dijous, 24 de febrer del 2011

Per això no us hi han posat en aquests càrrecs...



Llegeixo al “Periodico de Catalunya” d’avui dia 24 de febrer, que els alts responsables del CatSalut s’han reunit amb els directius dels grans hospitals de la xarxa pública de Barcelona per explicar-los-hi que rebaixaran la contractació 2011 un 10%. Ignoro a hores d’ara si aquest 10% es suma al 5% que varen reduir ja l’any passat, o si es tracta d’un 10% addicional. Si fos addicional com sembla, tindríem que en 2 anys, la contractació dels hospitals de la XHUP s’hauria reduït en un 12,5% atès que la reducció de l’any passat es va fer a partir de Juliol. Si a això hi sumem la inflació del període, ens trobem amb una reducció que pot superar el 15%; i això és molt.

El que sembla clar és que els màxims responsables del CatSalut han decidit que si a ells, Economia  i Coneixement els redueix el pressupost un 10%, ells apliquen sense més aquesta reducció a “tutti quanti” i entre ells als hospitals de la XHUP.

Davant d’aquesta situació jo em pregunto on és el valor afegit que tot directiu ha d’aportar i la responsabilitat professional d’aquests alts càrrecs que es limiten a traspassar el problema a tercers sense intentar, a través de mesures de gestió, minimitzar l’impacte d’aquesta reducció en els centres de la XHUP?. Està clar que per prendre la decisió que ells han pres no fa falta esforçar-s’hi massa, ni pensar-hi molt, qualsevol les podria prendre...fins i tot un junior debutant.

Em sap greu, molt de greu, per que aquests que manen ara són els “meus”. Però tot i així haig de dir que tinc la sensació que al Departament de Salut continuen instal·lats en la mediocritat que des de fa ja forces anys (al voltant de 10 o 12) hi impera. Però no és només al Departament de Salut on la mediocritat està ben implantada: si llegeixen la nota del Periodico que he comentat abans, veuran com un nou vingut al camp de la gestió (tothom s’atreveix a “gestionar”) opina sobre les conseqüències que la retallada del 10% tindrà segons el seu criteri. Aquesta mateixa persona, quan al mes de juny passat es va anunciar una retallada del 5% no va dir ni paraula...és clar que llavors manaven els “seus” i ell havia de ser bon minyó, faltaria més...Resumint: mediocritat generalitzada al Departament i fora del Departament

Jo penso que abans de repercutir aquest 10% directament als hospitals, calen moltes altres accions: Cal eliminar totes les ineficiències de la pròpia administració, que n’hi ha moltes. Sobra personal administratiu i de gestió arreu: al Departament de Salut, al CatSalut, a l’ICS, a les empreses públiques, a les agències, als ene “xiringuitos” que molts “listillos”  s’han muntat. Sobren viatges a congressos i altres bagatel·les d’aquest tipus pagades per l’erari públic. Sobren dinars i sopars  de treball. Sobren telèfons mòbils pagats per tots i utilitzats per converses particulars i privades. Sobren publicacions que ningú llegeix, fetes amb paper de gran qualitat i molts colors. Sobren fotocopies i més fotocopies; sobren documents impresos que se’n van a la paperera; sobren informes, actes, escrits que no serveixen per a res. Sobren tantes coses... Cal...posar-hi seny! I tal com passa amb els diners, es nota que el seny és un bé escàs...molt escàs...

Quan s’hagi acabat aquest exercici de retallar despeses supèrflues, és quan cal repercutir si és necessari la diferència als hospitals de la XHUP, però aquesta diferència estarà notablement per sota del 10%!

Com es pot pretendre que els malalts paguin els seus àpats als hospitals, si cada dia no se quants directius de l’Administració pública, però també dels hospitals de la XHUP dinen i sopen a càrrec dels impostos dels catalans? On és la coherència de tot plegat? En fi...que patirem...que no anem bé...que les coses així no s’arreglaran.



1 comentari:

  1. Benvolgut Ricard,

    segon cop que contesto i segon cop que soc d'acord.Les teves preguntes, però són òbvies des de fa molts anys (més de 12, segur). Aquest govern dit dels millors, xerra molt, acolloneix més i fa poc, sobre tot aquelles mesures estructurals més evidents que ningú mai s'ha atrevit a engegar.L'embolcall, pur "collage" de les meravelles de la gestió privada xoca amb el de sempre. Tots viuen de la mamella pública. La reducció lineal del pressupost i la seva aplicació lineal als conractes de la xarxa hospitalària demostren també una certa linealitat electroencefalogràfica, perdó1 uniformitat d'acció d'aquest govern dels millors. Per cert, has vist el consell assessor que en matèria sanitària envoltarà al molt honorable president Más? doncs aixó...els millors

    ResponElimina