El nou govern de la Generalitat té un perfil força més tècnic que no pas polític. El nomenament de Josep Maria Argimon com a conseller de Salut és una mostra d’aquesta inclinació vers els perfils tècnics de l’administració pública, i en aquesta línia, els canvis que s’estan anunciant en el si d’aquest departament de Salut van en la mateixa línia.Després d’una època en la què els nomenaments responien fonamentalment a criteris polítics, sembla que es torna a valorar la capacitació tècnica a l’hora de cobrir els càrrecs de responsabilitat, i això és positiu per a la societat en general i particularment per al sistema sanitari. El departament de Salut recupera doncs la idoneïtat per experiència i formació, a l'hora de cobrir els càrrecs de la seva estructura
Sempre que hi ha eleccions comencen a difondre’s rumors sobre nomenaments i en aquesta ocasió ha succeït el mateix. Els rumors s'han confirmat a partir del moment que el departament de Salut ha fet pública una nota confirmant el que ja era de domini públic. Ara cal que el consell executiu del govern faci oficial aquests noms proposats des de Salut. D'aquesta manera els pilars fonamentals de l’estructura del departament, encapçalada per el conseller Argimon estaria constituïda per:
Secretària General:
La Sra. Meritxell Masó és la nova secretària general del departament de Salut. Fins ara havia estat secretaria general del departament de Presidència i amb anterioritat havia estat secretària general del departament de Governació, a banda d’altres càrrecs importants en el si de l’administració de la Generalitat. Pel que fa a la seva formació, la Sra. Masó és llicenciada en dret, màster en Direcció Pública, màster en Dret Públic i Organització Administrativa, diplomada en administració pública i diplomada en comptabilitat, pressupostos i finances per a no financers.
CatSalut
La Dra. Gemma Craywinckel serà la nova directora del CatSalut. Actualment era directora gerent de l’Hospital de Sant Pau, on ha desenvolupat una bona part de la seva trajectòria professional primer com a cirurgiana, i on a més ha ocupat diferents posicions directives i entre elles la direcció assistencial, a banda d’un període de dos anys en què va assumir la direcció de l’Àrea Matern-Infantil de l’Hospital Vall d’Hebron.
Com a complement de la seva formació de base, la Dra. Craywinckel té un màster de direcció d’Institucions sanitàries i una diplomatura en Administració i Gestió de centres sanitaris. De la Dra. Craywinckel cal destacar molts aspectes positius, però de manera molt especial, el procés de pacificació de l'entitat dut a terme des de les diferents responsabilitats que ha anat assumint al llarg d'aquests últims anys.
ICS
La infermera Yolanda Lejardi assumrià la direcció-gerencia de l’Institut Català de la Salut. La Sra. Lejardi era en l’actualitat la directora assistencial d’atenció primària de l’ICS i a banda d’una experiència a la secretaria de Participació del departament de Salut, la Sra. Lejardi té una coneixement ampli en el camp de l’atenció primària de Salut del propi ICS en el que ha ocupat diferents posicions com directora d’equips d’atenció primària (Mataró) o com a professional infermera a l’atenció primària de Premià de Mar, entre d’altres. També havia exercit com a infermera a l’Hospital de Mollet.
La Sra. Lejardi té una sòlida formació que complementa els seus estudis de base: Un curs de postgrau per a diplomats d’infermeria, un màster en gestió d’equips i serveis sanitaris a l’atenció primària i un màster en gestió en serveis d’infermeria.
Salut Pública
Per la secretaria de Salut Pública es confirma el nom de l’actual subdirectora de Promoció de la Salut, la Dra. Carme Cabezas, amb una àmplia experiència professional i una formació que a banda de la de base com a metgessa, amb dues especialitats via MIR (Medicina Familiar i Comunitària i Medicina Preventiva i Salut Pública) té una formació complementaria també molt adequada per el càrrec. La Dra. Cabezas és màster en metodologia de ciències de la salut, diplomada en sanitat i també en metodologia de la qualitat. El nom de la Dra. Cabezas ha saltat a l’opinió pública com a conseqüència de la campanya de vacunació contra la Covid-19, atès que ha estat qui ha donat a conèixer els detalls de tot l`operatiu que s'ha organitzat.
Com es pot veure es tracta d’uns nomenaments amb uns perfils molt tècnics, sense mirar si tenen o no carnets de partit, pensats fonamentalment per donar el millor per al sistema sanitari català. Aquesta tornada a temps antics en els què la formació tècnica estava molt per sobre dels interessos polítics hauria de ser la norma i no l’excepció. Per tant, cal esperar del nou conseller de Salut que continuï per aquest línia en els propers nomenaments que s’hagin de fer, no només en l’estructura del propi departament de Salut, sinó també que es faci extensiu a totes les empreses públiques i consorcis, recuperant la figura i també les aportacions de gerents professionals, amb la formació i experiència en gestió que aquests càrrecs requereixen.
Una vegada confirmats aquests nomenaments, aniran produint-se en cascada la resta de nomenaments d’alts càrrecs de l’estructura directiva del CatSalut, que esperem es fonamentin també amb una sòlida base de formació i experiència adaptades a les responsabilitats dels diferents càrrecs que caldrà cobrir. Pel bé da la sanitat catalana, els interessos de la política haurien de quedar supeditats als interessos de la bona salut dels ciutadans.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada