dimarts, 29 de març del 2011

Sr. Conseller...no ens digui això! Les retallades reals superen el 15%!!!




Avui pretenia passar un dia tranquil i sense complicacions, però heus aquí que he comès un greu error: llegir els diaris del dia.

M’he trobat dues informacions, una a La Vanguardia i l’altre al Periódico de Catalunya, relatives a unes manifestacions que va fer ahir el Conseller Boi Ruiz en un acte al Col·legi de Metges de Barcelona.  En aquestes manifestacions, el Sr. Conseller deia que ell també estaria preocupat si les retallades als centres concertats fossin del 10%. Donava a entendre que aquestes retallades eren aproximadament  la  meitat d’aquesta xifra

Doncs bé, una vegada més els números serveixen per alguna cosa més que per jugar amb ells. Analitzem la realitat:

Ø  Retallada any 2010: 3,2% de les tarifes, que atès que es va aplicar a mig any, van representar  una retallada  de l’1,6% però aquest any, la seva repercusió serà del 3,2%.

Ø  En condicions normals, a l’any 2011, les tarifes s’haurien revisat com a mínim  en l’IPC  del 2010, que va ser del 3%. Aquesta revisió no s’ha dut a terme

Ø  En lloc d’aplicar aquesta revisió, el que s’ha fet és reduir les tarifes en un 2%

Ø  En el sector sociosanitari a més se’ls ha reduït l’activitat contractada a l’any 2011 en un 8%, respecte a l’activitat que s’havia contractat l’any 2010.

En conseqüència, la suma d’aquestes retallades és del 16,2%. O potser al CatSalut apliquen sistemes numèrics en una base diferent a la base decimal? Encara hi hauriem d'afegir, els 2 punts de l'IVA incrementats l'any passat al juliol, que repercuteixen en algunes de les partides de despesa del compte d'explotació dels centres.

Per tant, Sr. Conseller utilitzant la seva pròpia frase: Preocupis!

Vostè també havia comentat setmanes enrere, que no hi hauria acomiadaments de personal, i que només les retallades afectarien a les suplències i al no cobriment de les jubilacions. Doncs bé, el Sr. Conseller ha de saber que a hores d’ara, els diferents centres que configuren la XHUP s’estan plantejant ERO,s per reduir plantilles.

Aquests ERO,s venen com a conseqüència del tancament de llits derivat de la retallada d’activitat, i si algun centre, retallant-li l’activitat no ha de fer un ERO, és que alguna cosa hi ha, que no hi hauria de ser. M’explico: segurament es tracta de centres “ben” tractats per l’administració de Salut, és a dir centres d’alguna manera relacionats amb els directius d’alguna de les patronals del sector, com ja apuntava en un comentari de dies enrere.

Per cert, el tancament de llits provocarà sens dubte un increment de les llistes d'espera: en pot estar segur!  Vostè ens posa l'exemple de Bellvitge, que tanca llits per que recentment s'han inaugurat l'Hospital de St. Joan d'Espí i l'ampliació del de St. Boi i això fa baixar la pressió assistencial sobre Bellvitge, per tant no empitjoraran les  llistes d'espera. Això és cert, però la pregunta és: tots els hospitals de Catalunya que tanquen llits, tenen al seu voltant altres centres per absorbir l'activitat que ells deixen de fer? oi que no? doncs home, utilitzi exemples de validesa general; no intenti que una cosa que és certa en un territori determinat, ho sigui en altres que ni de bon tros disposen de les mateixes infraestructures...

Continuo trobant a faltar lideratge en tot aquest procés, i exemplaritat en el Departament de Salut, a l'hora de ser els primers a aplicar-se les retallades



1 comentari:

  1. Comentari assenyat. La "linealitat" en les retallades i l'encàrrec fet als gerents dels hospitals per tal de presentar els seus plans d'ajustament pressupostari al requerit ratllen el patètic. Així es trobaran les propostes que estrobaran. L'aplicació de linealitat en l'objectiu de reducció del 10% és una bogeria. Hi ha territoris (per exemple Lleida, Hospital Arnau de Vilanova) on la tisorada supera el 14%. Aquest hospital que no té activitat de tarda contractada ni extra, tindrà que reduir més de 19 m.€ per tal de complir l'encàrrec. Òbviament es tindran que tancar serveis i reduir l'activitat "normal". Però...té alternativa aquest hospital en el seu territori?. Algú de debò ha estudiat l'efecte que aixó tindrà?. Sembla que tan sols existeix un objectiiu de tresoreria. la linealitat en la seva aplicació ( la del discurs del conseller) objectiva manca de coneixement de la realitat i manca d'idees. Segur que amaga més coses. Aventuro que tanta arrogància propagandista es vindrà a baix a les primeres assonades de professionals o de ciutadans..que sens dubte arribaran, no ho dubteu. I després qué? és el que molts es pregunten...es sumaran catòlics , els catalans a incrementar els creients de les Mútues? Existirà l'ICS o es deixarà morir? es transformarà? El Catsalut es metaformosearà en quelcom que aporti valor afegit, sobre tot model sanitari? Tidrem copagament? aquest serà per contenir la demanda? servirà per finançar els serveis? de veritat algú es pensa que el silenci dels anells continuarà molt temps més?

    ResponElimina