dijous, 24 de novembre del 2011

Si...però no...




Dimarts passat el Sr. Mas en la seva qualitat de president de la Generalitat va comparèixer davant dels mitjans per anunciar noves retallades en el pressupost 2012.

En primer lloc, vagi pel davant la satisfacció que es deriva del fet que tal com s’havia anat anunciant en diferents ocasions, aquesta vegada les retallades no afectaran a l’assistència sanitària pròpiament dita. 

El Sr. Mas anunciant les noves retallades 2012

En la seva compareixença el Sr. Mas va explicar tres tipus de mesures a contemplar en els pressupostos 2012: reducció dels costos laborals dels funcionaris, increment d’alguns dels copagaments existents en l’actualitat (matrícules universitàries i transport públic) i establiment de noves taxes (o més elevades) com ara incrementar el cèntim sanitari, incrementar el cànon de l’aigua i l’establiment d’un tiquet moderador en la farmàcia, a través d’un pagament per recepta.

Com a ciutadà he de dir que entenc perfectament que per l’any 2012 el govern de Catalunya estigui obligat a reduir el dèficit més enllà del que ja ho ha fet aquest any 2011. Entenc també que com a conseqüència de tot això sens demanin nous sacrificis. Fins i tot me’ls esperava més importants. Em temia que el copagament a la sanitat entraria en les nostres vides després de la intensa campanya que a favor de la seva instauració s’ha dut a terme aquests últims mesos.  Tanmateix em pregunto si la implantació del tiquet moderador a les receptes tindrà o no l’efecte barrera que es pretén.

El conseller Ruiz és un ferm partidari del
copagament. S'haurà de conformar amb
un tiquet moderador i gràcies

Jo segurament hauria optat per implantar el tiquet moderador a les urgències hospitalàries. Si vas a urgències del CAP, no pagaries cap tiquet moderador (sense barrera d’entrada) i si te’n vas a l’hospital i no t’ingressen pagues tiquet moderador. Si vas a les urgències de l’hospital però t’hi envien des de la primària, tampoc hauries de pagar  tiquet moderador.

En aquest supòsit, a banda de reduir la pressió assistencial sobres les urgències hospitalàries aconseguiries a més un dels objectius sempre anunciat i mai aconseguit de que els ciutadans modifiquin la tendència a anar als hospitals  i utilitzin més les urgències dels centres de primària. Sigui com sigui, el que és important és que el govern agafi el brau per les banyes i enfronti les situacions amb decisió i valentia.


El conseller Recoder és especialista en incrementar
el canon de l'aigua,  en lloc de "depurar" l'ACA
en la seva totalitat  

El que ja no m’ha agradat tant és que l’endemà de fet l’anunci i fins i tot avui mateix,  han començat a aparèixer opinions de consellers (Mas Colell, Ruiz i Recoder) que en lloc d’aclarir els temes el que han fet en les seves intervencions ha estat incrementar la confusió existent sobre el tema. I això demostra la desastrosa política comunicativa del nostre govern. Davant d’un tema tan seriós com aquest que de ben segur preocupa a molts ciutadans el que no pots fer és crear tu mateix confusió. I això és precisament el que han fet  ahir i avui els consellers  Mas Collell, Ruiz i Recoder. Capacitat de comunicació poca i malament, i no és la primera vegada amb aquest govern


El conseller Mas Colell hauria volgut pel 2012
 unes retallades més importants

Però això no és el més preocupant de tot plegat. Per acabar-ho d’adobar aquesta tarda s’han despenjat des del “Ministerio” per dir que la Generalitat no té competències per implantar un tiquet moderador.

Jo no se, i la immensa majoria de ciutadans tampoc, si la Generalitat té o no competències per fer-ho. El que em sembla inversemblant és que tot un president de la Generalitat, amb la quantitat d’assessors que arriba a tenir, i amb al quantitat de juristes que hi ha al consell consultiu, pugui comparèixer en públic sense saber si té o no té competències per fer allò que està anunciant o si més no sense haver-ho preguntat. No ho puc entendre.; una vegada que el “Ministerio” ha dit la seva, aquí ningú ha sortit a desmentir-ho.

Un president de la Generalitat no pot quedar en evidència d’aquesta manera. Això afecta i molt a la seva credibilitat futura. Confio que siguin els de Madrid els que vagin errats.



1 comentari:

  1. També em sembla inversemblant que la gran quantitat d`assessors no informin de si les propostes s`ajusten o no a les competències.

    Penso que com a polítics s`asseguren d`envoltar-se d`assessors que de tot els diguin que SI. Diuen AMEN, perquè si diguessin el contrari pot ser deixarien de ser assessors.

    ResponElimina