dissabte, 8 de setembre del 2012

Estan revisant la cartera de Serveis de la Sanitat Pública



Tal com es desprèn del Reial Decret-Llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut aprovat pel govern espanyol el dia 20 d’abril de 2012, cal revisar la cartera de serveis de la sanitat pública per tal que els espanyols disposin d’una cartera de serveis comuna finançada al 100% amb diner públic. 

En aquest sentir es bo recordar que hi hauran 3 carteres de serveis diferents. La primera, anomenada Cartera Comuna de Serveis Bàsics inclourà totes aquelles activitats assistencials de prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació que es facin en centres sanitaris o sociosanitaris així com el transport sanitari urgent. Aquestes prestacions seran cobertes al 100% per la sanitat pública. 

La ministra de Sanitat Ana Mato està dirigint la revisió de
la Cartera de Serveis del Sistema Nacional de Salut

La segona serà la Cartera Comuna de Serveis Suplementaris inclou totes aquelles prestacions que la seva provisió es fa mitjançant una dispensació ambulatòria, i aquestes prestacions estaran subjectes a copagament. Són les prestacions farmacèutiques, la prestació ortoprotèsica , les prestacions amb productes dietètics.

La tercera cartera serà la Cartera Comuna de Serveis Accessoris inclou totes aquelles activitats, serveis o tècniques, sense caràcter de prestació que no es consideren essencials i/o que són coadjuvants o de recolzament per la millora d’una patologia de caràcter crònic, estaran subjectes a pagament total o parcial per part de l’usuari. 

Cal assenyalar que aquestes tres carteres seran obligatòries per totes les comunitats autònomes, les quals podran si ho estimen convenient augmentar les prestacions de cada cartera, però hauran de dotar el seu pressupost amb els recursos necessaris pel seu pagament complint escrupolosament amb les limitacions establertes per la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària.

El conseller Ruiz sabrà abans de la reunió de la Comissió
 Interterritorial de Salut quines són les intencions de
la Ministra Mato

Pel que sembla, en aquests moments diferents comissions d’experts i tècnics del ministeri estan estudiant el contingut d’aquestes carteres, amb l’objectiu de consensuar postures. Semblaria que hi ha 5 grans àmbits en els que es discuteix la necessitat d’incloure’ls en la Cartera Comuna de Serveis Complementaris, és a dir, la subjecta a copagament. Aquests 5 grans àmbits serien: la genètica, la rehabilitació, els cribatges (programes de detecció precoç de determinats tipus de càncer), la reproducció assistida i els implants oftalmològics (lents intraoculars, etc.).

Altres grups estan estudiant la bondat d’alguns protocols que poden haver quedat obsolets en el temps com ara la necessitat d’una placa de tòrax abans de qualsevol intervenció, el nombre de mamografies a partir de certes edats, etc.

Estem per tant davant la possibilitat que algunes de les prestacions “de tota la vida” passin de la Cartera de Serveis Bàsica a la Cartera de Serveis Suplementaris, introduint-se per tant el copagament d’una manera clara en l’atenció sanitària. Però hi haurà prestacions que ara estan finançades al 100% que  entraran a formar part de la Cartera de Serveis Accessoris, la qual cosa implicarà no ja el copagament, sinó el pagament del seu cost sencer.

A partir de l'any vinent podríem veruens obligats a
pagar total o parcialment les lents intraoculars

Totes aquestes modificacions que s’estan elaborant seran objecte de debat amb les comunitats i finalment seran aprovades en el Consell Interterritorial de Salut. Com que aquestes modificacions tenen  una sola finalitat que és la d’assegurar la viabilitat econòmica del sistema sanitari,  estan pensades per que siguin efectives de cara a l’exercici 2013. Hauran de ser aprovades doncs en les properes setmanes, atès que la seva posada en pràctica requerirà de modificacions en el sistema de funcionament de molts centres sanitaris del país. Haurem d’estar amatents a com evoluciona tot plegat.
    
Allò que molts havien reclamat està punt de ser realitat: Revisió de la Cartera de Serveis, i implantació del copagament en els serveis assistencials. 


6 comentaris:

  1. Com sigui que no coneixem encara els resultats dels debats, no puc opinar encara. Tampoc conec els components de les diferents comissions tècniques...faré el possible per conneixer-los. Si, en canvi, he escoltat algunes declaracions de polítics del PP i d'algun de CiU que em deixen força preocupat. si..ja se que no són els "experts tècnics", però tenen el poder de decidir. En concret, en relació als estudis genètics i als programes de detecció precoç, qüestionant que , per exemple , el cribratge del càncer de mama tingui que sotmetres a repagament. Val a dir que algunes d'aquestes manifestacions han estat contestades pels responsables màxims del govern espanyol, desmentint la seva intenció de retirar aquestes prestacions de la cartera comuna bàsica. Tanmateix, aquests desmentits,tenen per a mi i per a molts, el valor de qui nega dia a dia el que farà demà. És a dir, cap valor. Com sigui que el govern de Espanya menteix més que Pinotxo i que el Govern català gesticula més que Marcel Marceau però dir, diu ben poc...les paraules inteligents dels muts, diuen!...esperarem aconteixements

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entenc els teus temors, que també són els meus. Caldrà esperar una mica per verue per on ens sorprenen. Una cosa si la tinc clara: com sempre hi sortirem perdent. És a dir, haurem de pagar per ser atesos de segons quines patologies. I qui se'n beneficiarà? la sanitat pública, si que ingressarà més diners, però sobre tot les mútues privades que desenvoluparan productes asseguradors per cobrir tot alló que no estigui en la Cartera comuna Bàsica.
      Deixe'm dir-te però que aquest no és un problema dels partits de dreta. En tot cas és un problema dels partits d'esquerra que ens han dut fins aqui, actuant sense rigor

      Elimina
  2. Com sigui que no coneixem encara els resultats dels debats, no puc opinar encara. Tampoc conec els components de les diferents comissions tècniques...faré el possible per conneixer-los. Si, en canvi, he escoltat algunes declaracions de polítics del PP i d'algun de CiU que em deixen força preocupat. si..ja se que no són els "experts tècnics", però tenen el poder de decidir. En concret, en relació als estudis genètics i als programes de detecció precoç, qüestionant que , per exemple , el cribratge del càncer de mama tingui que sotmetres a repagament. Val a dir que algunes d'aquestes manifestacions han estat contestades pels responsables màxims del govern espanyol, desmentint la seva intenció de retirar aquestes prestacions de la cartera comuna bàsica. Tanmateix, aquests desmentits,tenen per a mi i per a molts, el valor de qui nega dia a dia el que farà demà. És a dir, cap valor. Com sigui que el govern de Espanya menteix més que Pinotxo i que el Govern català gesticula més que Marcel Marceau però dir, diu ben poc...les paraules inteligents dels muts, diuen!...esperarem aconteixements

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amic Mallory: et repeteixes...aprofitaré per recordar-te la Llei de la dependència que està més morta que viva. Saps perquè? Doncs per que ZP i el tripartit la van aprovar sense memòria econòmica. I això que vol dir? Doncs que no hi ha diners per pagar el que costa...A partir d'aqui ja pots imaginar-te què passarà amb la dependència d'aqui a uns mesos, i llavors no diguis que és culpa de la dreta. Serà culpa dels mals administradors del diner públic.

      Elimina
  3. NO pretenia establir , en el meu comentari, un debat esquerra-dreta. Els que avui governen són els que són i diuen el que diuen.Jo... que carrego més d'una banda que d'una altra, naturalment, vull ser prudent abans d'anatemitzar les decisions que es prenguin ( que tampoc és el meu objectiu). Tan de bó no s'equivoquin massa. Ja tindrem temps de senyalar i d'escridassar, pot ser també de plorar...esperem doncs.

    ResponElimina
  4. Esperem doncs...El que em temo és que moltes malalties cròniques estarn subjectes a copagament, i aquest invent de Boi Ruiz de fer pagar segons renta em sembla demagògic. Els que més guanyen, més paguen (via IRPF) i per tant aquest si que estan sotmesos al repagament...Salutacions cordials Mallory

    ResponElimina