dilluns, 3 d’abril del 2017

L’Hospital de Reus no aixeca el cap


Al dèficit de l’exercici 2015 (3 milions d’€) cal afegir-hi el de l’exercici 2016 (8,4 milions d’€)


En lloc de plantejar-se adequar l’Hospital i la cartera de serveis a les necessitats de la població, i assumir les restriccions que calguin, a Reus són partidaris que el dèficit de l’Hospital el paguin tots els catalans, i proposen que el CatSalut es quedi el centre.   



L'Hospital de Reus ocupa una superficie molt superior
a la que seria necessària 
Fa pocs dies s’ha conegut que l’Hospital de Reus ha tancat l’exercici 2016 amb un dèficit de 8,4 milions d’€. Aquest dèficit s’afegeix al dèficit assolit per l’Hospital l’any 2015, que va ser de 3 milions d’€. El dèficit de l’exercici 2015 va comportar el cessament de bona part de l’estructura directiva de l’Hospital amb l’argument d’una pèrdua de confiança, després que el consell d’administració no acceptés el conjunt de mesures que la direcció havia plantejat per intentar corregir aquell dèficit de 3 milions d’€. Cal destacar que al rebutjar les mesures proposades per la direcció general, un membre del consell d’administració del centre es va dirigir al director general cessat amb la frase “ara és hora de la política, no de la gestió”. Doncs vist el resultat, algun polític hauria de marxar a casa amb la cua entre les cames, després d’un fracàs tan estrepitós. Per cert, el director general que va ser cessat havia avisat del que passaria si no es prenien les mesures correctores proposades. El temps ha demostrat que tenia tota la raó. Per tant, algú li hauria de demanar disculpes.  

Pel que sembla, Noemí Llauradó presidenta del consell d’administració del centre ha descartat aplicar la mateixa solució que l’any passat a l’hora de compensar el dèficit. La legislació actual no permet que l’Hospital pugui fer dèficit, i per això, per evitar la dissolució de l’empresa, l’any passat es varen compensar els 3 milions de dèficit gràcies a GECOHSA, empresa del grup SAGESA que gestiona l’Hospital de Mora. Aquest Hospital tenia un fons de reserva de 8 milions d’€, i 4 dels quals varen ser transferits a l’Hospital de Reus per compensar el dèficit existent. Aquesta reducció de les reserves de l’Hospital de Mora va comportar les queixes lògiques de l’alcalde de Mora i del comitè d’empresa de l’Hospital.

Amb aquesta possibilitat tancada, i descartant recórrer a altres empreses municipals de Reus que podrien tenir excedents per cobrir el nou dèficit de l’exercici 2016, sembla que el consell d’administració ha decidit implementar mesures internes correctores per evitar que l’any vinent el dèficit continués creixent. Aparentment es diria que els polítics finalment han aprés que “amb les coses del menjar no s’hi juga”, però sincerament no hi confio. De tota manera la situació és complexa perquè sembla que el consell d’administració disposa de dos mesos per trobar la manera de tapar el forat econòmic. El que resulta evident és que les mesures que autènticament poden resoldre el dèficit històric són les que proposava l’antic equip gestor del centre, i que increïblement varen ser rebutjades pels polítics.

Cal fer esment al “pacte de ciutat per la salut” signat per les forces polítiques de Reus tot just fa un mes i mig, en el que contràriament a plantejar un Hospital de Sant Joan adequat a les necessitats reals de la població a la que ha d’atendre, es pretenia fer una escapada endavant, amb un punt setè de l’acord totalment fora de lògica, perquè en lloc de dimensionar la cartera de serveis i la dotació de professionals a les necessitats reals es pretenia augmentar l’abast territorial de l’Hospital per poder mantenir l’estructura actual, sense cap renuncia al disbarat que va significar la construcció d’aquell hospital.

Vegin sinó que diu aquest punt setè:

Els treballadors de l'Hospital de Reus concentrats en el
passadís principal esperant que acabés el
consell d'administració 
“Treballar conjuntament per tal de que la Generalitat inclogui dins el Pla estratègic sanitari del Camp de Tarragona 2016-2020 la coordinació amb la Regió Sanitària de Terres de l'Ebre, amb l'objectiu que es puguin sumar les masses crítiques d'habitants d'ambdues Regions, a l'hora de detectar les necessitats i proveir dels serveis necessaris amb la conseqüent ampliació de persones usuàries (amb això s’assoliria una població de referència clara d’uns 800.000 habitants), i, per tant, d'activitat. Aquest Pla ha de respectar la complexitat que actualment ofereixen els hospitals del territori, augmentant-la si fos necessari.”

Sembla per tant evident que a Reus encara no han entès res del que realment els està succeint. Però el problema no és només dels polítics, sinó que el comitè d’empresa és dels que tampoc no ha entès el problema veritable que tenen. A més de continuar reclamant cobrar el 100% de les DPO tot i els resultats econòmics de l’Hospital, ara el que pretenen és que l’Hospital se’l quedi el CatSalut. És a dir, el que volen és que sigui tot Catalunya qui acabi pagant els disbarats que es varen fer a Reus construint un hospital molt més gran del que calia, equipat amb una tecnologia (un PET Tac entre altres equipaments) que no està justificada per la població que ha d’atendre, i una estructura de personal per sobre de la que seria necessària si l’hospital s’hagués construït amb racionalitat i sentit comú.


L’Hospital de Reus necessita solucions urgents, és cert, i Catalunya no es pot permetre perdre un recurs sanitari com l’Hospital Sant Joan, però els reusencs han d’assumir que els toca fer sacrificis. Quan s’estira més el braç que la màniga passen aquestes coses.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada