis, si se’n  produïssin, en cap cas se’n anirien a Madrid com sembla que incomprensiblement succeirà ara. I això sense entrar en consideracions sobre l’empresa IDC i els seus lligams amb la política a nivell estatal i sembla que també a Catalunya

RAT si, però sentit comú també, i els hospitals catalans avui necessiten de tota l’ajuda i suport que sigui possible per part de l’autoritat sanitària. 


www.rbaestudisiprojectes.cat            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada