dimecres, 16 de gener del 2013

L'€ per recepta "congelat"


Ahir es va conèixer que el Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol del PP contra la Generalitat de Catalunya pel conegut com “€ per recepta”. Sobre aquest fet són vàries les consideracions que voldria fer:

La primera fa referència a que quan és l’Estat espanyol qui posa el recurs davant del TC l’acte recorregut queda automàticament en suspens mentre que si aquest recurs el presenta una comunitat autònoma aquesta suspensió automàtica no es produeix. Jo voldria saber per quin motiu de mínima coherència això és així. Quan les regles de mesurar es fan a “mida” del poder establert, vol dir que estem davant de la “llei de l’embut” (ample per a mi, estret per a tu) i per tant es tracta de sistemes polítics pre democràtics poc madurs i poc consolidats democràticament. No n’hi ha prou amb que un fet sigui “legal”, cal a més que sigui ètic.

La seu del TC a Madrid. Aquí és on es dona cobertura
"legal" a totes les décisions que els governs de
Madrid prenen contra Catalunya

La segona consideració és relativa als motius esgrimits pel govern espanyol a l’hora de interposar el recurs. Segons diu la Sra. Soraya Saenz, el motiu pel qual s’ha interposat el recurs és les diferències que l’€ per recepta implica entre els espanyols de diferents comunitats. I  certament, si aquest és el motiu, n’hi ha per posar-se a riure. O és que els catalans no paguem des de fa anys més IRPF que ningú a Espanya? O és que els catalans no paguem peatges a autopistes mentre que els espanyols viatgen de franc per autovia? I les prestacions sanitàries que es donen a Andalusia i Extremadura i no es donen a Catalunya? I la gratuïtat dels llibres de text en algunes comunitats espanyoles?. Hi ha més exemples, però no cal seguir. És evident que la Sra. vicepresidenta del govern no ha donat un  motiu, sinó que el que ha fet ha estat posar una excusa. El motiu autèntic és un altre: ofegar Catalunya.

La tercera consideració seria relativa a les contradiccions en que cau el govern espanyol. Per una banda mostra una rigidesa absoluta amb el dèficit que autoritza a Catalunya (el 0,7% del PIB pel 2013). Aconseguir aquest dèficit implica una combinació de dues mesures: gastar menys i ingressar més. Si el propi govern de l’Estat t’impedeix ingressar més, no et queda més sortida que gastar menys, és a dir més retallades encara. I això no és discriminatori respecte d’altres ciutadans espanyols?

El conseller Homs explicava ahir la suspensió de l'€ per recepta

Una quarta consideració seria la relativa als efectes positius de l’€ per recepta. En efecte, la mesura ha permès recaptar en sis mesos quasi 46 milions d’€ i reduir d’una manera significativa el nombre de receptes esteses pels facultatius. Aquesta realitat que és bona per ella mateixa ara desapareixerà. És a dir, que el govern espanyol que s’omple la boca d’expressions del tipus “el interés general de los españoles” quan li convé ho canvia per “el interés particular del gobierno del PP”. Tot plegat digne d’un país de cacics on la democràcia no és un finalitat en ella mateixa, sinó un mitjà per poder fer el que als governants de Madrid vulguin quan els vingui en gana.

Després d’aquestes quatre consideracions la quinta és evident: Madrid ens tracta tan malament com poden i saben. I ho fan a cara descoberta per que saben que actuen amb tota la impunitat del mon, amb tots els òrgans de l’Estat emparant els seus disbarats. Des del govern, des dels ministres amb fòbia permanent contra Catalunya, des dels òrgans judicials clarament posicionats contra tot el que pugui aspirar Catalunya tant a nivell estatutari com de llengua o d’educació, amb uns mitjans de comunicació integrats o no a la caverna mediàtica on cada dia  es profereixen insults i es repeteixen mentides contra  Catalunya. Des d’uns intel·lectuals a l’estil del peruà Vargas Llosa que només es manifesten en una sola direcció; a tots plegats se’ls hi veu el llautó. I al Rei; també al Rei d’Espanya se li nota que regna només per una part del que hauria de ser el seu territori.

La vicepresidenta Soraya sempre amb la boca oberta...
disposada a mossegar Catalunya

Madrid ens tracta pitjor que a una colònia. Diu el President Mas que Catalunya no és com una ciutat autònoma del Nord d’Àfrica, i té raó. Per Espanya nosaltres som qui finança les seves ànsies de glòria, qui finança la misèria d’algunes de les seves regions, qui finança els dèficits brutals d’una gestió pèssima dels recursos públics, etc., etc. Per això ens volen, per res més per continuar pagant dia rere dia. Algú es pot preguntar que si ens volen per això, com és que ens maltracten d’aquesta manera? La resposta és evident: la faula de l’escorpí i la granota. 

Per les últimes informacions que arriben, sembla que l’€ per recepta es pagarà fins aquesta nit a les 11. Després una llarga espera per que aquests senyors del TC prenguin una decisió. Qui sap quan serà...mentre tant el mal ja està fet. El govern de la Generalitat hi presentarà un recurs, però el mal ja està fet, i amb sort fins d'aquí a 5 mesos no tindrem un si o un no al tiquet moderador impulsat al seu dia pel conseller Ruiz.

A banda de l’€ per recepta el TC també ha suspès preventivament l’aplicació de les taxes judicials aprovades per la Generalitat així com l’impost sobre els comptes bancaris. Sembla que els perjudicis econòmics que això pot representar per Catalunya superen els 700 milions d’€.  


www.rbaestudisprojectes.cat                         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada