diumenge, 30 de novembre del 2014

Moltes marees a Lleida: la blanca, la lila...


Malgrat la coincidència de nom, no hi cap semblança  amb la Marea Blanca de Madrid


A Madrid l’Administració autonòmica volia cedir la gestió d’hospitals públics a empreses privades amb ànim de lucre; a Lleida es pretén que un sol ens públic gestioni la sanitat pública de les comarques de Ponent



Aquest dissabte s’ha dut a terme  a Lleida una manifestació més, contra la constitució del Consorci públic anomenat Sistema Integral de Salut. Com es desprèn del seu nom, aquest ens vol aglutinar sota una organització única, els dispositius sanitaris de Ponent, tant hospitalaris com d’assistència primària. No calen masses llums per adonar-se que aglutinar tots aquests serveis en una sola organització ha de ser molt més eficient que tenir-los com ara  sota dependències diferents. Les economies d’escala, els guanys en eficiència, la reducció de càrrecs directius, el poder dissenyar estratègies conjuntes, l’actuar coordinadament, el prendre decisions properes als usuaris, entre moltes altres avantatges, són guanys als que només des d’una ceguera absoluta s’hi pot renunciar. 

Els organitzadors d’aquest moviment ciutadà, que han rebut l'adhesió de la "marea lila"   que afortunadament no acaba de quallar, basen la seva argumentació en que el que es pretén és una privatització encoberta de la sanitat pública a Lleida, cosa que és una immensa mentida, mancada de la més elemental ètica política per part d’aquells que ho defensen.  A Lleida ningú vol privatitzar la sanitat, i potser ha arribat el moment de desemmascarar a aquells que han trobat amb aquesta estratègia de la mentida l’oportunitat de sortir als diaris i als mitjans de comunicació locals, i adquirir així certa “importància social” davant dels seus veïns d’escala.

No es pot valorar si els assistents  a la manifestació (uns 800) són molts o pocs per que a banda la pluja, cal tenir en compte que el discurs dels convocants es centra en la segons ells “privatització” de la sanitat. Ja vaig dir en un altre escrit sobre aquest tema, que si a mi em demanen si estic a favor de la privatització de la sanitat pública a Lleida, la meva resposta és clara: estic totalment en contra de la privatització. El que passa és que el que és vol fer a Lleida no té res a veure amb privatització, i els impulsors d’aquesta “marea blanca” lleidatana ho saben, i per tant, menteixen a la gent de bona fe que com jo, estaríem en contra de privatitzar la sanitat a Ponent.  I menteixen també aquells que donen suport des de Barcelona a difondre aquestes consignes: La Sanitat pública catalana ni es privatitza ni es privatitzarà, per més autocars que vulguin enviar a Lleida.

Per deixar-ho encara més clar, les autoritats sanitàries i polítiques de Ponent, van explicar divendres en roda de premsa una vegada més algunes de les característiques del nou ens. Entre les novetats, en destaquen dues: la primera consisteix en eliminar del estatuts del nou ens la possibilitat que en el futur es pugui adherir al consorci cap entitat privada sense ànim de lucre. Vull pensar que aquesta modificació té relació amb la pressió que s’ha fet a Lleida per obstaculitzar la creació del consorci, tot i que legalment, en un consorci públic hi poden participar entitats privades sense ànim de lucre. Amb aquesta modificació no hauria de quedar ja cap impediment que justifiqués oposar-se a la seva creació amb l’excusa d’una privatització del tot inexistent.

La segona novetat està relacionada amb un  Observatori Ciutadà amb l’objectiu que serveixi per poder seguir el procés de constitució del consorci, resoldre els dubtes que puguin sorgir a la ciutadania, als professionals, a les associacions, etc., i aportar propostes i suggeriments. Estaríem doncs davant d’una eina que facilitaria la participació de tothom en la constitució del Sistema Integral de Salut Lleida Pirineus (SIS). Aquest Observatori estarà integrat per membres d’entitats socials i de salut, usuaris, professionals i organitzacions veïnals, entre altres agents socials.

Val a dir que mica en mica, la constitució del consorci lleidatà va agafant forma, i sobretot, guanya en transparència i en la qualitat de la informació que es va fent arribar a la ciutadania. Ara, el que caldria és combatre amb més força encara les acusacions cada vegada més minses, de privatització. També caldria donar continuïtat a la participació dels professionals en la configuració del dia a dia del futur consorci. Se que alguna cosa s’està treballant en aquest àmbit, però caldria donar-ho a conèixer, explicar més i millor com s’està canalitzant aquesta participació, i sobretot informar públicament dels fruits que es vagin obtenint com  a conseqüència de la implicació dels professionals en el projecte. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada