dijous, 19 d’abril del 2012

Més copagament



Tal com era de preveure el govern espanyol ha decidit incrementar el copagament de la farmàcia. No es tracta d’un nou copagament sinó de incrementar la part del cost que ja paguen els ciutadans. Així ho va plantejar ahir la minsitra de sanitat en el Consell Interterritorial de Salut

Fa forces mesos que es va obrir el debat sobre el copagament i en el seu dia vaig advertir que encetar aquest debat no era endebades.  Van ser tot un degoteig d’opinions al voltant del copagament que un dia si i un altre també anaven sortint als mitjans: el conseller Ruiz, el Dr. Vilardell president del COMB, i moltes altres veus autoritzades feien sentir les seves opinions habitualment favorables al copagament. I quan l’opinió pública ja ha estat prou “madura” ha arribat  el moment de posar-ho en pràctica. Aquesta ha estat l’estratègia. Veiem ara com ha quedat la situació.

La ministra de Sanitat Ana Mato en el Consell Interterritorial
de Salut del passat dia 18 
Sense conèixer encara el text definitiu que aprovarà el govern espanyol sembla que els pensionistes que fins ara tenien els medicaments de franc pagaran un 10% del cost (màxim 8€ al mes) si la seva pensió no arriba als 22.000€/any. Si la pensió supera aquesta quantitat, es pagarà un 20% del cost (amb un màxim de 18€ al mes). I si sent pensionista es tenen unes rendes que superen els 100.000€ anuals, es pagarà el 60% del cost sense cap límit mensual.

Pels ciutadans en actiu, que fins ara pagaven un 40% dels cost dels medicaments, la nova situació els deixa en aquest 40% si els seus ingressos no superen els 22.000€/any. Si es supera aquesta barrera dels 22.000€  anuals però no s’arriba als 100.000€/any, es pagarà un 50% del cost dels medicaments  i si es superen uns ingressos de 100.000€ anuals es pagarà un 60% dels cost dels medicaments.

En el costat positiu de la balança, cal situar-hi una mesura que es pren per primera vegada a Espanya, i que consisteix a eximir de qualsevol pagament de medicaments als aturats sense cap mena de subsidi o als pensionistes que perceben una pensió no contributiva.

Les famílies nombroses pagaran independentment del seu nivell de renda un 40% del cost dels medicaments.


El Conseller Ruiz en les declaracions posteriors al Consell 

Sembla que es vol enllestir el procediment per tal que tot plegat es pugui posar en marxa d’aquí a 2 mesos. Parlaríem doncs del mes de juliol. Em sembla molt precipitat doncs caldrà entre altres mesures dotar als ciutadans d’una nova targeta sanitària, la qual haurà d’haver creuat prèviament les dades amb Hisenda per tal que les farmàcies puguin identificar automàticament el tram de copagament que correspon a cada ciutadà. També caldrà que les farmàcies unifiquin els seus sistemes informàtics doncs algú  haurà de controlar en el cas dels pensionistes que no es superin aquests màxims mensuals establerts de 8 i 18€.



El Sr. Framcesc Homs, portaveu del govern català, ha tingut que sortir per aclarir
els dubtes del conseller Ruiz: Catalunya manté l'Euro per recepta  
El pitjor de tot plegat és que pel que diuen els uns i els altres, sembla que amb aquesta mesura no n’hi ha prou per assegurar l’estalvi que el govern de Madrid vol aconseguir (7.000 milions d€). És per això que a banda d’aquesta mesura s’ha decidit també unificar les compres de fàrmacs i d’equipaments sanitaris, fet que pot comportar algun estalvi, així com lluitar contra l’anomenat “turisme sanitari” però tot plegat no sembla que hagi de permetre l’estalvi anunciat. També cal comentar un fet que em sembla transcendent però que depèn de la redacció final del decret: la definició d’una cartera de serveis única per totes les autonomies.

En definitiva: la ministra diu que no hi ha copagament  a  Espanya i vull pensar que vol dir que no hi ha nous copagaments. El que si que hi ha indiscutiblement és un copagament  més car de la farmàcia. Caldrà seguir el contingut final del decret, per veure com queda finalment tot.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada