dijous, 23 d’agost del 2018

El robot Pepper pot ser útil en el sistema sanitari


Pepper és un robot amb forma humana capaç de detectar els estats d’ànim dels seus interlocutors, i que es pot comunicar amb les persones 



Amb una alçada de 120 cm., el robot pot moure amb tot naturalitat els seus braços i mans, i seguir amb els seus ulls i el moviment del seu cap a la persona que li està parlant gràcies al sistema de sensors que porta incorporat; pot desplaçar-se d’un lloc a l’altre mantenint una conversa amb el seu interlocutor.



Fa una mica més d’un any, en el blog els vaig presentar al robot Donatello, un prototip que s’estava desenvolupant a l’Hospital de Granollers. És evident que la robòtica està cada dia més present en el sector sanitari, i les expectatives indiquen que cada dia ho estarà més. Des de fa uns anys els robots amb aparença humana (dits humanoides) estan mica en mica trucant a les portes del sector, mostrant les seves potencialitats. És per aquesta irrupció dels robots en les nostres vides que avui els vull presentar al robot Pepper.    

Pepper és un robot que es desplaça movent-se sobre tres rodes. Pot moure amb tota naturalitat els seus braços, mans i dits, i disposa de sensibilitat al tacte. És capaç de dirigir la mirada allà on la font sonora li indica que una veu li està parlant. Incorpora una pantalla tàctil al seu pit, a l’estil de les tauletes convencionals, mitjançant la qual pot rebre instruccions; també port captar la veu del seu interlocutor i parlar amb ell amb més de 20 idiomes diferents; pel moment encara no parla en català. És capaç d’identificar l’estat d’ànim de la persona que li parla i també pot transmetre les seves pròpies sensacions al seu interlocutor, mostrant-se content o trist en funció de la situació real que s’estigui produint. Incorpora sensors infrarojos i càmeres d’alta definició, micròfons unidireccionals i altaveus per poder assumir les diferents funcions com reconèixer a les persones i memoritzar els seus trets facials o les mesures corporals i té una gran capacitat de memòria que també li serveix pel seu propi autoaprenentatge.   

El robot és propietat de l’empresa “Softbank Robotics Corporation” i l’empresa YASYT és una empresa catalana que va entrar en contacte amb els propietaris de Pepper en una de les edicions del Mobile World Congress de Barcelona. Després d’unes converses amb la propietat del robot, YASYT va aconseguir finalment convertir-se en desenvolupador del robot a Espanya. YASYT no es considera una companyia comercialment agressiva sinó que són un grup humà científicament compromesos, i no volen aixecar, de cap manera, expectatives amb Pepper que vagin més enllà de la realitat. 

La seva idea és aportar coneixement científic, valors empresarials i en el cas del sector sanitari, aplicacions útils per la salut dels ciutadans, i per això han creat una plataforma, una mena de comunitat virtual, en la que hi participen representants dels centres interessats per poder intercanviar informacions sobre possibles desenvolupaments de Pepper. 

El cap visible de YASYT és l’enginyer Josep Lluís Infiesta que explica la missió de l’empresa des de tres perspectives diferents:
  • Interessats en el món dels robots,
  • El sector hospitalari com a camp d’aplicació de la robòtica,
  • Respondre a l’expectativa social sobre les potencialitats del món del robots.

Tot això desenvolupat sota quatre valors que consideren fonamentals per consolidar l'empresa i merèixer la confiança dels seus clients:
  • Honestedat, en el sentit que cal explicar exactament on som en el desenvolupament d’aquestes tecnologies sense aixecar falses expectatives.
  • Rigor, fent les coses molt ben fetes.
  • Esperit pioner, mitjançant un concepte avançat de la innovació.
  • Resultat, sense especulacions, parlant només de realitats. Per això han signat un conveni amb la Universitat (La Salle) per aprofundir en les possibilitats del robot Pepper.         
El desenvolupadors de Pepper estan buscant, juntament amb hospitals que hi col·laboren, funcions i activitats en les que Pepper pugui aportar valor, i en aquest sentit el sectors sociosanitari i hospitalari ofereixen moltes oportunitats en les que Pepper pugui demostrar la seva utilitat. El robot pot ser un instrument per facilitar la comunicació entre els professionals de la salut i els nens, o fins i tot amb els avis amb certs nivells de dependència, de qui pot convertir-se amb un bon cuidador. Totes les possibilitats resten obertes; ara només falta exposar necessitats i que Pepper hi pugui donar respostes eficients.

Els seus desenvolupadors esperen que Pepper pugui aportar les seves primeres prestacions al sistema sanitari a meitats del 2019. Pepper o "algú" com ells és el futur; l’època dels robots humanoides ja ha arribat... 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada