dijous, 22 de juny del 2017

Al sector sanitari es mouen cadires.


Un nou director general de Recerca i Innovació en Salut: Toni Andreu deixa el càrrec, de comú acord amb el conseller de Salut.


Un  nou gerent a l’Hospital de Sant Celoni: Rafael Gotsens deixa la gerència després de quasi 10 anys en el càrrec.



Després d’uns mesos de certa calma a nivell de càrrecs directius, tot d’una, d’avui per demà, s’anuncien dos canvis en càrrecs de la sanitat pública catalana.

El Dr. Toni Andreu, posa proa a Europa
El primer d’ells afecta al propi departament de Salut, en el que el Dr. Antoni Andreu ha deixat tot d’una el seu càrrec de director general de Recerca i Innovació en Salut. Val a dir però que aquest canvi no es deu ni a raons polítiques ni a raons tècniques atès que el Dr. Andreu estava fent molt bé la seva feina i havia estat l’impulsor del programa PERIS d’ajuts per a la recerca. El canvi es deu a raons estrictament personals i professionals del Dr. Andreu. En aquests darrers 20 anys, Toni Andreu format a l’Hospital Vall d’Hebron, ha protagonitzat una carrera molt intensa en els que després de fer un estatge de 4 anys a la Universitat de Columbia a Nova York, va integrar-se a l’Institut Carles III el qual va arribar a dirigir. Després d’11 anys a Madrid, a l’any 2015,  Antoni Andreu va acceptar la proposta que li varen fer el llavors conseller Boi Ruiz i Pere Soley que era el gerent de l’ICS, per incorporar-se a la gerència de l’Hospital de Bellvitge, on s’hi va estar fins que un any més tard va acceptar l’oferiment del conseller Comin per integrar-se a la direcció general de Recerca i Innovació en Salut on ha estat treballant exitosament uns 15 mesos.

La raó per la qual Toni Andreu ha demanat ser rellevat en la direcció general és que vol presentar la seva candidatura a la direcció científica de EATRIS, una plataforma europea de medicina translacional ubicada a Amsterdam i un dels requisits “sine qua non” que s’exigeix als candidats, és el de no estar ocupant cap càrrec en l’administració pública.  Aquest organisme està constituït per més de 80 instituts de recerca pertanyents a 12 països europeus, 5 instituts dels quals estan a Catalunya, que treballen per proporcionar les millors solucions terapèutiques adaptades a les necessitats dels pacients. És precisament allò que el Dr. Andreu sempre ha predicat des del primer dia, quan afirmava que la recerca i el coneixement han d’estar orientats a productes que aportin valor i recursos per als pacients. “L’objectiu no és publicar, sinó millorar els processos terapèutics” deia amb ocasió d’una conversa que vàrem tenir fa uns mesos.

El Dr. Andreu, mentre dura el procés d’avaluació de candidatures, s’ha reintegrat a la seva antiga plaça a Vall d’Hebron des d’on recolzarà en tot el que calgui al seu substitut per assegurar una transició efectiva i continuarà assessorant al departament de Salut en matèria de recerca sempre que se’l necessiti. Toni Andreu deixa el seu càrrec a la direcció general ben satisfet de tot el que ha fet, i en especial d’haver pogut presentar la segona convocatòria del PERIS per aquest any 2017. La seva decisió és valenta atès que no està exempta de risc, però amb un perfil com el seu les possibilitats d’èxit són altes.    

El departament de Salut ha entès la importància que té per al propi interessat, però també per a Catalunya i per la sanitat catalana, que un català pugui dirigir aquesta institució atès que això facilitarà que la veu dels científics catalans pugui tenir encara més presència en el món de la recerca a nivell europeu. De fet la recerca a Catalunya és força potent però en canvi no estava massa ben representada a Europa. Si el Dr. Andreu aconsegueix aquesta plaça, el país hi guanyarà molt en aquest camp de la ciència.

El conseller no ha tardat gens en trobar un substitut, i ha nomenat al Dr. Albert Barberà Lluís com a nou director general de Recerca i Innovació en Salut. Barberà havia estat fins ara director general de BIOCAT. És llicenciat en Química i Farmàcia i doctor en Bioquímica i Biologia molecular. Té una experiència molt àmplia en temes relacionats amb la recerca i mentre dirigia l’Institut de Recerca de l’Hospital Trueta a Girona, aquest Institut va aconseguir el guardó de “Millor Institut de Recerca de l’Estat Espanyol”. Entén la recerca sota la mateixa òptica que el Dr. Andreu i per tant la continuïtat del projecte està assegurada.

Rafael Gotsens fins ara gerent de l'Hospital de Sant Celoni 
El segon canvi que ens depara la jornada és a la gerència de l’Hospital de Sant Celoni. El Dr. Rafael Gotsens, després de quasi 10 anys assumint la màxima responsabilitat de gestió del centre, s’ha deixat engrescar per un projecte internacional que l’atreu molt a nivell professional. Així ho va exposar a l’alcalde de Sant Celoni, que és la persona que en el seu moment l’havia convençut per anar a l’Hospital de Sant Celoni com a gerent, qui va entendre la situació i en la conversa es va decidir que el millor per l’Hospital era un canvi en la gerència amb una transició ràpida. La persona escollida va ser el Dr. Jordi Roca que portava aproximadament un any en la direcció mèdica de l’Hospital. El Dr. Roca, que té un perfil molt de metge de primària, es va incorporar a Sant Celoni procedent de la Fundació Salut Empordà, on coordinava l’atenció especialitzada de l’Hospital de Figueras, amb l’atenció primària que presta la Fundació a diverses ABS de la zona. Anteriorment el Dr. Roca havia estat director de l’ABS de l’Escala gestionada per la Fundació. Val a dir que a l'Hospital de Sant Celoni es dona una situació peculiar, atès que l'alcalde és també metge de l'Hospital, fet que sens dubte no és gens còmode ni per l'alcalde i per les gerències. A l'Hospital el gerent està jeràrquicament per sobre de l'alcalde, i al Patronat de la Fundació, és el gerent qui ha d'obeir a l'alcalde. Difícil de compaginar tot plegat.  


Molts èxits i molt d’encert a les quatre persones protagonistes d’aquestes noticies: Toni Andreu, Albert Barberà, Rafael Gotsens i Jordi Roca. I un desig especial per al Dr. Andreu, atès que el seu èxit serà l’èxit de la recerca de la sanitat catalana. Catalunya s’hi juga molt amb aquest intent del Dr. Andreu. Tant de bo surti bé.             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada