diumenge, 4 de juny del 2017

L’Hospital de Reus no sap que vol ser quan sigui gran


La plantilla de l'Hospital, que fins fa poc aplaudia que el CatSalut “se’ls quedés”, ara comença a mobilitzar-se per reclamar el manteniment dels seus privilegis.


Estem segurs que la solució dels problemes de Reus passen per incrementar els llits sociosanitaris?



Fa algunes setmanes els treballadors de l’Hospital Sant Joan de Reus varen organitzar una manifestació per queixar-se d’una situació que de per se ja és millor que la que viuen altres hospitals del SISCAT. En efecte, els treballadors de l’Hospital Sant Joan de Reus i l’empresa propietària (l’Ajuntament reusenc) tenen un conveni laboral propi que com  és obvi millora les condicions laborals dels treballadors respecte de les que tenen els centres acollits al conveni col·lectiu del sector. És per això que les reduccions salarials aplicades als treballadors subjectes al conveni del sector no s’han aplicat a l’Hospital de Reus amb la mateixa intensitat, i entre elles les DPO, que els treballadors de l’Hospital de Reus han vingut cobrant fins fa poc quan els seus companys del SISCAT fa anys que no les cobren si el centre no té assegurat l’equilibri econòmic i pressupostari.

Recordem que quan la situació de l’Hospital de Reus va esdevenir dramàtica des del punt de vista de la seva viabilitat econòmica, els treballadors varen demanar que la Generalitat intervingués el centre sanitari. Mesos després vàrem saber que l’Ajuntament de Reus i la Generalitat constituirien conjuntament un ens (un consorci públic) i aquesta decisió fou aplaudida pel comitè d’empresa, que esperava sens dubte que això arreglaria tots els seus problemes, i permetria mantenir els seus privilegis. Ara, han vist que les coses no són exactament com ells voldrien, i que l’Hospital necessita un Pla de viabilitat tal com havia plantejat l’equip directiu anterior que va ser cessat precisament per proposar mesures correctores en tots els àmbits: recursos humans, cartera de serveis, etc.

Paral·lelament a aquest conflicte plantejat pels treballadors, hem sabut que el CatSalut ha decidit ampliar el  nombre de llits sociosanitaris contractats fins a un màxim de 72 llits, sembla que amb 15 llits de malalts subaguts. Més enllà de la necessitat d’incrementar el nombre de llits sociosanitaris a la comarca, que cal suposar que és una necessitat que el CatSalut té ben identificada, el dubte sorgeix quan es planteja si aquesta solució millorarà o empitjorarà la sostenibilitat de l’Hospital Sant Joan de Reus. És sabut que atendre malalts sociosanitaris amb mentalitat d’hospital d’aguts encareix el procés del malalt, que es veu sotmès a una medicalització excessiva del seu problema de salut. Mentre en els hospitals d’aguts l’atenció mèdica esdevé bàsica, en els centres sociosanitaris és l’activitat d’infermeria la que té més pes en el procés d’atenció al malalt, i això incideix d’una manera molt clara en al cultura del centre i en els costos del servei.

Aquells centres hospitalaris d’aguts que disposen d’unitats sociosanitàries tenen dificultats en assegurar la sostenibilitat de la unitat, mentre que els centres sociosanitaris, amb una cultura de funcionament diferent aconsegueixen millors resultats pel que fa a la sostenibilitat, sense que els resultats en salut d’uns i altres siguin diferents. És evident que les tarifes que es paguen per aquests malalts tenen a veure molt directament en la sostenibilitat de les unitats, però resulta evident també que els centres sociosanitaris en general se’n surten millor que els centres d’aguts que tenen unitats sociosanitàries, i la raó no és altre que aquesta cultura de funcionament diferent. Per tant, incrementar la capacitat sociosanitària d’un centre d’aguts com l’Hospital de Reus no sembla que sigui la millor manera d’actuar per millorar les seves delmades finances.  

Està clar que el conflicte reusenc es planteja per diferents motius. Ja he explicat més amunt que el comitè d’empresa sembla que encara no han entès res, i no s’adonen que el futur serà diferent, i que si a través d’un consorci la Generalitat es fa càrrec de l’Hospital no és perquè ells puguin mantenir els seus privilegis sinó per assegurar que la gestió de l’Hospital es fa sota els mateixos paràmetres que la dels altres consorcis sanitaris del Servei Català de la Salut.

Un altre motiu que està en la base de la situació actual s’ha de buscar en el tarannà dels polítics reusencs. Estan obstinats a mantenir la cartera de serveis actual de l’Hospital, sense voler assumir que aquesta cartera cal adaptar-la a les necessitats reals de la població a la que l’Hospital presta serveis de salut. Com s’ha dit moltes vegades, la qualitat de l’assistència es veu molt reforçada quan una casuística suficient incrementa l'expertesa dels professionals.  

Però la responsabilitat dels polítics no acaba aquí. Què fan els polítics de Reus condicionant la gestió de l’Hospital. Els problemes importants de l'Hospital han fet acte de presència des que els polítics varen decidir intervenir. Primer reclamant un hospital més gran del que calia; segon impedint que un equip directiu implementès les mesures correctores per assegurar la viabilitat del centre, tercer acceptant propostes sindicals per mantenir determinats privilegis dels treballadors i finalment, no volen renunciar a una cartera de serveis que no s'adiu amb les necessitats de la població fet que impedeix remodelar la plantilla i disminuir costos. Diu una dita castellana “zapatero a tus zapatos” .     

4 comentaris:

  1. Benvolgut Ricard,
    Comparteixo la teva opinió en el sentit que augmentar activitat sociosanitària en un centre d'aguts no és gens fàcil, perquè aquesta activitat es medicalitza i així ja en el seu moment va ser un altre front de discrepància en l'Hospital Sant Joan de Reus.
    M'agradaria aprofitar per fer uns aclariments i que consti que em fa mandra seguir parlant d'aquest tema, i com d'altres; però cal seguir parlant i no pecar d'omissió, per evitar que els ases i els conills es mengin l'herba i les flors del meu parc imaginari, com diu Enric Vila.
    No va ser cessat tot l'equip anterior. Van ser cessats 3 persones de l'equip de direcció anterior amb la direcció general i per casualitat cap d'ells era de Reus. Aquell equip va endegar distints plans estratègics participatius per l'Hospital Sant Joan de Reus, centre CMQ i Hospital Mora d'Ebre, i també replantejar l'entramat societari de SAGESSA conjuntament amb les altres institucions implicades fora de l'àmbit de la ciutat de Reus.
    L'any 2015 amb eleccions municipals, autonòmiques, generals i sindicals no va ser fàcil executar accions en diagnosticar una manca de sostenibilitat de l'hospital Sant Joan de Reus a curt termini. El resultat va ser dissenyar un pla de viabilitat per l'Hospital de Reus en tots els àmbits. El punt de partida contemplava una sèrie d'accions a fer, que sumaven 10M€ i que implicaven a l'Ajuntament de Reus, al mateix Hospital i en menor mesura al Cat Salut perquè l'Hospital no feia l'activitat prevista en el seu contracte amb el Cat Salut. D'aquest punt de partida es va elaborar el Pla de Viabilitat de l'Hospital Sant Joan de Reus i poder resoldre un dèficit de 2M€, Per tant, havia d'on escollir i marge per decidir perquè en qualsevol cas, estava assegurada l'atenció i la capacitat resolutiva de l'Hospital.i a la vegada, en tenir coneixement de les dades de la central de resultats, es varen dissenyar unes accions de millora per tal d'adequar la prestació de serveis.
    Aquesta situació tant el Cat Salut sortint i entrant varen estar al corrent, però va sortir guanyant la màxima que llavors i, no se si ara, era temps de la política i no de la gestió .
    Les competències en salut són de la Generalitat i si es delegen a una altra institució, com en aquest cas a un Ajuntament, si és capaç de fer-ho. En cas contrari cal actuar; però el temps passa i el deute també.
    Moltes gràcies per donar-me la possibilitat d'explicar el meu relat, que per altra banda, consta en les actes dels distints consells d'administració i en els documents que es van elaborar.

    ResponElimina
  2. Molt bé Jordi. Gràcies pels teus aclariments. La frase "ara és temps de la política i no de la gestió" deixa ben clara la interferència de la política en el dia a dia de l'Hospital, fet que ha contribuït a generar el clima que es viu avui a nivell de comitès d'empresa que volen aprofitar en benefici propi que "els polítics sempre diuen sí".

    ResponElimina
  3. Trobo increïble que diguis que un Conveni Col·lectiu és un privilegi. Que culpis al comitè d'empresa i, per tant als treballadors de l'Hospital Sant Joan de voler mantenir els seus drets. Que parlis de que als treballadors de l'hospital no se'ns ha retallat el mateix que a la resta. Trobo que, al menys , t'hauries d'informar abans de parlar i explicar que part de les retallades dels treballadors de l'hospital estaven sotmeses a mesures d'estalvi que van assolir. Hauries de dir també que, als treballadors de l'hospital no se'ns havia apujat el sou des del 2008 mentre a altres centres si que ho havien fet. Hauries de dir que les DPO's dels treballadors de la sanitat catalana són massa salarial no un repartiment de beneficis. Que es injust quan les treuen als treballadors ja que al grup al que més es retalla es a les infermeres. I sobretot hauries de dir que gràcies a això els surten els números al CATSALUT. Els treballadors de la sanitat catalana no hem rebaixat la qualitat de la assistència de les persones com lo han fet amb les nostres condicions laborals. Poden destinar menys diners per cuidar a les persones total si no arriba ja lo agafaran de la butxaca dels treballadors.
    El comitè d'empresa de l'Hospital Sant Joan lo que hem demanat sempre és una bona administració i el compliment de'ls acords pactats.
    Sembla mentida Ricard que et sorprenguis de que l'Hospital Sant Joan estigui polititzat.Hauries de saber que ès una S.A.M. Hi ha algú hospital que no lo estigui? Hi ha algun servei públic que no lo estigui
    Per cert, sóc Adoración BAlmaseda delegada sindical de CCOO de l'Hospital SAnt Joan de Reus

    ResponElimina
    Respostes
    1. En primer lloc agrair-te el teu comentari. A l’Hospital de Reus teniu un conveni que millora les condicions del conveni del sector. Entenc que gaudir d’aquest conveni més avantatjós que el de la majoria de treballadors dels sector és un privilegi. Les retallades s’han aplicat a tots els centres del SISCAT, en alguns amb més intensitat (en funció de les finances de cada centre) i en altres amb menys. Reus no és precisament el lloc en el que s’han aplicat amb més intensitat, sinó que per la intervenció directa dels polítics en la gestió la seva aplicació ha estat menor que en altres institucions.
      Tanmateix és absolutament lícit que defensis els vostres interessos, com lícit és que jo, equivocat o no, digui el que penso. Tens el blog a la teva disposició que si creus oportú afegir alguna cosa més als teus comentaris.
      Sempre he defensat al blog la dedicació i l’entrega dels professionals, sense ells, sense el seu esforç, amb les retallades que hi ha hagut, la qualitat de l’assistència s’hauria deteriorat molt més.
      En quant al nivell de politització del vostre hospital, permetem que ho resumeixi en la frase que li va dir un membre del consell d’administració al gerent anterior: “Dr. Colomer, és l’hora de la política, no de la gestió...” davant d’aquesta frase, qualsevol comentari sobra... I així us ha anat, amb polítics fent el que no saben fer. Si amb prou feines saben fer de polític, imagina-te’ls fent de gestors. Així ha anat l’Hospital.
      Dit això creu-me que us desitjo el millor per al vostre Hospital i que us en sortiu el millor possible, però no ho dubtis, us haureu d’estrènyer el cinturó...
      Gràcies de nou per donar el punt de vista del sindicat al que representes

      Elimina