dijous, 15 de setembre del 2011

Pressupost 2012...missió impossible?


 

Ha arribat aquell moment de l’any en el que la  majoria d’institucions comencen a elaborar els seus pressupostos per a l’any següent.

Habitualment, a l’hora de fer una previsió d’ingressos els gerents consultaven a la regió sanitària o a la patronal a la que estaven adscrits, quines eres les previsions de tarifes per a l’any següent. En ocasions les converses informals amb directius del CatSalut, també servien per fer-se una idea de per on podien anar els trets.

Amb aquesta informació ja es podien fer les primeres estimacions i començar a preparar
els pressupostos de l’any següent.

Aquesta vegada són tantes les incerteses, que el procediment ja no és vàlid. Si avui preguntes a les regions sanitàries, a les patronals o al propi Departament de Salut, quines poden ser les tarifes de l’any vinent, ningú gosa donar la més mínima informació. I si no la donen no és que ho vulguin amagar, és que senzillament ho desconeixen. Per tant, no se com s’ho faran els gerents dels centres per començar a elaborar els pressupostos 2012.

El President Mas anuncia que les retallades a Salut pel
2012 no seran tan importants com les del 2011 
És clar que a l’Administració això li és absolutament igual com es va demostrar l’any passat, quan alguns mesos després que les institucions havien elaborat i aprovat els seus pressupostos van començar a anunciar les retallades d’un 2% a les tarifes, a les que es va afegir un 8% de retallada d’activitat.

Tot plegat demostra que allò de que “el pressupost és una de les eines de gestió més important” només ens ho creiem alguns, i en cap cas s’ho creu l’Administració de la Generalitat que va demostrar amb fets (no paraules) que els pressupostos de les institucions podien convertir-se en paper mullat per decisió dels polítics...i després parlen   que volen fomentar la bona gestió i l’eficiència. Menys mal...


Si avui fem cas al que es comenta en el sector, i tenint en compte les paraules del propi President de la Generalitat, sembla que les retallades en Salut “no serien tan importants com les del 2011”. Això dona peu a un rumor  que ha fet córrer algun sindicat, que preveu que els pressupostos de la Generalitat pel 2012 podria baixar un 5% respecte al del 2011.

Cel clar per l'any vinent? 
A partir d’aquí, els més optimistes interpreten que aquesta baixada no afectaria al Departament de Salut, mentre que altres estimen que per aconseguir que el pressupost total de la Generalitat baixi i tenint en compte que entre Salut i Ensenyament es mengen un 43% d’aquest pressupost, cal que aquests dos departaments redueixin el seu pressupost en un 2 o 3 %; altrament és molt difícil reduir el pressupost global en un 5%, a no ser que alguns departaments es quedin a zero, la qual cosa és del tot inviable.

En contraposició amb això hi tenim un fet real que ja s’ha produït. Sembla que la intervenció ha demanat als gerents d’empreses públiques i consorcis que per l’any vinent apliquin un creixement zero als ingressos, és a dir congelació de tarifes i activitat.

O potser núvols de tempesta? 
Tot plegat un embolic que no hi ha per on agafar per que sense anar més lluny, l’any passat la intervenció va demanar a empreses públiques i consorcis fer unes previsions que mesos més tard no només no es van complir, si no que a més la realitat va quedar molt lluny d’aquelles previsions.

Què fer doncs per preparar els primers esborranys dels pressupost? Encomanar-se al cel...  


No vull acabar aquest escrit sense manifestar que, al meu entendre, el sistema de salut a Catalunya no està preparat per suportar noves retallades. Crec sincerament que les empreses sanitàries estan al límit de les seves possibilitats. Un nou pas de rosca per petit que sigui pot comportar la no viabilitat d’aquestes empreses i per tant el seu tancament. I el drama estaria assegurat: increment brutal de l’atur, molts catalans sense atenció sanitària suficient, i protestes socials importants que poden significar problemes de tot ordre. Per tant, li demanaria al Sr. Mas Colell que tot i que els seus arguments tècnics siguin del tot correctes, i la seva actuació al front de la conselleria sigui impecable, tingui en compte les conseqüències que es derivarien d’una nova retallada al Departament de Salut.


Deixem-ho amb cel gris...

Excepcionalment, estic disposat a acceptar que aquesta vegada s’imposi una decisió política (no retallar més) per sobre d’una tècnica (retallar més).  Tinguem en compte que el fet de congelar les tarifes porta implícita una reducció de la mateixa en termes reals al voltant del 3%, en funció de quina sigui la inflació a 31 de desembre. Veurem com evoluciona tot plegat els propers mesos.


1 comentari:

  1. CAda vegada més et noto socialdemòcrata. Sempre ho havia sospitat. Ets com un ou de reig jove , embolcat per una pell blanca imparcial però amb l'ànima plena de equitat social, taronja i pot ser rojenca. Bé! m'agrada!

    ResponElimina