dimecres, 14 de juny del 2017

El robot Donatello viu a L’Hospital General de Granollers, i amb el temps pot convertir-se amb un assistent per a gent gran que visqui sola.


“Hola, em dic Donatello. Treballo al centre geriàtric  de l’Hospital General de Granollers on m’estan preparant tècnicament per esdevenir un assistent per a les persones d’edat avançada” 

Donatello és un prototip de robot, la construcció del qual està finançada per la Unió Europea a través del programa Horitzó 2020. Dins d’aquest projecte, l’Hospital de Granollers té la missió d’aconseguir que el prototip sigui fiable en els diferents mesuraments que fa i en totes les seves funcions.


El programa Horitzó 2020 és un programa de la Unió Europea que finança projectes d’investigació i innovació de diverses àrees temàtiques que abordin al mateix temps tres aspectes complementaris: que resolguin reptes socials, que promoguin el lideratge industrial i que reforcin l’excel·lència. No hi ha dubte que el desenvolupament d’un prototip de robot com és el cas de l’amic Donatello, respon clarament als objectius marcats pel programa.

La Unió Europea està preocupada per l’allargament progressiu de l’esperança de vida en la majoria de països occidentals i l’envelliment de la població que això comporta amb noves necessitats que els sistemes de salut hauran d’abordar. Aquest fet implica la necessitat d’adaptar les prestacions de salut a aquesta nova realitat, i dins d’aquet marc, el programa Horitzó 2020 finança projectes que donin respostes a aquests nous reptes de la societat. El projecte RADIO s’emmarca doncs dins d’aquest escenari, atès que promou la vida activa i saludable de la gent gran i d’aquí que hagi obtingut el finançament per ser desenvolupat a través d’un conjunt de “partners” que aporten les garanties necessàries per desenvolupar exitosament el projecte. 

L'equip que està treballant amb la posada a
punt de Donatello, junt amb un dels
voluntaris que participen en
les proves 
L’Hospital General de Granollers, per iniciativa de la Dra. Diana Navarro cap de Recerca i Innovació de l’Hospital, ha participat en altres ocasions en treballs de recerca finançats per la Unió Europea. Amb la voluntat d’intentat accedir a fons per la recerca,  van aconseguir participar en el projecte “I-DONT-FALL” que tenia per objectiu desplegar, pilotar i avaluar un conjunt de solucions tecnològiques innovadores per prevenir i detectar caigudes en persones d’edat avançada. Aquesta relació amb els diferents col·laboradors  que varen participar en aquell projecte és la que ha permès que l’Hospital hagi estat convidat  junt amb altres tres participants d’I-DONT-FALL, en aquest nou projecte europeu denominat RADIO, el finançament  del qual ha estat acceptat en la última convocatòria de projectes de recerca en l’àmbit de la salut pel programa Horitzó 2020.

En l’aliança constituïda per dur a terme el projecte RADIO hi participen diferents socis del món universitari, centres de recerca, socis tecnològics, un hospital italià i l’Hospital General de Granollers. El projecte que va començar fa dos anys, i ha d’estar acabat el 31 de març de l’any vinent, té com a objectiu construir, testar i deixar tècnicament a punt un prototip de robot de baix cost que pugui servir com assistent domiciliari intel·ligent per a persones d’edat avançada que visquin soles. El sistema es basa en un conjunt de sensors instal·lats en el que podríem considerar un apartament domòtic, que detecten diferents moviments que faci la persona que hi viu: obrir o tancar la nevera, encendre i apagar la cuina, pujar o abaixar les persianes, entrar o sortir de l’apartament, posar en marxa o apagar la tele, encendre o apagar llums, ficar-se al llit o llevar-se, prendre medicaments, les diferents transferències llit-butaca-cadira, etc. Totes les activitats que puguin ser controlades per sensors, són enregistrades i el robot Donatello, avalua la manera com aquestes activitats s’han dut a terme i transfereix la informació que li arriba dels sensors  però també  la que ell està “veient”, a un servidor central en el que s’analitzen les imatges i el conjunt d’informacions i si es detecten anomalies en els patrons normals de comportament del malalt es llancen alarmes que arriben als professionals responsables de la persona que està sent monitoritzada pel robot o als seus familiars. Si tot és normal, la informació també està a disposició dels professionals que atenen a la persona, però en aquest cas sense generar alarmes.

Aquest és el "mini" apartament domòtic on es fa la posada
a punt del robot Donatello
La informació que avui aporta Donatello és molt important atès que permet constatar que les funcions que realitza la persona són les que efectivament registra Donatello, i aquesta comprovació es fa a través d’un assaig amb  persones reals que col·laboren voluntàriament en la millora de les prestacions del robot. Una vegada finalitzi el programa de proves es podrà acreditar el funcionament de l’aparell i finalment donar per bo el prototip. En aquests assajos en fase de proves es controlen els patrons d’activitat del pacient i el robot actua com a assistent domèstic, realitzant una sèrie de tasques, com buscar les ulleres o les claus de la persona per la casa, si aquesta ho demana a través d’una interfície intuïtiva i visual  com ara la tauleta de comandament o mitjançant la veu. També segueix una rutina programada de tasques com aspirar el terra o portar la medicació seguint la prescripció del metge ja que també disposa d’un dispensador de pastilles. Aquestes accions les pot programar la pròpia persona, un familiar o el mateix metge. A més d’actuar com a assistent domèstic, aquesta tecnologia també actua com a sistema de monitorització de salut no intrusiu, recollint i analitzant dades psicològiques i de comportament, ajudant d’aquesta manera al metge a diagnosticar símptomes i posar-hi remei de manera ràpida.

Tot això aporta una informació molt valuosa pels professionals perquè els permet constatar que el que el robot transmet és precisament el que el pacient fictici està fent. En un futur, quan Donatello hagi superat la fase de prototip i estigui ja en fase de poder ser utilitzat i comprat en el mercat, més enllà de les funcions d’assistent personal, Donatello aportarà dades molt interessants per als professionals sobre el grau d’autonomia del pacient i permetrà preveure possibles problemes futurs en funció del comportant que tingui el pacient. El robot serà útil en residències socials per determinats tipus de pacients, però sobretot per a pacients que visquin sols en domicilis particulars. El repte està en aconseguir que la tecnologia i el cost dels materials clau del projecte, sensors, robot i tauleta de comandament incorporin materials de preu assequible perquè aquest requisit és bàsic per poder posar aquestes tecnologies a disposició de la població.



Video promocional del robot 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada