dijous, 2 de maig del 2013

Les Reordenacions Assistencials i Territorials (RAT)


Quan la realitat económica obliga a ser eficients



Les Reordenacions Assistencials i Territorials (RAT) son un instrument per la implantació de les línies estratègiques del Pla de Salut de Catalunya. El seu objectiu es orientar l’organització territorial dels serveis per garantir una prestació de qualitat i un alt nivell d’eficiència. Es fonamenta  en el treball territorial per generar “servies en xarxa” en contraposició a la “xarxa de serveis” actual amb l’objectiu  de no fer allò que no correspon per nivell de complexitat. Aquests projectes territorials tenen tres elements transversals comuns: el protagonisme de l’Atenció Primària de Salut i el treball multi-disciplinar, la utilització de les TIC i el reforç de la salut pública. El seu abast inclou l’atenció primària de salut, l’atenció de malalts aguts en centres d’hospitalització, l’atenció sociosanitària i l’atenció en salut mental. Abasta doncs tota l’assistència sanitària del CatSalut

El Departament de Salut endega una bona mesura
racionalizadora de la despesa: les RAT
Un plantejament així implica una priorització dels criteris basats en l’eficiència i lidertage clínic. El seu instrument bàsic per aconseguir el que es pretén és el nou sistema de compra de serveis del CatSalut, orientat a resultats. La Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3) esdevé també un element clau per l’aplicació de les RAT.

Per assegurar els “serveis en xarxa” (concepte que ja vaig sentir desenvolupar a la consellera Geli), cal orientar a les organitzacions cap l’eficiència aplicada a tota l’organització; també a les tasques assistencials. I per això cal reassignar la cartera de serveis territorial per aconseguir que “l’atenció més adequada a un problema de salut, es rebi en el servei més idoni”, i afavorir en el territori les fórmules de gestió integrades i coordinades, potenciant la cooperació i col·laboració entre serveis i dispositius assistencials.

Aquestes reordenacions  són una estratègia del CatSalut per transformar el model de prestació de serveis a nivell territorial. Els esforços es centren en l’atenció a la cronicitat, el nivell i capacitat de resolució de l’assistència primària i dels diferents dispositius sanitaris, l’accessibilitat als serveis i l’eficiència en la utilització de recursos escassos.


El Dr. Josep Maria Padrosa, director del CatSalut, vol
aconseguir més eficiència dels recursos, sense afectar
a la qualitat de l'assistència 
Amb les RAT es pretén millorar els resultats en salut i en utilització de serveis de la població, millorar l’eficiència optimitzant recursos i assegurant la sostenibilitat del sistema sanitari, d’acord als lideratges clínics. Es pretén també millorar la percepció que tenen els ciutadans, professionals i agents socials sobre la gestió sanitària, i guanyar en transparència i rendició de comptes

Per aconseguir-ho cal un lideratge valent del CatSalut, estratègies de comunicació efectives, mesures que contribueixin a vertebrar els territoris d’acord a aquesta nova visió, flexibilitat a l’hora d’implantar els diferents projectes que vagin sorgint,  que els professionals sanitaris es sentin incorporats al diferents projectes i puguin participar en la seva definició, posar a disposició tota la informació disponible que no és poca, etc. 

Sembla que a dia d’avui hi han definits uns 27 projectes RAT per aplicar en el període 2013-2015 d’una manera gradual amb readaptacions anuals, considerant les característiques i peculiaritats de cada territori així com dels hospitals en funció de la resta de la xarxa en el territori.

Alguns dels objectius de les RAT estan quantificats:

Es pretén reduir en un 3,7% la sobre utilització de les Consultes Externes
Es vol reduir en un 10% les hospitalitzacions potencialment evitables
Es vol reduir en un 30% els reingressos
També es vol acotar el sobre internament, que es calcula que es produeix  en un 2,4% de les altes
Es vol potenciar i incrementar la cirurgia major ambulatòria  en un 5%
I a nivell organitzatiu es pretén reconduir els fluxos de malalts que acaben en ingressos hospitalaris

A tall  d’exemple dir que alguns d’aquests 27 projectes RAT  ja estan en marxa: 
L’Ordenació de l’Atenció Sanitària a l’Alt Penedès







4 comentaris:

  1. Ricard, aixó és un petit estracte d'un Publireportatge?...

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no...és un recull d'informacions diverses al voltant d'aquest tema. Em sembla que és una bona idea si es desenvolupa amb seny

      Elimina
  2. potser em trobo en una etapa escèptica i no se quin dret tinc en negar el que potser encoratja a altres...Tanmateix, com sempre, les idees i projectes tenen persones al darrere..quan penso en aquestes i els mantres que repeteixen, no els crec...i no és que no siguin raonables les propostes...de fet les he sentit més o menys enunciades d'aquesta manera en els darrers 25 anys...moltes ja apuntades al primer Pla de Salut... dubto i molt i crec que raonablement de qui ho divulga...perquè talent, el que es diu talent...no tenen. de tota manera... desitjo éxit per a totes i cadascuna de les propostes que impliquin millora de la eficiència del Sistema Sanitari Públic

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tot el dret a dubtar. Coincideixo amb tu que algunes d'aquestes mesures fa temps que se'n sent parlar. El que passa és que per aplicar-les cal valentia, per que algunes d'elles generaran anticossos i fins i tot poden "fer perdre vots". Segurament per això se'n ha parlat però mai s'han aplicat. La diferència és que ara la situació económica obliga, abans no era tan així.

      Tanmateix el temps ens permetrà veure el grau d'acompliment d'aquests "bons proposits", i el nivell assolit respecte als objectius plantejats inicialment.

      Ho seguirem...

      Elimina