dijous, 20 de maig del 2021

Canvis al departament de Salut: es prepara el relleu de la consellera Vergés i el seu equip

 

L’acord d’investidura tancat recentment entre ERC i JuntsxCat té una conseqüència directe que afecta al departament Salut, atès que el departament restarà ara sota la responsabilitat de JuntsxCat. Això vol dir què la consellera Vergés i altres alts càrrecs deixaran les seves responsabilitats en el departament. Ha arribat doncs l’hora dels comiats per a molts d’ells.
Val a dir que a la consellera Vergés li ha tocat patir la pitjor època del departament de Salut des de la recuperació de la Generalitat a l’any 1981. La pandèmia ha passat per damunt de tot i de tothom. Ha estat una legislatura marcada per la Covid-19. 

A la consellera Vergés ningú li podrà negar el seu interès, la seva dedicació, el seu esforç, o la seva abnegació al front d’un departament que ha mostrat les febleses de la política mal entesa. A l’any 2017, el departament de Salut va quedar configurat per responsables amb un perfil molt més polític i de partit que no pas sanitari i això ha comportat que davant de la pandèmia la resposta inicial no fos la més adequada. Afortunadament, el pas dels dies va comportar un relleu en aquells cassos en els que el recanvi es feia més i més evident, i això va permetre donar una millor resposta a les exigències de la pandèmia. 
Al bell mig d’una situació tan complexa com aquesta, la consellera Vergés ha actuat com millor ha pogut, tot i què no sempre ha comptat amb totes les eines que li haurien fet falta. A vegades li han mancat elements materials, a vegades ha mancat la col·laboració del govern central, a vegades els inconvenients han sorgit del sistema judicial, en ocasions les discrepàncies en el si del govern tampoc l’han ajudat, com tampoc l’ha ajudat la manca d’eficiència d’algun col·laborador. Sigui com sigui, ella ha posat totes les seves capacitats, tota la seva energia i tota la seva voluntat al servei de la salut dels catalans. Ha viscut una etapa molt dura en lo personal, però sens dubte s’hi ha deixat la pell, i cal agrair-li. No ha escatimat ni un segon de dedicació, donant sempre la cara, al peu del canó. 

Ara, al final d’etapa al front del departament, la consellera Vergés comença a veure com els resultats de les diferents mesures que s’han pres al llarg d’aquest quasi any i mig de lluita, donen per fi resultats positius. Sens dubte l’arribada de les vacunes ha significat un abans i un després en la lluita contra la Covid-19, i a mesura que la quantitat de vacunes disponibles ho ha permès, Salut ha desplegat la seva capacitat organitzativa per avançar en el pla de vacunació de la població que a dia d’avui comporta què més del 33% de la població ja hagi rebut com a mínim una primera dosi de la vacuna. 
Però no només ha estat el Pla de vacunació el que ha afavorit els bons resultats. La pandèmia malauradament ens va posar en una situació crítica quan ara fa ja més d’un any, concretament al març-abril de l’any passat, Catalunya va haver de triplicar el nombre de llits de malalts crítics amb molts pocs dies, en una demostració de la capacitat organitzativa dels nostres hospitals. Va ser una resposta que mereix tots els aplaudiments tant als centres hospitalaris com al departament de Salut que ho va propiciar. 
Sens dubte Alba Vergés ha estat protagonista des del primer dia del seu nomenament al front del departament i ha comptat amb el suport valuós d’alguns col·laboradors immediats i entre ells el Dr. Marc Ramentol. Tant de bo el Dr. Ramentol hagués format part des del moment 1 de l’equip de la consellera ocupant llocs d’alta responsabilitat; segurament alguns dels problemes patits en el decurs de la legislatura s’haurien pogut evitar. Destaco al Dr. Ramentol perquè aquesta legislatura de la consellera Vergés, a banda de la Covid-19, es recordarà perquè ha estat la primera vegada que el departament de Salut s’ha preocupat seriosament per la dotació futura de professionals al sistema sanitari. La creació de la direcció general de Professionals és una fita molt important, els fruits de la qual es començaran a veure els propers anys.

En un balanç sempre hi ha però punts febles, i entre ells, al meu parer, el que he denunciat repetidament des del blog relatiu a una excessiva dependència, per no dir submissió, del departament de Salut als interessos del departament d’Economia i en particular del seu conseller Pere Aragonès.
La política és desagraïda sobretot per aquells que com la consellera Vergés han actuat amb fidelitat als seus principis però fidelitat també a qui li va depositar la seva confiança situant-la en el càrrec. Ara, qui hauria d’haver defensat la gestió de la consellera Vergés i del seu equip, els deixa caure perquè hi ha altres interessos prioritaris als que atendre. Situació aquesta massa freqüent en el sistema polític del nostre país. 
Tanmateix, i si els rumors es confirmen, la consellera Vergés podria tenir un premi de consolació en un  departament de nova creació; molt bé, segur que seria merescut, però què passa amb els fidels escuders del seu equip?                         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada