dimecres, 22 de juny del 2016

Notícies del sector sanitari: canvis a l’IDI i a CAPSS


Els primers cent dies de Candela Calle al front de l’ICS: cessament  del gerent de l’IDI


La patronal de Consorci de Salut i Social (CAPSS) substitueix al dimissionari Manel del Castillo en la secretaria general per Rafael Lledó, gerent de l’Hospital de Granollers



Julio Garcia Prieto, gerente de l'IDI
fins dilluns vinent
Amb cent dies com a gerent de l’ICS, a Candela Calle se la coneix més aviat per fer de telonera del conseller Comin en les visites que aquest ha fet als centres de l’ICS, que no pas per haver presentat el seu programa de gestió per aquesta legislatura. Ni programa, ni projecte, ni capacitat de gestió. Aquests són els tres “ni” de la Dra. Calle des que el 15 de març va ser nomenada gerent de l’Institut Català de Salut, càrrec al que va accedir sense haver acreditat des d’una perspectiva estrictament  professional la seva idoneïtat per ocupar el càrrec.

Cent dies després del nomenament, caracteritzats pel “qui dies passa anys empeny”  hem conegut la primera decisió transcendent de la Dra. Calle que no ha estat altre que prescindir del Dr. Julio Garcia Prieto al front de l’IDI, càrrec en el que els rumors indiquen que hi col·locarà al Dr. Jordi Colomer. Val a dir que la relació entre la Dra. Calle i el Dr. Colomer no és d’ara i ve de fa ja alguns anys quan la ella era subdirectora de Gestió Clínica a l’Hospital de Sant Pau i Jordi Colomer era el gerent que la va contractar per aquest càrrec. En el perfil de LinkedIn de la Dra. Calle s’hi pot llegir un comentari premonitori escrit pel propi Jordi Colomer que diu:

“Tuve la oportunidad de trabajar con Candela Calle como cliente y posteriormente como responsable de una área clínica. Quiero destacar su capacidad de trabajo y método para llevar a cabo los proyectos que se diseñaron bajo mi responsabilidad. Pregunta, escucha y por lo tanto con capacidad de aprendizaje. Habilidades que ella practica y son una garantía para poder colaborar en el futuro”

Passat el temps, la última frase del comentari del Dr. Colomer ha esdevingut una realitat. Ho ha estat gràcies al poder de convenciment de la Dra. Calle sobre David Elvira, president de l’ICS però també “gran patró” de l’IDI encara que a la presidència d’aquest organisme hi tinguin a una persona com el Dr. Navas, també relacionat en certa mesura amb el Dr. Colomer, quan aquest va ser contractat per assumir la gerència de Vall d’Hebron ja fa forces anys. Tot plegat situat en un triangle de relacions ben peculiars. Tanmateix una cosa si que està clara i és que en tot cas els nomenaments s’haurien d’haver produït al revés: la Dra. Calle a l’IDI, i el Dr. Colomer a l’ICS. Jordi Colomer té un perfil, una formació i una experiència molt més adequats per dirigir una gran empresa com l’ICS que no pas la Dra. Calle. 

Sempre segons els rumors, aquest nomenament es confirmarà en una reunió extraordinària del consell d’administració de l’IDI que es celebrarà dilluns vinent. Pel que sembla, el Dr. Julio Garcia Prieto, que és el gran i injust perjudicat de tota questa moguda, continuarà com adjunt a gerència de l’IDI. És com un premi de consolació a qui ha consolidat un projecte, incorporat nous lideratges clínics,  establert nous reptes i dibuixant nous mercats per l’Institut.  Els èxits de la gestió de Garcia Prieto a l’IDI contrasten amb la grisor de la gestió de l’ICO del que Candela Calle en continua sent la directora general, càrrec que comparteix amb la gerència de l’ICS.

Jordi Colomer gerent de l'IDI a partir del
proper dilluns 
En un altre ordre de coses, la Junta Directiva de la patronal CAPSS del Consorci de Salut i Social de Catalunya ha nomenat aquest matí a Rafael Lledó nou secretari general de la Institució. Lledó substitueix a Manel del Castillo que va deixar el càrrec al·ludint a un conflicte d’interessos quan Enric Mangas va ser nomenat president d’UCH, fent referència a que tant del Castillo com Mangas treballen per l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. Manuel Lledó és des de fa forces anys gerent de l’Hospital de Granollers des d’on s’ha guanyat una reconeguda fama de  bon gestor. Tanmateix per negociar els convenis amb els sindicats cal a més de ser un bon gestor, una gran capacitat de diàleg, saber enfrontar les negociacions sense produir crispacions, ma esquerra, i sobretot una gran visió de la transcendència dels temes que es posen sobre la taula i això vol dir conèixer molt bé el dia a dia de les organitzacions i la seva problemàtica.


CAPSS és una associació empresarial, creada pels afiliats als Consorci de Salut i Social de Catalunya, sense afany de lucre, i entre les seves tasques principals hi ha la representació, defensa i promoció dels interessos econòmics, socials i professionals dels seus afilias.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada