dimarts, 10 de novembre del 2020

Marc Ramentol, Josep Maria Argimon i Jacobo Mendioroz, al rescat de la imatge del departament de Salut


La crisi sanitària de la Covid-19 ha posat al descobert un altre crisi: la de la manca d’expertesa sanitària d’un part significativa de l’estructura directiva del departament de Salut. Tots tres, Argimon, Ramentol i Mendioroz estan donant explicacions prou fonamentades sanitàriament a la ciutadania i això, contràriament al que ha passat fins fa poc genera credibilitat i confiança entre la ciutadania.


Un departament de Salut, que més enllà del missatge “mans, mascareta, distància” no havia estat capaç de fer arribar a la població un missatge sanitari prou clar i convincent i que en aquesta segona onada de la pandèmia ha repetit els errors comesos en la primera.
Més que mai ha quedat clar que per ocupar càrrecs de responsabilitat cal quelcom més que una militància política i la voluntat de respectar la carta financera d’un partit polític. Cal per sobre de tot, coneixement sobre les matèries en les que s’adquireix una responsabilitat. 

 

 

El discurs poc sanitari de la consellera de Salut, el silenci de l’anterior secretaria general del departament de Salut, algunes frases de l’anterior secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i la poca iniciativa pública en la gestió de la pandèmia del CatSalut, ha portat a la necessitat d’efectuar canvis en l’estructura directiva del departament de Salut, que donava la sensació de voler combatre al virus només des del discurs mitjançant el lema “mans, mascareta, distància” i poca cosa més.


Frases com 

“No creiem que el coronavirus es transformi en un problema de salut pública a Catalunya”

“Un escenari com el d’Itàlia és poc factible a Catalunya

La grip ens preocupa molt més que el coronavirus”

“S’han pres totes les mesures i estem preparats per detectar i tractar algun possible episodi” 

“No estem en una zona de risc” 

“El protocol i la xarxa sanitària estan preparats per fer front al coronavirus”

“Els brots de coronavirus actius a Lleida no ens preocupen, perquè la detecció i el seguiment s'ha fet bé"

“Catalunya està en una tendència molt a la baixa i la situació és molt bona”

han estat a l’ordre del dia, i així ens ha anat. Amb responsables capaços de dir tots aquests disbarats, algú pensa que alguna cosa pot sortir bé? Afortunadament, ara sembla que finalment el coneixement i el seny s’han instal·lat al departament.  

 

Aquests són exemples de frases que han estat pronunciades per màxims responsables del departament de Salut. Això és greu, i denota la manca de professionalitat i rigor d’un departament estructurat del tot sota criteris polítics, en detriment del coneixement, la ciència i la professionalitat.

 

Per sortir al pas de tant desori, i arreglar una mica el panorama, al departament s’han hagut de efectuar canvis en el seu organigrama: 

S’ha substituït al secretari de Salut Pública, càrrec que ha estat ocupat per el Dr. Josep Maria Argimon que a la vegada és gerent de l’ICS.

S’ha substituït a la secretaria general del departament, per el Dr. Marc Ramentol

S’ha creat el càrrec de coordinació i seguiment del coronavirus a Catalunya i es nomena en primera instància al Dr. Jacobo Mendioroz per la seva direcció tot i que unes setmanes mes tard també se’l nomena subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública.

Malgrat això, alguns dels autors de les frases exposades més amunt, continuen en el seu càrrec.

 

Ara, amb aquestes tres persones, ben formades, coneixedores del que tenen entre mans i prioritzant per sobre de les seves tendències polítiques la seva professionalitat, el departament ha guanyat credibilitat i ha adoptat un discurs sanitari que mai hauria d’haver faltat. Les seves compareixences públiques són fàcils de seguir perquè tenen les idees molt clares del que està succeint, han deixat de banda les gesticulacions i les frases fetes, i saben com cal actuar per acabar vencent al virus.

 

De ben segur que d’aquí a uns mesos, repassant l’hemeroteca no ens caldrà destacar cap frase fora de context com ha passat malauradament aquests mesos enrere

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada