diumenge, 13 de gener del 2013

El conseller Boi Ruiz sembla que vol aprofitar la seva “segona oportunitat”



Per la manera com està començant la seva segona legislatura es diria que el conseller Boi Ruiz vol aprofitar aquesta “segona oportunitat” que el President Mas li ha atorgat. En efecte, en la sessió del dia 3 de gener el primer consell executiu del nou govern de la Generalitat a proposta del conseller de Salut, va aprovar un seguit de mesures tendents a rebaixar la despesa de l’estructura directiva del Departament. Segons informa el diari digital Catalunya Press aquesta rebaixa pot arribar a l’11% de l’estructura directiva del CatSalut i significa una mica més d’uns 280.000 € a l’any.

Aquesta era una imatge molt freqüent en la legislatura anterior.
Sembla que en aquesta "segona oportunitat" que se li ha
 concedit el conseller Ruiz la evitarà tant com pugui 
Es tracta d’un primer pas que no per modest ha de passar desapercebut. Les mesures afecten en principi a la “reestructuració dels òrgans centrals i territorials del CatSalut”, simplificant-ne l’estructura i suprimint fins i tot determinats programes. A nivell territorial es redueix el nombre de sectors sanitaris que passa de 56 a 29.

Aquest esforç modest té importància. I la té per que abans d’aplicar retallades amb efectes immediats en la prestació assistencial, cal que el Departament de Salut doni exemple i intenti evitar tota despesa no ja supèrflua (només faltaria) sinó que a més hauria d’eliminar totes aquelles despeses que van acompanyades de molt poc valor afegit per part d’aquells que les generen. Sembla que el primer pas està donat, tot i que de ben segur encara hi ha altres mesures a prendre per eliminar altres despeses inútils en que incorre el Departament.

Però on queda un ampli ventall de possibilitats és en el camp de la reducció de despeses que aporten molt poc valor afegit a la col·lectivitat. En aquest sentit,  hi ha dins del Departament Agències, Empreses Públiques, Fundacions, etc., etc., que en una època de restriccions com les que estem vivint haurien de fins i tot desaparèixer o veure molt reduïda la seva activitat i evidentment el seu finançament. “Abans de perdre un sol gram en prestació de serveis, cal aprimar molts quilos d’ineficiència en l’estructura administrativa i tècnica del propi Departament de Salut”

I això continua sent una assignatura pendent. A principis de l’any 2011, quan es començaven a conèixer les retallades d’aquell any, jo reclamava des d’aquest blog que abans de retallar les prestacions sanitàries, calia armar-se èticament donant exemple i reduint les dimensions enormes del tot el Departament de Salut  (el propi Departament, el CatSalut, les Regions Sanitàries del CatSalut, l’ICS, les Àrees territorials de l’ICS, Empreses públiques, Instituts, Agències, Fundacions, etc.) i una vegada fet això era  quan es podia explicar a la població que  amb tot aquest aprimament no n’hi havia prou, i calia  aprimar també les prestacions de salut. 

Sembla que el conseller Mas Colell opta per una reducció
dels sous dels funcionaris per l'any 2013
No es va fer així i les crítiques van recaure sobre el Departament, sobre el conseller Ruiz i sobre el propi Govern de la Generalitat. Van ser el gran cavall de batalla de tota l’oposició durant aquests dos últims anys sense que el Departament  pogués explicar que per la seva banda havia fet tot el possible intentant minimitzar les retallades aprimant la seva immensa estructura molt burocratitzada i ineficient.  Segurament també van ser una de les causes del descens electoral de CiU.

Aquest és doncs el repte que té el conseller Ruiz en aquesta seva segona legislatura. Ha donat el primer pas, però encara en queden molts més i molt importants si vol aprofitar aquesta “segona oportunitat” que se li ha brindat. Val a dir que ho té relativament senzill per que sembla, segons va insinuar el conseller Homs, que abans de acomiadar persones, es pretén baixar sous. Ja hi estic d’acord: una rebaixa de sous en aquesta estructura administrativa tan feixuga del Departament de Salut implicaria molts milions d’€ d’estalvi i no caldria incrementar les llistes d’atur i per tant no incrementar tampoc  la despesa pública via prestacions d’atur.

Sigui com sigui, abans de continuar retallant caldrà demostrar a la societat que s’ha fet tot el possible i més per reduir l’impacte de les retallades aprimant al màxim el Departament i estalviant molts milions d’€ al pressupost de la Generalitat.

Tanmateix i acceptant que el repte és complicat i difícil, el conseller Boi Ruiz es pot considerar a títol personal un privilegiat: no tothom ha pogut tenir en la seva vida professional una “segona oportunitat”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada