dilluns, 26 de juny del 2017

El que esta succeint a l’Hospital Taulí, en un país normal, exigiria alguna dimissió



Expulsen a la Clínica del Vallès del sistema sanitari públic, i mesos més tard recorren als seus anestesistes al constatar com estaven creixent les llistes d’espera al Vallès Occidental.


Existeix una aversió absoluta a “l’afany de lucre”, basada en criteris ideològics tan antiquats com populistes, com si guanyar-se la vida amb dignitat fos un delicte. Una vegada més els directius del Taulí queden en evidència. 


 
L'Hospital Taulí de Sabadell
Tal com es preveia després de l’expulsió de la Clínica del Vallès del sistema sanitari públic, les llistes d’espera quirúrgica de l’Hospital Taulí han començat a incrementar-se significativament. Com que al departament de Salut, i més concretament al CatSalut, no  poden tolerar que això sigui així, han elaborat un pla de xoc per reduir com sigui, les llistes d’espera. Els hi va el prestigi i la credibilitat en el fet que les llistes d’espera de l’Hospital Taulí no s’incrementin. Si això arriba a passar quedarà clar que la decisió d’expulsar a la Clínica del Vallès del sistema sanitari púbic va ser una decisió merament política, basada en criteris ideològics, frívola, sense rigor tècnic, i per tant duta a terme actuant contra els interessos dels malalts exclusivament per ideologia política.

Aquest pla de xoc contra les llistes d’espera comporta operar totes les tardes de dilluns  a divendres des de les 3 de la tarda fins a les 9 del vespre. La plantilla d’anestesiòlegs de l’Hospital s’ha negat a treballar de tardes al·legant que la retribució que se’ls ofereix per part de la direcció de l’Hospital és insuficient.  I què ha fet la direcció del Taulí davant d’aquesta situació? Doncs no se’ls ha acudit res més que contractar a l’empresa d’anestesistes que treballa a la Clínica del Vallès. Sí, ho llegeixen bé, han contractat als anestesistes de la clínica que va ser expulsada del SISCAT per que no feia cap falta per cobrir l’assistència sanitària de la zona. Ho han fet amb un seguit d’excuses que no se les creuen ni ells: que si la mesura està acotada en el temps i és per pocs dies, que si l’empresa contractada és una societat limitada sense ànim de lucre, etc.

Vull fer èmfasi en aquesta excusa de que una societat limitada és una organització sense ànim de lucre. És que els anestesistes que la integren treballen gratis et amore? Quin sou s’endú cada mes a casa cada un dels anestesistes de l’empresa “sense ànim de lucre”?. A alguns elements del sector sanitari, amb el canvi de govern els ha agafat una obsessió malaltissa contra l’ànim de lucre, com si guanyar-se la vida amb dignitat fos un fet reprovable. A on estem arribant? Desvien l’atenció cap aquest enfoc populista confonent l’ànim de lucre amb el dimoni, al més pur estil Fachin,  i així es treu de la discussió l’error greu i inacceptable d’expulsar a la Clínica del Vallès del sistema sanitari públic amb l’excusa de que l’assistència que s’hi donava no era necessària i a la zona hi havia altres dispositius sanitaris públics que ho podien assumir. Com que la raó és molt tossuda, al final s’ha adonat del seu error, i ara tracten de pal·liar-lo tan com puguin. Aquesta és la realitat.

El conseller Comin es vanta sovint de que ell està aplicant la LOSC més escrupolosament que ningú, i per afirmar això es basa en l’apartat c) de l’article 5 de l’esmentada llei que diu:

Configuren el Servei Català de la Salut:
c) Els centres, els serveis i els establiments de protecció de la salut i d'atenció sanitària i sòcio-sanitària de les fundacions benèfico-assistencials vinculades a les Administracions Públiques, i aquells no inclosos en els epígrafs anteriors, amb preferència sense ànim de lucre, mitjançant els quals sigui imprescindible satisfer necessitats del sistema sanitari públic a l'empara dels pertinents convenis, que s'hi adscriuen funcionalment.

Remarco la frase “mitjançant el quals sigui imprescindible satisfer necessitats del sistema sanitari públic”. Estem o no davant d’aquest supòsit? La Clínica del Vallès era “imprescindible” per satisfer les necessitats del sistema sanitari? I si no ho era, com és que ara contracten als seus anestesistes per evitar que les llistes d’espera creixin?. Una de dos: o són un desastre des del punt de vista tècnic i de planificació, o supediten les necessitats dels malalts a la seva ideologia política i als seus apriorismes. No hi sé trobar cap altre explicació.

Algun directiu del Taulí, que fa només uns mesos assegurava que estaven  perfectament capacitats per assumir l’encàrrec del CatSalut per fer-se càrrec de bona part dels malalts de la Clínica del Vallès, i que afirmaven que aquest els proporcionava resultats positius en el seu compte d’explotació i que fins i tot ho varen arribar a penjar sense cap vergonya a la pàgina web de l’Hospital, està fent evident que el que va fer en el seu moment, era donar cobertura a les imposicions que li feien des del departament dient allò que els havien demanat que diguessin. A aquest directiu li convindria recordar de tant en tant que un dels valors que ens fa persones i bons professionals és com a mínim intentar salvaguardar la dignitat.


Recórrer als anestesistes de la Clínica del Vallès palesa que no s’havia planificat res. Continuem actuant amb la frivolitat que es deriva de mesures no analitzades suficientment, ni avaluades amb rigor. Continuem amb la improvisació com a eina de gestió, i amb la dialèctica demagògica com a suport de la improvisació. Potser ha arribat el moment que algú se’n vagi a casa... Les coses no es poden fer pitjor.    

2 comentaris:

  1. Hola Ricard estàs obsessionat amb el Parc Taulí. Només uns aclariments al teu article.

    • Les llistes d'espera no només han augmentat al Parc Taulí, han augmentat en tot el sistema, si us plau revisa les dades.
    • Els primers sis mesos de l'any, el Taulí ha realitzat tota l'activitat que s'estava fent en la clínica del Vallès sense cap problema.
    • Des del departament es demana millorar les llistes d'espera de tots els hospitals. (ja ho saps però intentes embolicar els temes.... no siguis dolentot)
    • Hauries d'esperar a tenir els resultats de l'hospital, per saber si efectivament tenia raó el Conseller i el traspàs de l'activitat ha millorat els resultat econòmics del Parc Taulí.
    • Com veig que et falta informació sobre el tema dels anestesistes, he buscat per internet i he trobat això: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2017/06/22/catalunya/1498154256_661398.html
    uuuyyyyy que serà un tema laboral i no te res a veure amb les teves teories conspiratòries de capacitats.....

    Que fàcil és crear rumors malintencionats i escriure de forma banal.... però cadascú té el seu estil.

    Jo com molts companys estem molt contents de que tota l'activitat pública es faci al Taulí i que amb els marges es pugui fer inversions en la pública.

    Ciao

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut amic: no comparteixo la teva afirmació de que estic obsessionat amb el Taulí. En tot cas, l’obsessió deu ser vostra atès que esteu presents constantment en els mitjans, per un motiu o altre, i quasi cap en positiu. Quan no són les urgències saturades són els anestesiòlegs, i quan no el tancament de llits. De manera que és bo situar les obsessions al lloc que els correspon.
      Per altre banda, segons informacions periodístiques al Taulí sou al voltant de 50 anestesistes. Es diria que hi ha algun problema de gestió quan entre tants professionals no es poden cobrir les tardes encara que sigui per torns. Anar a contractar als de la Clínica del Vallès parla per si mateix de com la realitat contradiu els discursos.
      Comentar-te que el link que adjuntes del diari el País, és el mateix que està indexat al meu escrit.
      Finalment, no pretenc crear rumors, en tot cas contribuir a fer-los conèixer. Qui crea els rumors són aquells que amb la seva gestió propicien crítiques del tot fonamentades.
      Ja veig que la vostra preocupació per donar una resposta adequada a les necessitats dels malalts està supeditada a que tota l’activitat pública es faci en el Taulí. Una vegada més posem la ideologia per davant de les necessitats dels malalts. Això davant del conseller sens dubte et dona punts; davant de la societat ja és un altre cosa.

      Tanmateix gràcies pels teus comentaris, i creu-me que de veritat estaria encantat de ser jo qui estigui equivocat. Els malalts en sortirien guanyant

      Elimina