dijous, 20 de novembre del 2014

Pel moment no hi ha conveni


Ahir dimecres, cap sindicat va valorar ni tan sols mínimament, la última proposta de la patronal


Les negociacions no s'han trencat formalment, però tampoc hi ha previst cap calendari de reunions



Ahir era un dia esperat amb interès, tant per part de les organitzacions sanitàries integrades en el SISCAT i els seus treballadors, com per part de les organitzacions sindicals que, presents en la mesa de negociació o no, treballen en els centres del SISCAT. I era important per que segons se’ns havia anunciat, a la tarda hi havia convocada una reunió de la mesa de negociació del conveni col·lectiu del sector i semblava que hi havien possibilitats de arribar a un preacord.

No ho han sabut resoldre
Malauradament, a última hora de la tarda vàrem saber que la reunió  havia acabat sense cap mena d’acord, I no només això sinó que les valoracions que van fer tots els representants sindicals presents a la reunió varen ser molt negatives respecte de la última proposta conjunta presentada per les patronals. De fet, el “guanyador” de la reunió va ser el Sindicat Metges de Catalunya, que dies abans havia estat reclamant a tots els sindicats integrats en la negociació “unitat sindical” en el rebuig de les propostes patronals.

Sembla que en la reunió el sindicat Metges de Catalunya, va en certa mesura desqualificar als representants de les patronals acusant-los d’actuar amb mala fe i en contra del col·lectiu mèdic. El sindicat ha denunciat també un immobilisme de les patronals durant tot el procés de negociació i que el nou plantejament que es deriva d’aquesta situació, i que no és altre que la negociació centre per centre, obrirà la porta a la generalització dels conflictes per la via jurídica. En conseqüència el sindicat acaba demanant  que sigui el CatSalut qui substitueixi a les patronals en el procés negociador.

És precisament en aquest punt que al sindicat Metges de Catalunya se li veu el llautó, atès que aquesta última  petició va en la línia de la seva reivindicació històrica d’acabar amb el SISCAT, reclamant que tots els centres que treballen per la sanitat pública, independentment de la seva titularitat, passin a tenir la consideració de centres propis de la Generalitat, i en aquest cas, efectivament, la negociació del conveni en bona lògica, hauria de ser cosa del CatSalut. Però el sindicat Metges de Catalunya també hauria de tenir clar que el model sanitari català no es canviarà amb una negociació d’un conveni col·lectiu. Si el volen canviar, només hi ha un camí: disposar d’una majoria suficient en el Parlament de Catalunya, i avui per avui, m’atreviria a dir que no tots aquells que estan per un canvi de model, tenen “in mente” precisament el mateix model.

En general, tots els sindicats coincideixen a valorar com a insuficient la proposta patronal, que en síntesi, manté la reducció salarial del 5% aplicada ja l’any passat, condiciona el pagament de les DPO a l’equilibri pressupostari de les empreses i remet la jornada laboral al que estableixi l’Estatut Marc del personal estatutari, eliminat així de la discussió, l’eterna rebaixa de la jornada laboral que tants perjudicis ha causat a les empreses.   

Per la seva banda les patronals han reconegut el fracàs de les negociacions tot i que no tanquen definitivament les portes a un acord futur. Volen mantenir un procés de negociació però sense les presses de tancar un acord abans del 31 de desembre. Per tant, i com que molts dels acords d’empresa actuals, decauen en la seva vigència aquest proper 31 de desembre, les patronals recomanen als seus afiliats (a excepció de les entitats on és d’aplicació el Conveni Col·lectiu per als Centre Sociosanitaris) que iniciïn els procediments adients per establir una marc de condicions laborals que a partir de l’1 de gener de 2015,  garanteixi la viabilitat, la sostenibilitat econòmica i la seguretat jurídica de les entitats i els seus treballadors.    

Entrem doncs en una nova fase d’acords d’empresa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada