dissabte, 22 d’octubre del 2011

Conseller Ruiz: per fi una bona notícia!




Ha hagut de passar quasi un any des  del seu nomenament (29/12/2010), per que el conseller Ruiz ens fes arribar una bona notícia. Exactament 9 mesos  i 23 dies per explicar-li al país que finalment s’han acabat les retallades a sanitat.

En una entrevista a l’agència EFE el conseller Ruiz ha dit textualment: “al 2012 no hi hauran més ajustos en l’activitat assistencial”. Donem la més sincera benvinguda a la frase, sobre tot si s’acaba complint.

Feia molt de temps que no es veia al conseller Ruiz
amb un somriure tan franc com aquest

D’entrada cal felicitar-se per aquesta notícia; em consta que són moltes les persones que havien fet arribar a presidència de la Generalitat que el sector sanitari no podia resistir noves retallades, i sembla que entre tots han aconseguit que de cara a l’any vinent la situació quedi estabilitzada tal com la coneixem ara, si més no pel que fa a l’activitat assistencial pròpiament dita. 

De fet, no podia ser d’altre manera. No em puc imaginar la situació  que s’hauria pogut crear si per l’any 2012 s’apliquessin noves retallades. Tots sabem que molts dels ERO,s que s’han plantejat la majoria d’hospitals de la XHUP, han estat retirats gràcies a pactes entre empresa i treballadors, i l’abast d’aquests pactes arribava fins a desembre 2012.  Què hauria passat si l’empresa, davant de noves retallades per l’any vinent no hagués pogut respectar els pactes? Doncs segurament hauríem assistit a un conflicte laboral i social de gran dimensió i efectes incalculables. Afortunadament, sembla que això no serà així.

Però no s’ha de deixar de banda els efectes que noves retallades haurien pogut tenir sobre la població en general i sobre tot els usuaris de la sanitat pública, que sens dubte haurien reaccionat d’una manera molt més vehement de com ho han fet fins ara.

Sembla que el CatSalut podrà mantenir
per l'any 2012 els pressupostos
assistencials en els mateixos
 valors que l'any 2011 

Tanmateix plana un dubte sobre tot plegat. D’una banda, el conseller Ruiz s’ha contradit en nombroses ocasions, ara que és conseller i abans de ser-ho. Només dos exemples per il·lustrar-ho: el que han publicat recentment els diaris al voltant de la negociació de la última retallada a l’ICS, i el que opinava sobre les retallades el Dr. Boi Ruiz quan assistia a les reunions del Consell de Direcció del CatSalut en representació de la Unió Catalana d’Hospitals. Per tant, hi han antecedents de sobres per témer que la frase acabi sent només això, una frase.

De veritat que desitjo que aquesta vegada les paraules del Dr. Ruiz siguin definitives i no tinguin marxa enrere ni matisos diversos que permetin tergiversar ni mínimament el seu anunci a l’agència EFE.

De tota manera, de la lectura de la frase del conseller, se’n poden derivar altres retallades al departament de Salut, diferents a les assistencials. I aquestes si arribessin serien benvingudes. I ho afirmo per que ja va sent hora, que en una època de manca de recursos econòmics continuïn havent-hi activitats del tot improductives i ineficients, que es financen amb diners públics, i en aquesta línia jo estaria totalment d’acord en l’eliminació de totes les estructures burocràtiques del propi departament de Salut, del CatSalut, de l’ICS; de les empreses públiques, dels consorcis, de les agències vàries, d’alguna fundació amb seu a Mataró, etc., etc. És hora de fer net; confiem que la netejadora que s’apliqui funcioni correctament, i netegi amb eficiència. Ho necessitem.

El Sr. Mas Colell, un dels millors consellers del
 govern actual, que de cara al 2012 sembla
que no retallarà l'assistència sanitària

Cal ser justos amb el conseller Ruiz, i destacar que en aquesta ocasió, si el que ha declarat avui a l’agència EFE acaba sent cert, l’esforç que deu haver significat per ell convèncer al conseller Mas Colell que de cara a l’any vinent no es podien aplicar més retallades a l’activitat assistencial. Felicitacions conseller Ruiz; se les ha guanyat ben bé. Diuen que quan el conseller Mas Colell té una cosa clara, no hi ha qui el convenci del contrari. 


Vull destacar per acabar que aquesta és una bona noticia pel sector, que ha de permetre a més de generar tranquil·litat  que els gerents puguin finalment ultimar els pressupostos de l’exercici 2012, sabent com a mal menor, que els seus ingressos derivats de l’activitat concertada no s’incrementaran però tampoc baixaran. Que ja és molt, sobre tot veient com ha anat tot plegat aquest any 2011.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada