dilluns, 8 de desembre del 2014

Jornada del Pla de Salut, Sitges 2014 ( i VII)


President Mas: “El sistema sanitari aguanta gràcies al compromís dels seus professionals”


Conseller Ruiz: “Calen uns pressupostos amb assignacions plurianuals que responguin a les necessitats de les persones” 


Primerament  es va procedir a l’entrega dels guardons als 5 millors treballs presentats a la Jornada. Ja vaig donar la meva visió sobre el tema: molts pocs guardons per tant esforç dels professionals, i  poca transparència  a l’hora d’atorgar-los.

Després dels guardons va ser el torn del conseller de Salut Boi Ruiz. He de dir primer de tot, que els discurs del conseller en aquesta ocasió em va decebre. Boi Ruiz  és una persona de paraula fàcil, que normalment s’expressa amb molta claredat amb missatges ben estructurats. A vegades potser amb una excessiva proliferació dialèctica però quasi sempre sabent molt bé que vol dir. En la seva intervenció a Sitges, potser va tenir un mal dia, o estava preocupat per alguna qüestió, però al meu entendre li va mancar el punch habitual en els seus discursos.  

Tanmateix Boi Ruiz va fer una cosa que cal agrair-li i és que en la seva intervenció va intentar posar com exemple de les seves paraules a molts dels pòsters que havien estat presentats a la Jornada tot i no haver obtingut guardó. Un gest que els que van ser mencionats sens dubte li deuen agrair. També va agrair a les més de 100.000 persones que treballen al sistema sanitari català el seu esforç en mantenir la qualitat dels serveis malgrat la situació econòmica i les conseqüències que se’n deriven.

Va fer una paral·lelisme amb la intervenció del professor Pere Iber del dia anterior, fent referència a les preguntes “què puc fer jo per la meva salut? i “què pot fer el meu país per la meva salut?”, i  les respostes que va oferir varen ser:
  • Calen polítiques sanitàries: la salut és un dret públic
  • Cal donar reconeixement social a aquells que han fet coses per la seva salut i per la salut dels altres
  • La responsabilitat de la salut de la població és una política de tot el govern a més del  departament de Salut
  • La Salut és un element per garantir la cohesió social
  • El que envolta  la salut és un valor econòmic
  • Cal guanyar anys de vida amb qualitat
  • Les polítiques es construeixen amb els més de 900 pòsters que hi ha exposats a la sala d’aquesta Jornada
  • Els recursos sempre seran finits, cal doncs prioritzar  
  • La prioritat s’ha de posar en els col·lectius més fràgils: atenció infanto-juvenil en salut mental, crònics, aturats, etc.
  • Sense innovació i sense progrés científic no hi ha progrés en un país.
  • Hem d’incrementar l’excel·lència i millorar l’accessibilitat al sistema, en l’atenció mèdica i sanitària
  • Hem de prioritzar la necessitat clínica per sobre de l’administrativa

Fins aquí, va ser un discurs d’enunciats o si es vol de “titulars” i a partir d’aquí va oferir un discurs més estructurat, afirmant que cal que Catalunya es doti d’un model territorial propi amb la participació dels professionals, pacients, i associacions de professionals i malalts, assegurant al bona governança dels sistema, amb transparència (ex-ante, i ex-post) i amb un retorn a la societat de qualitat. Per aconseguir això els instruments amb els que es compta són: Departament de Salut à Pla de Salutà CatSalut (asseguradora amb el sentit més ampli)à Coordinació de polítiques inter-departamentalsà Xarxa de serveis sanitaris públics en el territori. Cal doncs un pressupost amb assignacions plurianuals  que responguin a les necessitats de les persones. "Aquests pressupostos es nodriran de la fiscalitat que la sanitat catalana genera a través del PIB". Aquesta seria la condició necessària. "La condició imprescindible seria el capital humà, amb el valor de l’esforç i la voluntat de servei". En aquest sentit va dir que pel 2015 s’intentarà recuperar allò que s’ha perdut en aquests anys,  però veurem  fins on es podrà arribar. Va acabar la seva intervenció dient: "les polítiques de Salut són una qüestió de prioritats".

Finalment i dirigint-se al president Mas, present a l’auditori, va voler fer una declaració personal i va dir: “president jo també he prevaricat, jo també he desobeït”.  

El president Mas va iniciar el seu parlament fent referència a la última frase del conseller Ruiz dient “no cal que us auto-inculpeu, algú haurà de quedar, per que la feina s’haurà de continuar fent…” Tot seguit el president Mas va valorar sobre la Jornada que “va a més l’assistència de professionals, va a més la presentació de pòsters, i això vol dir que va a més la implicació dels professionals”. Es va preguntar a ell mateix quin era el millor indicador de l’estat de salut d’una població, i també es va respondre que la percepció que en té la seva població. En aquest sentit va afegir que 8 de cada 10 ciutadans, valoren positivament la sanitat catalana. Segons el president Mas, això ens situa molt amunt en el rànquing europeu, només per sota d’Irlanda.

El president Mas va continuar dient que els serveis sanitaris els constitueixen els seus professionals i els seus equipaments. La realitat a Catalunya és que la situació de la nostra sanitat és molt bona. A partir d’aquí el president Mas va analitzar pràctiques d’èxit de la sanitat catalana com ara la millora experimentada en l’atenciódels infarts i els afectats d’un ictus, o com ha millorat la cirurgia major ambulatòria, o la disminució de la mortalitat en el càncer de mama o l’increment dels no fumadors, etc. També va valorar positivament els esforços que es fan per atendre millor la cronicitat i va considerar com a un molt bon indicador, els magnífics resultats que obtenen els investigadors catalans tant si treballen a Catalunya com a l’estranger.

La realitat és dura va afegir, el sistema està sota pressió; cal fer el mateix o més comptant amb els mateixos recursos; o millorem el sistema o el servei s’esquerda. A Catalunya, 4 de cada 10 € van a Salut, però en calen més. El govern prioritza tot i les mancances econòmiques. Segons el president Mas malgrat la pressió, el sistema i els seus professionals aguanten i això és degut a:
  • El compromís dels professionals amb la feina que fan
  • Saben que el que estan fent és important
  • Entre tots es fa pinya, sumant esforços

Aquests tres mateixos conceptes són els que ell està aplicant en aquests moments a nivell de país. Si Catalunya tingués més capacitat per disposar dels nostres propis recursos ho podríem fer tot encara millor; també una sanitat excel·lent.

Referint-se al procés polític que està vivint Catalunya, el president Mas va acabar la seva intervenció dient que “Catalunya ha de prendre la decisió més important de la seva història, i per això, per que el món interpreti bé la voluntat dels catalans ens cal encarar les properes eleccions amb una llista única. Està al nostre abast que ens surti bé; si fem aquesta pinya estem davant d’una gran oportunitat per poder tenir els mateixos instruments que tenen tots els països” 


          


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada