divendres, 5 d’octubre del 2012

L’Euro per recepta és certament un tiquet moderador




Fa algunes setmanes em preguntava en aquest blog si l’€ per recepta era realment un tiquet moderador, o senzillament un nou sistema de recaptació per incrementar els ingressos de la Generalitat de Catalunya.. Aquesta pregunta me la feia arrel d’una compareixença del conseller Ruiz a començaments del mes d’agost en la que explicava que en les 5 primeres setmanes d’aplicació de la taxa, s’havien recaptat 10 milions d’€.

En aquella ocasió el conseller es va referir exclusivament a la recaptació i no a l’estalvi produït en el nombre de receptes, fet que em va fer pensar que darrere de tot plegat hi havia en realitat  un ànim purament recaptador.

La taxa de l'€ per recepta està demostrant la seva efectivitat
És un encert del conseller Ruiz
Ara, fa pocs dies, en un altre compareixença feta a primeres d’octubre, és a dir dos mesos més tard, el conseller Ruiz ha centrat la seva intervenció en els efectes de l’€ per recepta no tant des del punt de vista econòmic, que també, sinó sobretot en l’estalvi de receptes que la sanitat catalana ha experimentat en aquests 2 mesos. En el període que va de la última setmana de juny a la última setmana d’agost s’han receptat a Catalunya 4,4 milions de receptes menys que en igual període de l’any anterior.  Aquesta disminució comporta una reducció del 18% en el nombre de receptes esteses.

Sens dubte és un molt bon resultat que cal reconèixer com a mèrit del conseller Ruiz, i evidencia que abans de l’aplicació de la taxa hi havia en la sanitat una dispensació de productes farmacèutics per sobre de les necessitats, atès que després d’aplicada la mesura, s’han produït resultats espectaculars i no ha transcendit  cap incident seriós que afecti a la salut de les persones.  Sens dubte també hi havia en una petita part de la població una actitud tendent al engany, intentant aconseguir receptes amb targeta de jubilats, o per amics o fins i tot veïns etc. Sembla que això en bona part també ha estat eliminat  

Els metges de família cerquen la manera que alguns usuaris
no hagin de pagar la taxa 
Paral·lelament la mesura ha produït un resultat colateral gens menyspreable: s’han recaptat 19 milions d’€. Recordarem que quan es va implantar la taxa el govern català pretenia recaptar entre 80 i 90 milions d’€ per aquest concepte; doncs bé, la realitat supera els càlculs més optimistes, perquè si es mantés ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ar aquesta taxa. Plataformes que tampoc han resultat massa exitoses at la tendència  es pot arribar als 120 milions d’€ anuals de recaptació.

La implantació de la mesura tampoc ha estat excessivament conflictiva: més enllà de les dificultats dels primers dies quan el sistema informàtic no estava encara prou a punt, només hi ha hagut algun sindicat, partit polític  o associacions vàries que han creat plataformes per no pagar aquesta taxa. Plataformes que tampoc han resultat massa exitoses atès que només un 0,06% dels usuaris han fet objecció a l’hora d’abonar la taxa. Xifra realment minsa malgrat les campanyes fetes des de molts àmbits de la societat catalana.

Encara que sembli un contrasentit, un menor consum de
 medicaments pot ser bo per la salut
Tanmateix no tot són flors i violes, i un dels principals problemes pel pagament de la taxa ha sorgit des de dintre del propi sistema sanitari quan alguns metges de família han descobert un dels punts dèbils del sistema. Resulta que els ciutadans estan exempts de pagar la taxa si el preu de venda al públic (pvp) és inferior a 1,67€. Doncs bé, ràpidament s’han organitzats llistats de productes farmacèutics l’objectiu dels quals és donar informació al metge sobre el preu de determinades presentacions d’un medicament en funció  del nombre d’unitats. D’aquesta manera, si el malalt necessita posem per cas 24 unitats d’un antibiòtic determinat, el metge li fa dues receptes per  un envàs de 12 unitats (amb un preu inferior a 1,67€). D’aquesta manera el malalt ha d’anar dues vegades a la farmàcia però no paga l’€ per recepta.  El resultat de tot plegat és menys recaptació per l’erari públic, i major nombre de receptes esteses.         

És ben bé allò de que feta la llei feta la trampa...


6 comentaris:

  1. Bones reflexions Ricard. Afegiria algunes consideracions, per treure més conclussions esperem a tenir un any sencer.
    En quina mesura el RD de Madrid també està influint, doncs treu del finançament molts fàrmacs que anàven amb recepta.
    Estaria bé saber els costos de transacció de la operativa del cobrament de l'euro. No és recaptació "neta".
    I més difícil, monitoritzar els posibles efectes en salut per mal compliment, ingressos, urgències, etc. Una abraçada i enhirabona pel teu blog !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament Toni; tens raó en la majoria d'aspectes que comentes. En tot cas, i pel que fa als resultats dels mesos de juliol i agost jo no hi posaria els efectes dels fàrmacs retirats del finançament públic. Sinó vaig errat aquests varen ser retirats l'1 de setembre, però per la resta totalment d'acord.

      Coincideixo també en que caldrà poder avaluar les conseqüències de la mesura no només en termes d'estalvi de receptes o d'ingressos addicionals, sinó que caldrà fer-ho en termes de salut.

      Salut! amic...(mai millor dit)

      Elimina
  2. Crec que el motiu de l`euro per recepta és tant moderador com recaptador per poder reinvertir-lo en una despesa sanitària mes necessarìa que en receptes inneceràries. El Conceller tant es pronuncia en un sentit com en un altre.

    Però l`euro per recepta també te un efecte pedagògic favorable que ajuda a l`aspecte moderador. Ha fet prendre consciència a pacients que les receptes són cares, quan molta gent es pensava que eren gratis. Una lliçó de maduresa com asabentar-se que els Reis Mags són els pares. Una vegada passada aquesta teràpia de xoc, el consum de medicaments serà estrictament el just i necessari. Confiem- m`hi !.

    El fet que facultatius recepten dues capses de 12 comprimits i no una de 24 per evadir l`euro, cau dintre de la petita picaresca sense ser un frau de llei, propiament dit, a mes que el marge per evadir és realment testimonial.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entenc el teu punt de vista, tot i que al mes d'agost el conseller va posar molt d'èmfasi en la quantitat recaptada mentre que ara s'ha centrat molt més en el nombre de receptes estalviades; si més no jo ho veig així. Tanmateix és important constatar que la mesura serveix per una cosa i per l'altre i a més, com tu dius, contribueix a fomentar un ús raonable dels medicaments.

      En quant al destí dels diners recaptats, només dir que qui recapta no és Salut, sinó Economia, i el Professor Mas Colell té moltes necessitats de finançament. Per tant, avui per avui no podem saber encara quin destí s'ha donat a aquests diners, tot i que semblaria lògic que es destinessin a millorar els ingressos del Departament de Salut

      Pel que fa a la dispensació d'envasos més petits coincidim plenament en l'apreciació que fas.

      Elimina
  3. Gràcies de la resposta. Una cosa que no sabia. Em pensava que si l`ingrés provenia de sanitat , la posterior assignació també seria per una partida de sanitat. De totes formes, donem tota la confiança al Conseller Mas Colell, que se la mereix.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I encara podem estar contents, perquè si l'ingrés fos per la seguretat social, ni tan sols la Generalitat en veuria un €. Seria tot per la Tresoreria de la Seguretat Social (recorda allò de la "caixa única").

      Com tu, tinc plena confiança amb el conseller Mas Colell. A veure si una bona part o tot el que recapta amb aquesta taxa ho pot destinar a Sanitat.

      Elimina