dimarts, 29 de maig del 2018

Alba Vergés i Bosch, serà la nova consellera de Salut


El sector hauria preferit la continuïtat de l’equip de David Elvira, a qui se li reconeix la bona feina feta durant aquests dos últims anys. 




Ara, la Sra. Vergés haurà d’enfrontar el dilema Auctoritas versus Potestas. Esperem que el sector sanitari no se’n ressenti.   




Nascuda a Igualada fa 40 anys, Alba Vergés serà la propera consellera de Salut. El president de la Generalitat, davant de la negativa del govern espanyol a donar continuïtat al govern que ell havia triat, ha decidit nomenar quatre nous consellers per substituir a aquells que el govern espanyol no vol que prenguin possessió. Això afecta al conseller Toni Comin, que no podrà ser restituït en el seu càrrec de conseller de Salut. El seu lloc l’ocuparà Alba Vergés, diputada d’Esquerra Republicana, que en aquesta última legislatura ocupava el lloc de secretària quarta de la Mesa del Parlament.

Alba Vergés és llicenciada en Economia per la UB, i enginyera tècnica en informàtica de gestió per la UOC. La seva relació amb el sector sanitari es va iniciar a l’any 2008 quan va començar a treballar al Consorci Sociosanitari d’Igualada, del que va arribar a ser cap d’administració, comptabilitat i finances. Es va afiliar a ERC a l’any 2011, i a l’any 2012 va iniciar la seva carrera com a diputada al Parlament de Catalunya, on ha desenvolupat diferents funcions, i entre d’altres, ha estat la representant del grup parlamentari republicà a la Comissió de Salut del Parlament, presidenta de la pròpia Comissió de Salut durant la legislatura passada, i en aquesta legislatura actual ha ocupat el lloc de secretària quarta de la Mesa del Parlament.

No es pot dir que Alba Vergés sigui una persona que desconeix el sector sanitari. Tot i així no ho tindrà fàcil, atès que s’haurà d’enfrontar a la dicotomia “Auctoritas versus Potestas”. L’auctoritas l’atorga la societat civil quan reconeix en una persona el seu saber, la seva expertesa, la seva autoritat en definitiva sobre una matèria determinada, mentre que la potestas representa la capacitat legal per fer complir una decisió. Alba Vergés tindrà sens dubte, aquesta Potestas que li dona el ser la màxima autoritat sanitària del país, però s’haurà de guanyar dia a dia l’Auctoritas a través de la feina ben feta, de les decisions preses amb sentit comú, i amb seny. Sobretot amb seny. 

No ens hem d’enganyar, el sector hauria preferit sense cap mena de dubte, una solució de continuïtat, i en aquest sentit l’equip de David Elvira, integrat per quatre o cinc persones de la seva confiança assegurava aquesta continuïtat. Ara els rumors apunten que aquest equip, o una part significativa del mateix, s’estaria replantejant la seva continuïtat. No se senten ben tractats; han treballat de valent, guanyant-se el respecte i l’estima del sector, han donat la cara davant del 155 intentant que els seus efectes no tingués repercussions sobre l’assistència sanitària a la ciutadania. Han defensat els interessos de la sanitat catalana, jugant-se fins i tot, a títol personal, ser destituïts pel 155 i quedar-se sense feina per allò que ells consideraven una obligació, i ara, tot d’una, sembla que per qüestió de les paritats, calia equilibrar el balanç homes- dones al front del govern de la Generalitat. I ves per on, l’hi ha tocat a Salut. Una  vegada més Salut ha de pagar les conseqüències d’un màxim responsable que haurà de lluitar per que se li reconegui la seva expertesa, i mentre aquesta no arriba, malauradament tornarem a reproduir algunes situacions no desitjables ja viscudes en la legislatura anterior.

Soc un defensor de la igualtat de les dones i els homes en qualsevol orde de la vida. En la feina, en la política, a casa, on sigui. Ara bé, als llocs de responsabilitat s’hi ha de col·locar a la persona més vàlida independentment del seu sexe. El que importa no és complir amb determinades quotes de dones-homes, sinó que la feina l’assumeixin els/les millors, tant si són dones com si són homes. I els bons resultats només s’assoleixen si al front hi tenim a aquelles/s que ho poden fer millor. 
  
La sanitat catalana no es mereix aquesta poca consideració per part d’ERC. Ja és la segona vegada en 2 anys i mig, que ERC prioritza la política a les necessitats de la nostra sanitat. Es necessita expertesa per conduir una nau que si no fa aigües, poc se n’hi falta. 

La pregunta és, perquè no s’ha confiat en David Elvira? Perquè no s’ha confiat en la persona que durant aquests llargs i durs mesos que van del setembre al maig ha assumit la responsabilitat del CatSalut, de la secretaria general del Departament, de la secretaria de participació del departament, i la presidència de l’ICS? 

És que no té un perfil prou polític, diuen algunes veus d’ERC. És que la seva imatge és molt bona, però se’l veu molt més com a tècnic, afegeixen altres... I com volien que  tingués un altre imatge, si ha estat dos anys deixant que el conseller Comin lluís com a polític. Si la pròpia ERC li va encomanar donar tot el suport al conseller i vetllar perquè a nivell tècnic no fallés res. Si és que ni tan sols li han donat l’oportunitat  de mostrar la seva vàlua coma a polític... Parlant d’imatges... algú es preocupa per la imatge que ERC està donant al sector sanitari? 

En fi... només queda agrair a David Elvira i a tot el seu equip la seva feina, la seva dedicació i el seu interès. Als que vulguin continuar en aquest nova etapa, desitjar-los èxits i encert i aquells que vulguin emprendre noves singladures professionals els millors desitjos per a ells i molta sort.

I a la nova consellera de Salut, desitjar-li també el màxim encert, que es rodegi d’un bon equip, i que tingui present aquella frase de “allò que funciona... millor no tocar-ho...” 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada