dissabte, 1 d’abril del 2017

Canvis a la cúpula directiva de l’IDI


El Dr. Jordi Colomer i la Sra. XX deixen els seus càrrecs a l'Institut de Diagnòstic per la Imatge.


Julio Garcia Prieto, també abandona el càrrec, però ha acceptat una oferta de treball per integrar-se a un nou projecte relacionat amb l’assistència primària de Barcelona.    



El Dr. Jordi Colomer, fins avui gerent de
l'IDI
Jordi Colomer, Julio Garcia Prieto i XX han anunciat aquest matí que deixen els seus càrrecs directius a l’IDI. Jordi Colomer era el gerent de l’IDI, Julio Garcia Prieto era adjunt a gerència i XX ocupava el càrrec de directora administrativa, recursos i serveis generals de l’Institut. L’IDI és una empresa pública adscrita al CatSalut, creada a partir de la LOSC que té com objectiu ser el referent de la sanitat pública pels serveis de diagnòstic per la imatge i de medicina nuclear. Inicialment l’objectiu passava per aglutinar tots els serveis de l’ICS en aquest àmbit però posteriorment, amb Carles Constante a la presidència, el seu camp d’actuació es va ampliat a centres aliens a l’institut Català de la Salut.

Des de la seva creació, l’IDI històricament no ha estat sotmès a excessius canvis en la seva direcció. El primer gerent va ser Carles Casabayó que va ocupar la gerència de l’Institut durant 23 anys. El va succeir en el càrrec el Dr. Julio Garcia Prieto que hi va estar 2 anys i mig, per passar posteriorment a ser adjunt a gerència coincidint amb el nomenament de Jordi Colomer, qui ha ocupat la gerència durant 9 mesos. Per la seva banda XX és una economista experta coneixedora del sector sanitari i excel·lent professional, que va arribar a l’IDI acompanyant a Jordi Colomer dos mesos després que aquest va accedir a la gerència.  

No queden clares les raons d’aquest relleu tan radical de la cúpula directiva. Una de les raons que s’apunta fa referència a un canvi profund que el Dr. Colomer volia introduir a l’IDI, i sembla que aquest canvi ha comportat enfrontaments amb directius de centres més acostumats a la inèrcia d’anys anterior, i per tant, oferint una forta resistència al canvi. També es comenta que el Dr. Colomer, fruit de tot el que va viure a Reus en la seva etapa professional anterior, ha mostrat molta preocupació per assegurar que tots els procediments que es seguien a l’IDI estiguessin perfectament adaptats  des del punt de vista legal, a la legislació aplicable, i això pot haver generat també algun conflicte intern. El Dr. Colomer i XX formaven un potent equip de treball, experimentat i valuós, atès que tots dos han treballat en diferents projectes professionals: Hospitals de Sant Pau, Vall d’Hebron i Reus.

Per la seva banda, el Dr. Garcia Prieto tenia l’encàrrec de potenciar la línia de clients diferents a l’ICS, encetada ja en la seva època de gerent de l’IDI, i que ha permès integrar dins de l’IDI a hospitals com el de Valls, el Consorci Sanitari Integral, l’Hospital de Calella, l’Hospital Transfronterer de Puigcerdà, o l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet. També tenia l’encàrrec de accelerar el procés d’integració dels serveis de radiologia i medicina nuclear de l’ICS a l’IDI. El Dr. Garcia Prieto ha tingut una participació activa en la solució del problema existent a la Garrotxa, que ha possibilitat que els malalts de l’ICS de la comarca puguin ser atesos a l’Hospital d’Olot en lloc de tenir-se que desplaçar a Girona per segons quines proves de radiodiagnòstic, tal com vaig explicar en aquest blog fa unes setmanes. Pel que ha transcendit, el Dr. Garcia Prieto s’incorporarà a un projecte en l’àmbit de l’atenció primària de Barcelona però relacionat amb l’atenció especialitzada als hospitals de la ciutat de. Pel que sembla, el Dr. Garcia Prieto està en una situació diferent a la de Colomer i XX, atès que ell ha estat objecte d’una oferta de treball cosa que no ha succeït amb les altres persones esmentades.

El Dr. Julio Garcia Prieto deixa també el
seu càrrec d'adjunt a la gerència de l'IDI 
També es comenta que Jordi Colomer ha comptat amb el suport de Candela Calle, gerent de l'ICS i de David Elvira director del CatSalut, però semblaria que en aquest últim cas algun fet molt recent hauria estat la causa d'una pèrdua de confiança. Pel que fa als canvis de Jordi Colomer i XX, en principi el consell d’administració de l’IDI encara no coneix oficialment que s’hagin produït, atès que en la seva última reunió no es va tractar aquest assumpte. Segurament en el transcurs de la setmana vinent es convocarà alguna reunió del consell per oficialitzar els canvis i establir els mecanismes de substitució.

No voldria de cap manera pensar, que aquesta situació, del tot confusa i gens clara, estigui relacionada amb algunes piulades que Jordi Colomer i XX van fer a twitter, criticant la gran inversió anunciada a Vall d'Hebron, en les que tots dos denunciaven que era millor invertir en cervells que no pas en pedres, o demanant que l'IDI fos tingut també en consideració dins del Parc de Salut. No em puc creure que aquesta sigui la causa per la que Colomer i XX han perdut la feina, però la manca d'explicacions fa que hi hagi qui especuli amb tot. 


Més enllà de les especulacions, aquesta situació crearà dificultats afegides a la gestió de l’IDI. Els successors de les persones que deixen els seus càrrecs necessitaran un cert temps, abans no es posin al corrent de tots els temes en curs. Aquests canvis afecten a llocs clau en l’estructura directiva de l’IDI. 

PS. Segons informacions recents, el canvis serien a proposta del consell d'administració de l'IDI, tot i que algun dels seus membres no tenia massa informació dels fets. Sembla que David Elvira s'ha vist obligat a acceptar la situació plantejada pel consell d'administració tot i que valora molt positivament la professionalitat de Jordi Colomer i XX, a qui com en el cas de Julio Garcia Prieto se'ls hauria ofert assumir noves responsabilitats al centre corporatiu de l'ICS pel que fa al Dr. Colomer, i al propi IDI en el cas de XX. En paraules de David Elvira "no podem perdre actius". Esperem que tots dos puguin encarrilar satisfactòriament el seu futur professional.     


6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Ricard,
    Voldria matissar la informació rebuda per vostè sobre la renovació de la cúpula directiva de l'IDI. Si entenem per cúpula directiva l'equip de direcció només rellevant a dos, perquè el ex gerent era staff (sense funcions executives) i la cúpula directiva de l'IDI, tal com es pot comprovar a la web de l'IDI, era a banda de la meva persona com a gerent, la direcció de recursos humans, econòmica i serveis generals, tecnologia, planificació, seguiment i avaluació amb els directors clínics dels territoris: 4 metges radiòlegs responsables dels serveis de l'ICS a HUVH, Metropolitana SUD, Girona, Tarragona/Terres de l'Ebre i a Lleida del servei de radiologia del GSS i un metge especialista de medicina nuclear.
    Cordialment

    ResponElimina
    Respostes
    1. D'acord amb la matització. Deixem-ho en part de la cúpula directiva...

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina