divendres, 26 d’octubre del 2012

L'honorabilitat de Josep Maria Via


Segons han publicat recentment diferents mitjans, un jutjat de Barcelona ha condemnat als editors de la revista “Cafeambllet”  a indemnitzar amb 10.000€ a Josep Maria Via, per considerar que aquesta revista, a través d’un vídeo penjat a “You Tube” atemptava contra l’honor del Dr. Via. Segons explica el diari El País, el Dr. Via ha decidit donar aquesta quantitat a la Corporació de Salut del Maresme i La Selva. 

Josep Maria Via ha vist com un jutjat de Bracelona li ha retornat
 l'honorabilitat que per aquells que el coneixem mai havia perdut.

La pròpia revista recull en la seva web la sentència tot i que fa una rectificació “sui generis” de la mateixa. Tanmateix no hi ha lloc a dubtes: el Dr. Via no s’ha enriquit de cap manera amb cap negoci relacionat amb la sanitat. A alguns no ens feia falta la sentència per estar convençuts d’això. Sabíem de la honorabilitat del Dr. Via i sabem també les  moltes aportacions positives que ell ha fet a la sanitat catalana des de diferents àmbits de responsabilitat i des de fa ja forces anys.

Comento aquesta qüestió en el blog no només pel respecte que em mereix en Josep Maria Via sinó també per sortir al pas d’un periodisme groller i ideològic, sense cap ètica, que defensa el “tot s’hi val” per la defensa d’uns interessos ideològics o polítics. I justament aquesta manca d’ètica és la que està portant al país al drama econòmic i social que estem vivint.

Ho sento molt, però en la defensa de la democràcia no es pot acceptar que tot s’hi val. Estem d’acord que un mateix fet pot ser analitzat des d’enfocaments ideològics diferents, i estem d’acord també en la llibertat d’expressió. Però arribar a dir a partir d’aquí que tal o qual persona s’ha enriquit sense poder-ho demostrar això és sinó un delicte en l’àmbit jurídic, si que ho és des d’un punt de vista ètic. I més quan fins i tot es fa una afirmació d’aquest tipus sabent a priori que és mentida, i es fa només amb l’ànim de desprestigiar a una persona,  a un partit o a un model de gestió pública.

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva rebrà els 10.000€
que haurà de pagar la revista "Cafeambllet" a Josep Mª Via,
i que aquest ha donat a aquests centres sanitaris

En el fons, el que hi ha al darrere d’aquest cas és el ja cansí debat al voltant de la privatització dels sistemes de salut. Des de fa més de 30 anys, Catalunya s’ha dotat d’un sistema sanitari públic que es basa en la provisió dels serveis sanitaris mitjançant un conjunt d’entitats públiques i privades totes elles finançades amb diners públics. Hi ha persones, partits polítics si es vol, que encara no han acceptat aquest fet que està implantat des de fa ja més de 30 anys i en lloc d’intentar desmuntar aquest sistema guanyant-se la majoria en el Parlament, actuen com una mena de “comandos guerrillers” aquí i allà, manipulant en molts cassos a ciutadans de bona fe, atacant persones o institucions que per  a ells encarnen aquest sistema “lliberal” que tant els molesta.

, i fins i tot hi ha qui vol pontificar amb els seus comentaris. Jo començo a estar una mica preocupat llegint articles signats per periodistes sobre alguns temes que amb un cert coneixement dels mateixos te’n adones ràpidament que aquella persona o està mentint o no ha entès res. No posaré exemples concrets però hi ha mitjans sobre tot en l’àmbit digital que fan de la calumnia i de la mentida l’esquer per aconseguir que les seves pàgines siguin visitades i obtenir així publicitat. I cal assenyalar que no els manca públic. Alguns dels seus lectors estan tant “entregats” que aplaudeixen enfervorits afirmacions tot i que saben perfectament que són mentida.

Hi ha moltes maneres de defensar la sanitat pública;
jo també la defenso, però intento ser objectiu

Tot plegat mancat de l’ètica més absoluta. Estem en una crisi econòmica i social, però també de valors; és com una mena d’espiral cap endins on cada vegada estem pitjor en tots aquests temes. No ens en sortirem fins que no recuperem un aspecte fonamental en les relacions humanes com és l’ètica. Cal recuperar el sentit d’allò que és correcte o no ho és. I no cal esperar a que t’ho diguin. Tots sabem quan actuem correctament o no ho fem. Ha de prevaldre el sentit de les coses correctes per sobre dels interessos personals o de partit o de la índole que siguin. Hem de rebutjar col·lectivament als manipuladors, als que menteixen, als que s’aprofiten de la bona voluntat de molta gent, als que no aporten res a la societat i en canvi pretenen viure d’ella. Cal doncs recuperar els valors.





1 comentari: