dimecres, 25 d’abril del 2012

Copagament en farmàcia i més coses !!!


El PP ha agafat el costum de dir les coses a mitges. En el congrés del diputats o davant dels mitjans de comunicació expliquen les coses d’una manera, però després a l’hora de confirmar les diferents qüestions en el BOE, les coses canvien. I aquest costum és el que han seguit també en aquesta ocasió. Van explicar als mitjans els increments dels copagaments  en farmàcia, i la imposició per primera vegada del copagament de la farmàcia als pensionistes, i en canvi varen amagar tot el que ha acabat publicant el BOE en el dia d’ahir, del que demano una atenta lectura per tots aquells que vulguin tenir una informació exacte de tot el que ens ve a sobre en matèria de copagaments.

El Sr. Rajoy escapant-se del Senat per la porta del darrere, per no donar
 explicacions de la seva manca de lideratge i d'arguments

La manera d’actuar del PP defineix tot un estil covard propi de mesquins. No es pot qualificar d’altre manera el fet de sortir del Congrés dels Diputats per la porta del darrere com ha tingut que fer el Sr. Rajoy, o no dir tota la veritat davant dels mitjans com sovint fa la Sra. Vicepresidenta del govern que sembla més una “corre-ve-y-dile” que no pas la persona encarregada d’informar als ciutadans dels acords del govern.

Sigui como sigui, el nou govern espanyol acostuma a no donar la cara quan ha de comunicar notícies desagradables a la ciutadania. Per posar un exemple explicarem que en l’últim debat sobre els pressupostos el diputat d’ERC Sr. Alfred Bosch (no és parent meu) li ha fet pujar els colors a la cara al Sr. Montoro qui amb tot el cinisme del mon va dir que eren uns pressupostos per sortir de la crisi i que no hi podien haver altres pressupostos que aquests quan aquest pressupost malgasta  diners en l’exercit que compra nous avions i submarins que no sabem a quina “guerra” destinaran més enllà  de distreure a uns senyors dels que a més ens podríem estalviar els seus sous.

La vicepresidenta del govern, que mai explica del tot les decisions que pren el govern

Per centrar-me en els temes sanitaris intentaré explicar, tot i que en recomano la lectura, el que ha publicat el BOE en la seva edició d’ahir dimarts 24 d’abril.

El Reial Decret-llei 16/2012 de 20 d’abril estableix que els estrangers que estiguin a Espanya d’una manera irregular, sense papers, només tindran la condició d’assegurats per rebre assistència sanitària en els serveis d’Urgències per malaltia greu o accident fins  ala seva alta, en cassos d’embaràs, en el part i el post part, i si són menors de 18 anys sembla que tindran la consideració d’assegurats amb tots els drets que se’n deriven.


La Cartera Comú Bàsica dels serveis sanitaris que inclourà aquelles activitats assistencials de prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació en centres sanitaris o sociosanitaris i el transport sanitari urgent. Aquestes prestacions seran cobertes al 100% per la sanitat pública.

La Cartera Comú Complementaria que inclourà les prestacions per dispensació  ambulatòria, i que estaran subjectes a una aportació per part de l’usuari, com són la prestació farmacèutica, la prestació ortopèdica (no afecta a les pròtesis dels malalts ingressats en centres hospitalaris, sinó a cadires de rodes, fèrules, etc., és a dir en general  material de venda en les ortopèdies), i la prestació de productes dietètics, fora també dels cassos dels malalts ingressats en centres sanitaris, i el transport sanitari no urgent fet sota prescripció facultativa i subjecte a criteris clínics. Aquestes prestacions s’han de pagar tal com vaig explicar en l’entrada anterior, llevat de les prestacions  ortopèdiques, de productes dietètics i transport sanitari no urgent en les que no hi haurà cap limitació a la quantitat a pagar.

El sistema Nacional de Salut es dotarà encara d’una tercera Cartera de Serveis Accessoris, que inclourà serveis o tècniques no essencials per la salut, i que sembla que tindran un copagament similar al de la farmàcia. Aquest fet em resulta contradictori, doncs si és així no veig perquè no s’inclouen en la segona de les carteres explicada.



Productes amb nou copagament


Sortirem de dubtes quan es reuneixin i facin ncies...﷽﷽han algunes diferplicar i el que ha acabt ia a sanitat ps prestacions s'dicime del mon va dir que eres uns pressupostopúblic les seves conclusions les comissions de “savis” que s’ha constituït i que hauran de definir exactament quines són les prestacions, patologies o problemes de salut que s’inclouran en les Carteres de Serveis no bàsiques.

Finalment el Decret Llei estableix una quarta Cartera de Serveis pròpia de les comunitats autònomes en les que aquestes podran incloure-hi aquelles prestacions que considerin oportunes. Hauran de demostrar i garantir que no es pagaran amb fons de la sanitat pública i en qualsevol cas, l’Estat les exclou del finançament públic. Em temo que en aquest punt, les comunitats habitualment tramposes (Andalusia, Extremadura, etc.) trobaran la manera que entre tots els hi paguem allò que ells decideixin)

Acabo el tema amb una aspecte positiu per Catalunya, si és que acaba funcionant correctament: S’estableix un fons extra pressupostari de Garantia Assistencial per compensacions entre comunitats per l’assistència a desplaçats.

Com poden veure, entre el que ens varen explicar i el que ha acabat publicant el BOE hi han algunes diferències...




2 comentaris:

  1. Moltes coses mes,sense avisar amb premeditaciò i traiduria.
    A partir de la vigència, 24-4-2012 sense dret al complement de pensió per jubilació del personal sanitari i derogat el sistema retributiu de contingent.
    Integració forçosa del personal de cupo a la reforma i estatutarització forçosa dels APD i funcionaris abans del 31-12-2012.
    Decisions sobre categories i retribucions complementàries que corresponien a les CCAA ara corresponen al Ministerio. Centralització encoberta.
    Veure el Capitol V del Real Decreto Ley 16/2012, modificacions al Estatut Marc.
    Confiem que en la tramitació com a llei en el Congrés, via esmena, es suavitzin i donguin un termini per assimilar les mesures pels afectats.

    ResponElimina
  2. Tens raó; però m'havia limitat a novetats en copagament. Tanmateix coincidim en la poca valentia del govern a dir les coses pel seu nom. Actuen d'amagat perquè estan en falç. Aquest és el problema: els que havien de "salvar la patria" no saben ni com fer-ho. Avui mateix ja estan anunciant una pujada de l'IVA per l'any vinent, després de negar-ho per activa i per passiva.

    ResponElimina