divendres, 11 de desembre del 2015

Nous aires a l’Hospital de Bellvitge (i II)

Dr. Antoni Andreu: 

“Bellvitge té el millor projecte hospitalari d’Espanya”
 
“Cal transformar el coneixement en millores per la salut i en riquesa per la població” 




(...Continua de l’entrada anterior)

Visitant el nou edifici un s’adona del canvi tan important en la manera de treballar dels professionals que sens dubte comportarà també beneficis pels ciutadans, que és com el Dr. Andreu prefereix anomenar als pacients: ciutadans i no altre cosa. Tot plegat porta al Dr. Antoni Andreu a dir que “tenim el millor projecte hospitalari, amb un hospital d’un alt nivell de terciarisme, el millor hospital d’Espanya”. Ara només falta que el CatSalut hi posi els 40 milions d’€ que manquen per equipar-ho. En opinió del Dr. Andreu, els hospitals terciaris estan destinats a ser en el futur el pal de paller de l’assistència sanitària, sense detriment del paper bàsic de l’assistència primària com a porta d’entrada al sistema sanitari.   

Parlar amb el Dr. Antoni Andreu i no parlar de recerca és un petit sacrilegi, de manera que és molt senzill que se li il·luminin els ulls i et comenci a explicar que confia molt en el Programa Marc de Recerca Europeu 2014-2020 que promou la col·laboració i l’establiment de vincles  entre la industria, les universitats i els centres de recerca  per tal d’arribar a la comercialització dels resultats de la recerca, que no s’ha de limitar a publicar, sinó a materialitzar els resultats, aportant valor i recursos. De tothom és sabut que el Dr. Andreu en la seva anterior etapa professional, havia estat director de l'Institut Carlos III de Madrid  

El Dr. Andreu explica que Europa és la primera regió del món que més coneixement genera, però aquest coneixement no es transforma en riquesa pels ciutadans europeus. Espanya és el sisè país en generació de coneixement i el trenta-dosè en que aquest coneixement es transformi en productes per millorar la salut. L’Horitzó 2020 de la Unió Europea es dirigeix a transformar coneixement en productes que millorin i incrementin la capacitat productiva del país i crear riquesa. De fet el Dr. Antoni Andreu explica que ja han començat a treballar en aquesta direcció a través de dos projectes que consisteixen a establir col·laboracions amb empreses dels sector per tal que el coneixement dels professionals sigui aprofitable per a tothom. 

Després de la conversa, no es pot deixar de costat fer una certa reflexió. Tenir a l’Hospital de Bellvitge un edifici com el de la Fase II sense poder utilitzar-lo ha de ser per força frustrant. No només per la gerència, sinó especialment pels professionals del centre, que veuen com han de continuar treballant en espais que no els ajuden a fer la seva feina el millor possible, i amb uns equipaments que no són ni de bon tros actuals. Cal entendre que modernitzar l’àrea quirúrgica actual no hagi estat una prioritat pels màxims responsables de l’Hospital de Bellvitge d’aquests últims anys, atès que des que el projecte va començar a tenir llum verda, era absurd gastar diners en una cosa que al cap de poc temps es podria disposar de bell nou. Però vet aquí que el temps ha passat, i no es disposa dels nous equipaments i en paral·lel l’obsolescència dels vells ha arribat a límits insostenibles. La frustració doncs d’uns i altres ha de ser gran.  

Per altre banda, els pocs recursos que el Departament de Salut disposa per a inversions, s’han anat gastant aquests últims anys sovint amb criteri polític: és millor construir 10 CAP que un hospital. Com a filosofia ho entenc i com a criteri polític també: tenir 10 alcaldes i per tant 10 municipis contents, sempre és millor que acontentar a un alcalde i als ciutadans d’un municipi. Això està clar. Però com moltes vegades ha explicat el propi conseller Ruiz, un dels àmbits afectats per les retallades aquests últims 5 anys, ha estat el de les inversions, i l’obsolescència avui de determinats equipaments pot ser greu. Ja sé que el sectarisme de l’alcaldessa de l’Hospitalet no mereix cap mena de deferència ni de prioritat, però els ciutadans de L‘Hospitalet i per extensió els del Baix Llobregat segur que si. Crec que ha arribat l’hora de prioritzar les inversions en l’equipament de la II Fase de l’Hospital de Bellvitge. Podrà haver-hi alguna dotació en aquest sentit en el pressupost 2016? Tant de bo que si

Vull acabar aquest escrit al voltant de la figura del gerent de l’Hospital de Bellvitge, destacant els aires de canvi que es detecten a l’Hospital. Un gerent que es passeja amb tota senzillesa per l’hospital, que parla amb la gent, que saluda a tothom, que fins i tot menja al menjador del centre, i que té clar que les decisions s’han de prendre conjuntament. Un gerent que confessa haver trobat als professionals cansats del conflicte permanent, i desitjosos de canviar l’estrès del conflicte per la motivació per la feina. Ara només falta donar el pas definitiu: posar en funcionament l’edifici de la Fase II i a Bellvitge s’haurà revertit la situació. Com diu el Dr. Antoni Andreu , Bellvitge serà el millor hospital d’Espanya. 





   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada