diumenge, 9 d’abril del 2017

Denúncia amb un rerefons com a mínim sospitós, contra una suposada alteració de les llistes d’espera a l’Hospital Vall d’Hebron, que hauria comportat la mort d’alguns pacients.


Els responsables del centre hospitalari, reben el suport del Departament de Salut i de l’ex conseller de Salut Boi Ruiz, en la defensa de l’actuació de l’Hospital i els seus professionals .





Sorprèn el silenci de la gerència de l’ICS, que no s’ha manifestat públicament en la defensa dels professionals del vaixell insígnia de la Institució que dirigeix.



Va ser a l’octubre de 2015 quan el Dr. Manuel Galiñanes, aleshores cap del servei de cirurgia cardíaca de Vall d’Hebron, va denunciar davant la Sindicatura de Greuges la mort, en el mes d’agost d’aquell any, de dos malalts que ell va relacionar amb les retallades.

El Dr. Vicenç Martinez Ibáñez, gerent de l'Hospital Vall
 d'Hebron donant explicacions als mitjans d'informació 
Pocs dies després, el Síndic Rafael Ribó va convocar una roda de premsa en la que va donar a conèixer la resolució de la sindicatura després d’haver estudiat la denúncia del Dr. Galiñanes i haver analitzat tota la documentació sol·licitada a les autoritats sanitàries. En aquella compareixença davant del mitjans Ribó va assegurar que no hi havia indicis de que les mesures de contenció pressupostària incidissin sobre els dos cassos denunciats pel Dr. Galiñañes.

Paral·lelament el Dr. Galiñanes havia decidit no sotmetre’s a l’avaluació que cada quatre anys han de seguir els caps de servei per continuar exercint aquesta funció, per la qual cosa va cessar voluntàriament en el càrrec, continuant com metge adjunt del servei,  sent substituït per un altre company com a cap de servei de cirurgia cardíaca. Pel que sembla, el Dr. Galiñanes, a banda de la denúncia davant del Síndic de Greuges, també va denunciar els suposats cassos, que va ampliar fis a 10, davant de la justícia ordinària en vàries ocasions, i en totes elles les denuncies varen ser desestimades. Què hi ha realment darrere d’aquestes denúncies del Dr. Galiñanes? Quins interessos amaguen?

Ara, en el cinquè intent de denúncia, l’Audiència de Barcelona demana al jutjat d’instrucció que va desestimar la última demanda, que investigui si existeix alguna relació entre les retallades i la mort d’uns pacients que estaven en llista d’espera. Davant d’aquesta situació la direcció de l’Hospital Vall d’Hebron ha mostrat el seu respecte a les resolucions judicials i la seva total disposició a col·laborar amb la Justícia. Al mateix temps els directius del centre hospitalari han negat qualsevol manipulació dels procediments per incloure malalts en les llistes d’espera de cirurgia cardíaca. També manifesten que totes les afirmacions fetes pels advocats del Dr. Galiñanes són falses, atès que sempre es prioritza el criteri clínic i les necessitats i la voluntat de cada pacient. “Tots els pacients que reuneixen els criteris establerts pel departament de Salut són intervinguts dins el termini de 90 dies, a excepció d’aquells casos en els quals el criteri clínic ho desaconselli o el pacient ho rebutgi”

La Dra. Ochoa, directora assistencial de l'Hospital, va explicar
 que les conseqüències de les retallades van incidir bàsicament
 sobre els sous dels professionals, sense repercutir
en la qualitat de l'assistència  
Aquestes afirmacions de l’equip directiu de l’Hospital Vall d’Hebron, han estat corroborades des del Departament de Salut, que ha donat ple suport als directius del centre hospitalari, com també ho ha fet la Junta Facultativa de l’Hospital. Fins i tot Boi Ruiz exconseller de Salut, en un programa televisiu en que intervé, també ha defensat el bon nom de l’Hospital Vall d’Hebron, als seus directius i als professionals de l’Hospital.

El que ha sobtat a bona part del sector sanitari és que la gerència de l’ICS no hagi donat senyals de vida en aquest tema. Ni una sola declaració en favor dels professionals de Vall d’Hebron així com de l’equip directiu; ni una trista nota expressant el seu suport als professionals de l’Hospital que sense cap mena de discussió és el vaixell insígnia de l’Institut Català de la Salut. Resulta molt difícil d’explicar aquesta inhibició en la defensa d’uns professionals i d’un equip directiu que han fet, estan fent i faran una magnífica feina per la sanitat pública d’aquest país. 

Destacar la valentia dels del Drs. Vicenç Martínez Ibáñez director gerent de l’Hospital, de la Dra. Anna Ochoa directora assistencial del centre, del Dr. Albert Igual cap de servi de cirurgia cardiovascular i Josep Tabernero director clínic oncologia mèdica que en la compareixença davant dels mitjans de comunicació, van donar una imatge d’unitat i de seriositat molt important. Veure’ls plegats defensant la correcció dels procediments objecte de la denúncia és una imatge molt potent. Segur que veient-los cap ciutadà no dubta de la veracitat de les seves afirmacions. Aquestes actituds reforcen al sistema sanitari català i deixen en res a aquells que falsegen la realitat per aconseguir profits personals o polítics.

La sanitat pública catalana, a nivell dels dispositius assistencials, està en molt bones mans. 



  

2 comentaris:

  1. El comentario que usted plantea sobre la reciente admisión a tramite por la audiencia provincial de la demanda del Dr. Galiñanes abre una serie de preguntas cruciales. Las respuestas a las mismas, son incomodas, políticamente incorrectas y pondrían de manifiesto la realidad de un tema encubierto en la Sanitat Catalana, en los hospitales del ICS y en especial en su buque insignia, el HUVH. Algunos apuntes para la reflexión:
    Que las listas de espera han sido causa de aumento de mortalidad es un hecho evidente para el personal sanitario. Que un juez de la audiencia provincial admita a trámite la denuncia del Dr. Galiñanes, implica al menos indicios de delito que deberán clarificarse en sede judicial. Lo que nadie quiere reconocer es que muchos médicos (mal pagados, desilusionados, cansados, o en algunos casos, con conflictos de intereses en la sanidad privada) han sido colaboradores necesarios (por acción u omisión) en este despropósito político. Muchos jefes de Servicio son responsables de tolerar o mirar hacia otro lado en las reducciones de jornadas, cierre de plantas, quirófanos, personal y camas de críticos planificadas por la actual gerencia. Los medios también son responsables de no querer llegar hasta el fondo. Quienes utilizan el tema como arma política (reciente post del Sr Fachin) contaminan el debate e impiden definir las verdaderas responsabilidades.

    El gerente actual del HUVH, Dr. Martinez-Ibáñez, no es un desconocido para la institución. Formó ya parte del equipo de gestión (De Sancho-Solans-Martinez-Ibáñez) que procuró por todos los medios a su alcance la demolición del sistema de selección tradicional de las jefaturas para transformar a los Jefes de Servicio del HUVH en meros cargos de confianza elegidos a dedo con tribunales a medida. El cese de MI como director de proceso quirúrgicos, dejó una huella profunda en el HUVH. Después del cese en bloque del equipo directivo del que MI formaba parte, el ICS seleccionó a un nuevo gerente para cambiar el modelo de gestión. La esperanza puesta en la nueva gerencia, se esfumó con la huida del nuevo gerente en pocos meses hacia puestos mejor remunerados en la empresa privada.

    En su primer periodo como gestor, Martínez-Ibáñez fue el responsable de traer desde Reino Unido al Dr. Galiñanes (demandante del actual proceso) en contra del candidato interno quizás más sólido en aquel momento (Dr. A. Igual). El Dr. Igual es quien asumió el cargo en 2015 después de que Martinez-Ibáñez cesara a Galiñanes. ¿Curiosa paradoja,no? En aquel periodo negro del HUVH, se sustituyeron a muchos jefes de Servicio por personas cuyo mayor mérito es la afinidad con la gerencia y el cierre de filas alrededor del equipo de gestión. Hay ejemplos recientes verificables de esta afirmación (jefaturas de Medicina Interna, Radiología o Anestesiología). El nepotismo, el temor y los ceses en todos los cargos de mando han sido y continuan siendo la forma de gestión de la actual gerencia.

    ¿Cree usted, que en este contexto será posible llegar a la verdad? La denuncia del Dr. Galiñanes (en sus palabras “amb un rerefons com a mínim sospitós”) quizás permita abrir un análisis imprescindible que nos acerque a una realidad a la que los medios tradicionales no intentan ni siquiera aproximarse de una forma rigurosa. Quizás por que como los jefes de Servicio del HUVH, son meros cargos de confianza del status quo político.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Senyor: totes les opinions tenen cabuda en aquest blog, sempre que siguin respectuoses com és el cas. No coincideixo amb algunes de les afirmacions que vostè fa, però és obvi que les opinions són lliures.
      He sentit comentaris positius al voltant de l'inici d'aquesta investigació perquè això aclarirà definitivament si les retallades varen estar directament relacionades amb la mort de pacients. I molts, entre ells jo mateix, confiem que la justícia provi que no hi ha una relació causa-efecte entre les dues realitats. Si és així, confio també en que les maledicències d'alguns s'acabin.
      Gràcies per participar aportant la seva visió al blog

      Elimina