dijous, 27 d’abril del 2017

Desconcert a les terres de l’Ebre


La creació del consorci sanitari de Reus deixa molts interrogants oberts a les terres de l’Ebre. Aquests interrogants es fan més grans amb les manifestacions del conseller Comin quan diu que vol crear una xarxa hospitalària a la zona amb els cinc hospitals que hi conviuen.


La sensació que a Tortosa, Amposta i Mora d'Ebre no hi ha unanimitat en el model que es voldria pel futur, és un element de preocupació pel departament de Salut que haurà de donar una resposta que satisfaci necessitats de salut generals, però amb alternatives de solució dispars.   



L'Hospital Comarcal de Mora la Nova 
Des que es va saber que el departament de Salut i l’Ajuntament de Reus havien arribat a l’acord de constituir un consorci sanitari per a la gestió de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, a les terres de l’Ebre han començat a aparèixer dubtes sobre com reorganitzar la gestió dels serveis sanitaris d’aquelles comarques atès que la constitució del consorci reusenc significa el final d’un model de gestió que ha estat funcionant molts anys a aquelles comarques. Les repercussions d’aquest canvi de model seran sens dubte importants, i no queda clar que s’hagin estudiat ni mínimament les conseqüències que se’n derivaran. El complicat model de gestió assistencial que s’havia consolidat a les terres de l’Ebre és a grans trets com segueix:

L’ICS és el responsable de la gestió i la prestació dels serveis d’atenció primària de salut així com de l’atenció especialitzada d’aguts a través l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.    
GECOHSA és una empresa del Hospital Universitari Sant Joan de Reus (aquest hospital és al seu torn una empresa 100% municipal de l’ajuntament de Reus) que gestiona l’Hospital Comarcal de Mora d’Ebre.
SAMGISS és una empresa municipal propietat de l’Ajuntament d’Amposta, que gestiona l’Hospital d’Amposta.
GESAT és una empresa 100% municipal que gestiona l’Hospital Sociosanitari de la Santa Creu i la Clínica Terres de l’Ebre (antiga Aliança de Tortosa). Aquestes dos darreres empreses son propietat de l’Ajuntament de Tortosa.
  
El que es coneix com a Grup SAGESSA és un entramat empresarial que han constituit una agrupació d’interès econòmic (AIE) integrada per las diferents empreses de gestió de serveis sanitaris abans esmentades, i que es denomina GINSA, AIE. Des de la AIE es gestionen els serveis comuns de suport no sanitaris: qualitat, àrea econòmica i financera, informàtica, relacions laborals i recursos humans, etc. Aquesta AIE comporta avantatges prou conegudes com l’estalvi de l’IVA però també les derivades d’agrupar un major volum de compres, o de tenir una majora capacitat de negociació davant les admisnitracions, etc. Només l’AIE (la central de gestió que tothom coneix com a Grup SAGESSA) té més d’un centenar de treballadors en aquests moments.

És fàcil adonar-se del desgavell que es produirà quan es creï el consorci sanitari de Reus i les incerteses que això crea en institucions que no saben quin serà el seu paper quan el consorci es creï, i a les persones que treballen en aquestes empreses i que tampoc saben que passarà amb els seus llocs de treball. El desgavell també apareix a nivell dels alcaldes de les tres poblacions, Tortosa, Amposta i Mora d’Ebre, que donen mostres de no coincidir entre ells pel que fa a la reconstrucció del model assistencial d’aquelles comarques. En tot cas estan d’acord en que el sistema de gestió que s’acabi implantant sigui molt més proper al territori i que tingui en compte les necessitats reals de la gent de les comarques de l’Ebre. Per la seva banda des de Reus, tot i que la seva presència a les comarques de l’Ebre segurament s’esvairà, sembla que aspirarien a mantenir un estatus força similar a l’actual.


L'Hospital Comarcal d'Amposta

Per l’alcalde d’Amposta, la decisió de crear el consorci de Reus accelerarà el canvi de governança sanitari en el territori, en el que sembla que hi porten temps treballant. També reclama que de cara al futur, les gerències dels tres hospitals de les terres de l’Ebre  afectats per la situació de Reus no estiguin en mans d’una organització aliena geogràficament a la zona. No és partidari de la creació d’un sol consorci per gestionar la sanitat de les terres de l’Ebre. Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa es mostra una mica queixós per els serveis que en aquests últims temps rebien de Reus, i basant-se en el fet que Reus i Tortosa són realitats diferents, és partidari d’un “sistema propi” de gestió dels recursos sanitaris que s’allunya de la visió dels altres alcaldes de les comarques veïnes. Per últim, l’alcalde de Mora  d'Ebre seria partidari d’un ens (probablement un consorci) per gestionar els serveis sanitaris de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat (el que inicialment era conegut com a programa Altebrat dissenyat per Lluís Bohigas en la seva etapa de responsable de la planificació sanitària a Catalunya), però en cap cas un sol consorci per gestionar a més els centres de Tortosa i Amposta. No és partidari de sortir de la influència de Reus per anar a parar a la de Tortosa o d’Amposta; defensa doncs una estructura a compartir amb el Priorat i la Terra Alta el que podríem anomenar l’eix Gandesa-Mora-Falset. També es mostra crític amb la gestió econòmica de GECOHSA a l’Hospital de Mora. Tot plegat doncs uns enfocaments que només coincideixen en apropar les decisions al territori, però en pràcticament res més.

Però les conseqüències de l’anunci de creació del consorci de Reus també s’han deixat sentir a Tarragona i a la pròpia ciutat de Reus. Per alguns tarragonins, el nou consorci reusenc implicarà que l’Hospital Sant Joan es vegi molt més afavorit en les inversions que no pas el Joan XXIII, mentre que des de Reus hi ha qui creu que el consorci produirà una inevitable pèrdua de pes i d’influència pel que fa al paper que fins avui ha anat jugant en el territori l’Hospital Sant Joan de Reus. Alguns diuen també des de Reus, que convertir-se en un consorci implicarà una harmonització amb la resta de consorcis sanitaris de la Generalitat i això pot determinar en el temps, una reducció dels recursos econòmics que Salut hi destini.

L'antic Hospital de l'Aliança a Tortosa, avui
Clínica Terres de l'Ebre 
Per la seva banda el departament de Salut, amb la manca de concreció que el caracteritza va anunciar fa tan sols tres mesos en ocasió de la visita del conseller Comin a Amposta que pretenia crear una nova xarxa assistencial hospitalària que inclouria els cinc hospitals de la zona.

Amb tot això sobre la taula, embolica que fa fort; el desconcert està generalitzat i servit i sinó que li preguntin  l'alcalde de Mora d'Ebre, que ni tan sols té data per una entrevista amb el conseller de Salut demanada des de fa ja set mesos.


Sigui com sigui, el departament de Salut ha de clarificar quan abans millor com s’articularà tot plegat, com s’organitzaran els serveis sanitaris a les comarques de l’Ebre, i quin paper jugaran els diferents actors en la prestació de serveis de salut a la població. El que sobta en tot cas és que s’anunciï al creació del consorci de Reus i la creació d’una xarxa hospitalària a l’Ebre i els trets bàsics de tot plegat siguin un  misteri. La sensació d’improvisació, de manca de rigor i de poca seriositat al departament de Salut és notòria. 


www.rbaestudisiprojectes.cat             

5 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Ricard,
    En la informació hi ha errors que són atendibles per la complexitat societaria, per exemple formalment no existeix Grup SAGESSA, sinó un entremat de distintes fundacions i empreses municipals, etc i no és una AIE, i per això es va crear GINSA, AIE pel grup i que l'Hospital es diu Mora d'Ebre, com entenc que les manifestacions que consten en el blog sobre aquest hospital són de l'alcalde de Mora d'Ebre i no pas de l'alcalde de Mora la Nova.

    ResponElimina
  3. Benvolgut.
    SAMGISS Actualment és HOSPITAL COMARCAL D'AMPOSTA SAM

    Atentament Eulàlia

    ResponElimina
  4. Gràcies per les dues aportacions. No és una disculpa, perquè els errors no s'haurien de produir, però certament l'estructura empresarial del conjunt té la seva complexitat

    ResponElimina
  5. Tortosa: 1 EPEL, 1 SA (GESAT) i 1 SL (TSalut)
    TSALUT GESTIONA CLINICA TERRES EBRE (aguts nivell 1)
    GESAT GESTIONA L'HOSPITAL SANTA CREU DE JESUS (sociosanitari)
    Atentament Eulàlia

    ResponElimina