divendres, 13 d’abril del 2018

El nou Trueta: a Girona continua la discussió al voltant de si són verdes, o són madures...


Com més tardin els gironins a posar-se d’acord sobre la ubicació del nou hospital, més tardaran a aconseguir que els pressupostos consignin alguna partida per poder fer-ne el projecte.



És el CatSalut qui té la competència per determinar la dimensió i els serveis que ha de tenir el nou Trueta. Aquesta funció no correspon ni a l’Ajuntament gironí ni a cap consultoria per prestigiosa que aquesta sigui.



El Pla funcional del nou hospital, considerant les previsions contemplades en el Pla Estratègic Sanitari de les comarques gironines, és qui ha determinar el conjunt de necessitats que el nou hospital hauria de cobrir.



Continuen les discussions a Girona al voltant de la ubicació del nou Hospital Josep Trueta. Els gironins estan atrapats en el dilema Domenys-Sta. Caterina i a hores d’ara no han estat capaços de decidir quina ha de ser la ubicació definitiva del nou equipament sanitari. Els defensors de situar el nou hospital a les proximitats del Santa Caterina valoren les sinèrgies que es podrien produir derivades d’aquesta proximitat, mentre que els valedors de la zona de Domenys consideren bàsicament que l’Hospital continuaria dins del terme municipal de Girona i la possibilitat de poder constituir un “campus” sanitari junt amb altres institucions. Veient com han anat les coses, dona la impressió que la majoria que governa el consistori gironí es decanta per l’opció de Domenys, mentre que alguns professionals del Trueta i algun partit polític han manifestat les seves preferències per la zona Sud de Girona a prop del Santa Caterina, encara que això comportés que el nou hospital s’acabés ubicant en el municipi de Salt.

Per mirar de resoldre l’atzucac, al maig de l’any passat l’Ajuntament gironí, va decidir crear un equip de treball amb l’objectiu de justificar tècnicament que el nou Trueta s’ubiqués a la zona Nord de la ciutat, i per això aquest equip de treball va encarregar a la consultora Antares Consulting un estudi per avaluar si el terreny previst per l’Ajuntament a Domenys, reunia les condicions per poder ubicar-hi el nou hospital, el campus de Salut de la UdG i les instal·lacions dedicades a la investigació biomèdica com l’Idibgi.

Antares Consulting és una empresa de prestigi en el camp de la consultoria sanitària, i per tant segur que el treball que han fet és un treball de qualitat. El treball no es farà públic fins els propers dies, però n’han transcendit alguns detalls, que no vull entrar a valorar sense haver vist primer el contingut sencer i les informacions que es deriven del treball fet per Antares Consulting. Tanmateix si que vull mostrar la meva estranyesa quan llegeixo que de l’informe es deriva que sota determinats supòsits el nou hospital podria tenir menys llits que ara i passar dels 360 llits actuals a 290.

Al llegir això m’he preguntat per quina raó cal fer un nou hospital. Si la capacitat actual del Trueta és de 360 llits, no n’hi hauria prou amb una remodelació dels espais actuals i  una modernització de les actuals unitats d’hospitalització? Sobrarien espais per fer altres activitats i dedicar-los a nous serveis. Segur que cal gastar tants diners per fer un hospital nou més petit que l’actual en un emplaçament diferent? Sincerament, crec que algú s’està  equivocant...       
   
No es pot deixar de banda que qui hauria de decidir si els terrenys de Domenys són adequats o no per aixecar-hi el nou hospital hauria de ser el departament de Salut. I en la mateixa línia, també és competència del CatSalut decidir quants llits ha de tenir el nou Trueta. No crec que s’hagin de fer especulacions en una qüestió que tècnicament té un procediment perfectament establert, i que passa per un estudi de les necessitats definides en el Pla estratègic Sanitari de les comarques de Girona que ha estat presentat recentment per el CatSalut. A partir de l’anàlisi de les necessitats cal fer un pla funcional, que estableix quines són les especificitats que ha de tenir l’hospital per respondre a les necessitats així com el nombre de llits, i aquest Pla funcional, treballat des del territori ha de ser finalment aprovat per el CatSalut. Sense Pla Funcional, no hi pot haver encàrrec de projecte a un equip d’arquitectura.


Partint de la base que l’àrea d’influència de l’Hospital Josep Trueta es situa al voltant dels 800.000 habitants, i en funció de les informacions que arriben de persones coneixedores dels treballs previs que el departament de Salut ha dut a terme,  el nombre de llits sembla que hauria de situar-se al voltant dels 400, en un edifici compacte, amb un nivell de complexitat similar al de l’Hospital de Bellvitge, i amb una àrea ambulatòria molt desenvolupada. Tanmateix, és el Pla Funcional definitiu que aprovi el CatSalut qui definirà totes les característiques i funcionalitats que ha de cobrir el nou equipament gironí, i és també el departament de Salut qui ha de valorar si els solars que se li ofereixen a Domenys compleixen els requisits necessaris per a ubicar-hi el nou Trueta. El demés... especulacions...     

2 comentaris:

  1. Un petit detall. Udg ja ha dit que no es pot permetre anar a domeny, pel cost dels terrenys. I coneixent els pressupostos anuals de l’idibgi, no és gaire atrevit dir que tampoc s’ho podrà permetre. Canvia això la valoració de domeny. La consultora ha agafat les dades aïllades que li interessen per justificar domeny. Tenint en compte que són coneixedors delsistema públic català han estat molt deshonestos amb la utilització esbiaixada de l’informe.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Personalment no defenso ni una ubicació ni l'altre. Només us puc dir que sinó us poseu d'acord d'una vegada, el nou Trueta no arribarà mai.
      Crec a més, que qui ha de decidir quin terreny s'adapta millor als requeriments del nou hospital és el CatSalut. Per tant, en lloc de discutir entre vosaltres seria bo que a la vista de les diferents opcions disponibles, el CatSalut triés la més adequada.
      Es el que jo faria...
      Salutacions i gràcies pel comentari Dr. Brugada

      Elimina