dissabte, 13 de maig de 2017

L’Hospital Vall d’Hebron (HVH) situa al pacient com a epicentre de la seva missió (i II)




Un espai pel que diàriament hi transiten més de 40.000 persones requereix una replantejament arquitectònic. El nou Pla Arquitectònic esdevé d’una màxima urgència. 



L’aspecte exterior de l’Hospital Vall d’Hebron vol donar una imatge més adequada al nivell d’excel·lència que ofereixen el talent, la ciència i el coneixement existents parets endins dels edificis.


(...Continua de l’entrada anterior)

Però la reorganització de l’HVH no passa només per la implantació de la gestió per processos. Fa poques setmanes des del blog em vaig fer ressò de la presentació que s’havia fet al Vall d’Hebron del que llavors es va anomenar el “Parc de Salut Vall d’Hebron” i que no és més que un Campus docent, investigador i sanitari, del que tots els professionals que hi treballen se’n puguin sentir orgullosos. En el ben entès que a més d’un gran hospital, Vall d’Hebron aspira a ser també un excel·lent hospital de barri.

Abans continuar una consideració sobre les grans xifres de l’Hospital Vall d’Hebron per situar correctament al lector: L’Hospital Vall d’Hebron disposa en actualitat de 1.100 llits i tracta anualment més un milió de persones. És un hospital terciari en el que hi treballen més de 9.000 professionals. L’Hospital participa en 80 grups de recerca, compta amb 2000 investigadors i s’hi fan 900 assajos clínics a l’any. És un hospital docent que ofereix formació en 47 especialitats i recerca biomèdica, que compta amb més de 500 residents. Més de 40.000 persones transiten cada dia per l'interior del recinte hospitalari. Tot plegat forma un campus sanitari que requereix adequacions per continuar en un nivell de primeríssima línia. 

La idea del Campus Vall d’Hebron, va sorgir ja fa forces anys, però les dificultats econòmiques i els canvis polítics no havien fet possible fis ara que aquesta idea agafés cos. Des del nou equip directiu del departament de Salut i del Servei Català de la Salut s’han mostrat sensibles a aquesta necessitat i els directius de l’Hospital ressalten l’impuls que des de la conselleria d’Economia i el departament de Salut es vol donar al projecte. Però no es tracta només d’edificis i totxos, sinó que es vol anar més enllà. I el Pla Arquitectònic que va ser presentat va acompanyat d’un canvi de cultura tendent a que l’Hospital sigui eco-sostenible. En aquest àmbit s’ha de destacar algunes accions ja dutes a terme i que han representat estalvis importants per l’hospital en el camp de l’eficiència energètica.  


Una futura entrada principal molt més oberta a la ciutat 
S’ha fet actuacions a l’àrea quirúrgica amb l’objectiu de tancar l’aire condicionat als quiròfans quan aquests no estan en servei, així com el tancament  generalitzat de llums a les nits, quan aquestes no es requereixen. S’estan canviant les bombetes  convencionals a sistemes led que consumeixen molta menys energia i produeixen un enllumenat suficient, es vetlla pel bon funcionament de les aixetes amb el consegüent estalvi en el consum d’aigua etc. Dona la impressió que alguna cosa ha començat a canviar a l‘Hospital Vall d’Hebron, on la deixadesa habitual està donant pas a un endreçament dels espais exteriors. Destaca en aquets sentit l’esforç per convertir el carrer d’accés principal a l’Hospital General, en una mena de parc on els malalts puguin sortir a prendre el sol si el seu estat de salut els ho permet. S’està treballant per construir uns espais molt més amables que permetin una millor qualitat de vida als visitants, però sobretot als pacients. Hi hauria encara altres exemples que farien molt llarga la lectura d’aquest post. En aquest esforç pel canvi cultural de l’organització hi té un paper molt significatiu la Sra. Maria Lluïsa Sarrias directora dels Serveis Generals que està aconseguint uns canvis molt importants en la imatge dels exteriors de l’Hospital tot i que encara li queda una tasca important a fer.   

La maqueta del futur Campus VH
Per la seva banda el Pla Arquitectònic, del tot necessari si es considera que cada dia transiten més de 40.000 persones per l’Hospital, comporta l’enderroc d’edificis obsolets com l’antiga escola d’infermeria o l’edifici de la bugaderia (que havia estat punt de conflictes laborals històrics fa ja molts anys), o del mòdul que ara ocupa l’Institut de Recerca i l’antiga central tèrmica on fa uns anys hi ha haver un incendi. També preveu la construcció prioritària d’un nou edifici pel Vall d’Hebron Institut de Recerca, que compta amb ajuts procedents dels fons FEDER i un canvi substancial en l’arquitectura de tot el parc, començant per l’entrada principal al recinte amb un front totalment nou i connexions als barris laterals per facilitar l’accés a tot el recinte. El concurs per la construcció d’aquest nou edifici que substituirà els mòduls actuals que estan en un estat deficient impropi d’un centre com Vall d’Hebron, incorpora a més la presentació d’un nou Pla Urbanístic del Campus Vall d’Hebron. Precisament ahir el conseller Comin va anunciar que el projecte guanyador del concurs internacional per dur a terme la construcció del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la transformació del Campus Vall d’Hebron és el dels arquitectes Jordi Badia, Miquel Espinet i Antoni Ubach. Sembla que el cost aproximat de la inversió pot arribar als 120 milions d’€; per començar, el més immediat serà la construcció del VHIR. El nou Campus Vall d’Hebron, en paraules del conseller Comin, pot veure’s del tot acabat en un termini de 5 anys.     


Vull agrair a tot l’equip directiu de l’Hospital Vall d’Hebron encapçalat pel seu director gerent el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez la seva amabilitat a l’hora de dedicar-me el seu temps per poder escriure aquest post. Tant de bo que en aquest cas “el nom faci la cosa” i el nou Vall d’Hebron a més del talent, el coneixement i l’excel·lència gaudeixi també d’un entorn digne, a l’alçada de tot el que es fa parets endins     





Video de la presentació del nou Pla Arquitectònic 
del Campus Vall d'Hebron


Cap comentari:

Publica un comentari