dijous, 1 de març del 2012

Revisaran la Cartera de Serveis de Salut



Segons publiquen avui diversos mitjans, el govern de l’estat i les comunitats autònomes s’han posat d’acord per reduir la Cartera de Serveis finançats amb diner públic en l’àmbit de la sanitat.

Aquesta mesura, del tot necessària per altre banda, s’ha pres a més amb caràcter general per evitar els greuges comparatius entre comunitats que havien portat a situacions paradoxals: en alguns llocs es finançaven públicament les ulleres, o la píndola del dia després, o el canvi de sexe, o determinades actuacions d’odontologia, o...etc., etc.

La mesura té a més altres aspectes beneficiosos per Catalunya, atès que som la única comunitat que ha retallat d’una manera clara la prestació dels serveis de salut a la població, fet que ha comportat crítiques al govern català no només dels afectats si no indirectament de polítics d’altres comunitats que treien pit dient nosaltres mai reduirem els serveis de salut o mai reduirem les prestacions de l’estat del benestar. D’aquesta manera el que s’exclogui de la cartera de serveis, s’exclourà per tota la població independentment de la comunitat de residència. És un fet positiu per quan acaba amb una pràctica que ofèn la intel·ligència: les comunitats autònomes més subvencionades de l’estat són les que donaven més prestacions gratuïtes en el seu sistema de salut. És el cas d’Andalusia, Extremadura i Castella – La Mancha, entre d’altres.

La Sra. Ana Mato el dia que va prendre possessió del
càrrec de Ministra de Sanitat

Podríem dir doncs que es tracta de definir quins són els serveis bàsics mínims que han de poder rebre els espanyols, sigui quin sigui el territori que els aculli.

Tot això ha passat en el sí del “Consejo Interterritorial de Salud” on a més es van aprovar altres mesures. La més important al meu entendre l’establiment progressiu a partir de finals d’aquest any d’una targeta sanitària única, que ha de permetre que els catalans siguem atesos als serveis de salut quan ens desplacem a Espanya, i als espanyols ser atesos a Catalunya quan es desplacin al nostre país, cosa que en l’actualitat implicava certes dificultats en un sentit i en l’altre.

Altres temes acordats varen ser l’aprovació d’un calendari de vacunes únic  i la compra conjunta de les vacunes, la creació d’oficines d’avaluació per determinar aquells tractaments/teràpies no eficients i eliminar-los del finançament públic, i establir un protocol clínic d’actuació per treure les pròtesis mamàries de la marca francesa PIP.


El conseller de Salut Boi Ruiz, en la última sessió del "Consejo
 Interterritorial de Salut

Voldria destacar especialment la revisió de la Cartera de Serveis,  reivindicada a casa nostra per molts experts i economistes de la Salut. Fins i tot un ex conseller (en Xavier Pomés) va escriure un article a La Vanguardia demanant aquesta revisió.

Ara del que es tracta és de de fer-la bé i amb seny, i sobre tot aquelles comunitats que tenen l’hàbit d’estirar més el braç que la màniga, s’haurien de comprometre a respectar-la, i si no ho fan, el govern de l’Estat hauria de ser capaç de prendre cartes en l’assumpte d’una manera seriosa doncs ja n’hi ha prou que alguns, per tal d’esgarrapar alguns vots, juguin amb els diners de tots prenen decisions absolutament contràries al sentit comú. Això s’ha vingut fent sistemàticament en algunes comunitats de l’estat espanyol i no es pot permetre.


2 comentaris:

  1. Felicitats, ja són 6.000 visites. Són articles realment interessants pel profund coneixement que demostra l`autor i per la claretat en exposar les idees. Molta gent els esperem. Que no ens faltin.

    ResponElimina
  2. Gràcies pel vostre suport i les paraules amables; tanmateix no és gens complicat explicar el dia a dia, atès que les novetats és produeixen a un ritme vertiginós. Espero no defraudar a aquells que teniu la paciència de llegir tot allò que vaig comentant, però recomano conèixer altres visions, per allò de la pluralitat i l'objectivitat que intento respectar, però no se si sempre ho acosegueixo.

    ResponElimina