dijous, 8 de juliol del 2021

El descrèdit del PROCICAT

 

 

Quadre d’honor del dia 8-07-21:

 

Nous contagis                                        8.092              

Risc de rebrot                                        1.556

Velocitat de propagació                     3,35

Positivitat                                                15,57%

Contagis acumulats a Catalunya    755.007

Morts                                                        22.278                                                       

 

 

Els indicadors de la pandèmia de la Covid-19 continuen creixent sense control a Catalunya. Des que el Sars-Cov2 va arribar a casa nostra mai s’havien donat valors com els que estem assolint aquests dies, ni pel que fa al número de contagis, ni a la velocitat de transmissió de la malaltia, ni tan sols a la positivitat de les proves fetes. Estem per tant davant d’una situació què podem considerar límit. I com hi hem arribat?

Doncs hi ha un factor molt evident: la manca de educació sanitària dels ciutadans ha estat sens dubte un element desencadenant de la crua realitat que estem vivint. Això s’ha traduït en una irresponsabilitat absoluta a l’hora de prendre mesures personals de protecció. No només no hem corregut el perill de contraure la malaltia, sinó que a més la nostra despreocupació ha comportat què poguéssim contagiar a altres persones. La manca de solidaritat entre els ciutadans ha estat manifesta, i moltes persones segures del “jo no em contagiaré” han acabat contagiades, i al mateix temps mentre la malaltia no ha produït prou símptomes, i per tant no els ha estat diagnosticada, aquestes persones han continuat contaminant-ne d’altres en una cadena de contagis fins avui interminable. Però no és aquesta la única causa; n’hi ha d’altres.

 

I una d’elles és què tornem a tenir una secretària de Salut Pública superada per la realitat. El dia 28 de Juny, la Dra. Cabezas deia “l'obertura de l'oci nocturn va ser fa una setmana i aquests brots no hi estan relacionats. No volem que s'estigmatitzin els joves. Són brots concrets". Doncs bé, ahir el PROCICAT va decidir tornar a tancar l’oci nocturn. Dir avui una cosa i que vuit dies després passi la contrària només serveix per generar dubtes, desconcert i confusió a la població. 

 

Però més enllà d’aquestes desafortunades declaracions de la Dra. Cabezas, vull centrar les crítiques en aquesta “cosa” anomenada PROCICAT. Què és el PROCICAT? El PROCICAT és el “Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya” ubicat dins del departament d’Interior què abasta diferents temes i entre ells, el de les malalties emergents. Té per objectiu fer front a malalties transmissibles emergents donant suport a Salut Pública per contenir la propagació de la malaltia, actuant per mantenir els serveis bàsics i imprescindibles per al funcionament de la societat i establint la coordinació entre tots els organismes implicats en la resposta. Aquest Pla té un comitè de direcció format per els titulars dels departaments d’Interior i Salut, i entre d’altres àrees, un Consell Assessor format per “ciento y la madre”, dels quals només 5 o 6 són representants del departament de Salut i un Comitè Tècnic format per un mínim de 9 persones, dels quals 3 tenen relació amb el departament de Salut. Amb aquesta composició, a l’hora de prendre mesures en relació a la Covid-19, alguna cosa podria haver sortit bé? 

 

El Procicat
El PROCICAT ens ha fet anar de corcoll: ara tanquem això, ara obrim, ara tornem a tancar, amb una important manca de criteri què ha contribuït, entre altres coses, a crear una sensació de desconcert a la ciutadania, generant falses expectatives sobre el futur immediat de la pandèmia i ja no hi havia massa perill perquè una part (petita) de la població ja estava vacunada. Ha generat confusió canviant de forma molt sovintejada les restriccions, i ha cedit, lamentablement, a les pressions de lobbys, grups de poder i associacions de caràcter empresarial.

 

Cinc onades en les que el PROCICAT ha tingut un trist protagonisme. I és que les qüestions què afecten a la salut pública no poden deixar-se en mans de persones què no tenen coneixements específics en matèria de salut, supeditant criteris de caràcter econòmic o d’oportunitat política a criteris sanitaris, i quan no, a criteris què responen a interessos gremials o corporativistes. Per això les seves decisions han estat fortament criticades per el món sanitari i per experts en matèria de salut pública. Faria bé el nou conseller de Salut en intentar reconduir aquest ens, cap a un servei més professional, més tècnic, més al servei de la salut pública, i molt més encertat en les seves decisions.


Independentment de tot això, el virus continua la seva escalada en aquesta cinquena onada, que ara per ara sembla imparable malgrat les vacunes. Avui hem batut tots els rècords d'indicadors negatius des què va començar la pandèmia tot i que ara, al departament de Salut hi manen els que en teoria en saben... Si amb les xifres actuals, continués al front del departament de Salut l'equip anterior de la consellera Alba Vergés, que estaríem dient tots plegats?      


          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada