dilluns, 27 d’octubre del 2014

En la 4a jornada del Pla de Salut a Sitges, s’inicia el procés del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020


En la jornada d’aquest any, es presentaran més de 1.000 pòsters realitzats pels professionals dels dispositius sanitaris catalans, entre el quals hi ha propostes de molt interès.

En aquests moments les inscripcions a la Jornada, superen de llarg la capacitat de l'auditori de l’Hotel Melià Sitges, amb capacitat per 1380 persones



Carles Constante ha posat en valor el Pla de Salut de Catalunya

El poper dia 28 de novembre tindrà lloc a l’Hotel Melià Sitges la 4a Jornada del Pla de Salut de Catalunya. El lema escollit aquest any per la cita és “Fem salut, construïm futur”. Aquesta jornada anual del Pla de Salut de Catalunya que es celebra a Sitges, s’ha consolidat com una data de referència del sector sanitari català que serveix per conèixer les estratègies i objectius del Departament de Salut, i permet als professionals compartir el coneixement. De la importància que va adquirint al trobada en són una clara mostra els 1.800 inscrits que hi ha en aquests moments a la jornada i els més de 1000 pòsters presentats. Sobretot vull remarcar aquest últim fet per que diu molt dels professionals de la salut que tenim en el nostre país. Portem 5 anys de retallades salarials; la immensa majoria dels dispositius sanitaris del país han reduït plantilles i no cobreixen el 100% de les baixes o de les vacances, i això fa que el personal treballi més estressat i les perspectives salarials dels nostres professionals no podran millorar excessivament en els propers temps. Tot plegat fa que el personal sanitari no estigui content, i es queixi amb raó de la situació que estan vivint. Per això té tant de mèrit que quan el Departament de Salut convoca aquesta jornada hi hagi un allau d’inscripcions, però sobretot un allau de pòsters, fet que implica que molts professionals d’aquests país metges, infermeres, i d’altres professions, s’hagin esforçat per innovar i millorar els procediments del seu dia a dia. Em deia fa poc un alt responsable d’aquest Departament  que algun d’aquests treballs pot tenir fins i tot algun reconeixement internacional. Només lamento, i així ho he fet saber, que només s’atorguin 5 guardons als 5 millors treballs. Ja ho vaig dir l’any passat i ho continuo dient ara, que aquests guardons no estan en consonància amb l’esforç i la il·lusió que hi posen els que participen. Crec que el Departament de Salut hauria de ser més sensible a aquesta situació, i trobar la manera de poder guardonar a molts més participants. No és un problema de guardons: és una qüestió de reconeixement de l'esforç dels nostres professionals.

El format de la jornada serà molt similar al de l’any passat, i comptarà  amb la presentació de la Jornada que la farà Francesc Sancho. A continuació hi haurà una mena de retiment de comptes en el que s’analitzarà que ha passat aquest any en relació al que es volia que passés. Després una persona de reconegut prestigi parlarà del “pensament innovador en les organitzacions” tema aquest de gran actualitat i es passarà immediatament a una taula en la que participaran dialogant entre ells la secretària general del Departament Roser Fernández, i els Drs., Padrosa, Constante,  i Mateu. Després serà el torn del pòsters, i aquest any com a novetat hi haurà una taula en al que hi participaran malalts, familiars i professionals en la que d’una manera enginyosa es posarà en evidència que esperen els uns dels altres i que és el que realment acaben rebent. L’acte es clourà amb la intervenció del conseller de Salut Boi Ruiz, i si no hi ha imponderables com l’any passat, es confia en la intervenció del president Mas.

Tanmateix, la tarda anterior hi haurà un acte, amb assistència restringida al personal expressament convidat, que al meu entendre tindrà un gran interès, atès que s’haurà de debatre al voltant del futur, tractant d’identificar quins seran els temes claus per tal de tenir-los en compte en el Pla de Salut 2016-2020, que començarà a dibuixar-se per tant aquest dia  27 de novembre.

Aquesta jornada prèvia tindrà una primera taula pensada per fomentar el debat i provocar una mica als assistents amb persones de prestigi en el món sanitari català com Vicenç Ortún o Francesc Moreu, i segurament algun periodista de prestigi. A partir d’aquest debat es constituirien unes taules de treball en les que per temes, s’acabaria fent unes propostes que posteriorment serien presentades al conseller de Salut.. 


Val a dir que el Pla de Salut és una eina de molta importància en la solució dels problemes de salut dels ciutadans de Catalunya i en aquest sentit cal reconèixer al Dr. Carles Constante el mèrit de la “revitalització” que ha estat capaç de fer del Pla de Salut, al situar-lo al bell mig de les decisions que es prenen cada dia en l’àmbit de la salut, i en aconseguir que les directrius que emanen del Pla formin part dels contractes de gestió amb els centres del SISCAT més enllà de ser paper mullar com fins ara, i cobrin una especial rellevància atès que el nou Decret de compra de serveis estableix que totes les parts variables dels contractes de gestió estiguin lligades als objectius que es deriven del propi Pla. D’aquesta manera el Pla de Salut esdevé un element capaç d’aconseguir que la planificació es converteixi en realitat i no en una mera quimera.  


www.rbaestudisiprojectes.cat                               


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada