dijous, 27 de novembre del 2014

La cultura de l’acord hauria d’anar per davant de la interposició de plets, també en el sector Salut


Amb el Títol de “Malalts de Mediació” la Mediació una contribució a la salut del sistema, la Societat Catalana de Mediació en Salut Organitza una Jornada divulgativa


Serà el proper dia 12 de desembre, al Casal del Metge de Barcelona



Des d’aquest blog hem parlat ja en diferents ocasions sobre la mediació en salut i els avantatges que comporta quan apareixen diferències entre parts. Fins ara el camí habitual consistia en intercanviar retrets entre uns i altres, fet que allunyava encara més als litigants, i al final acabava sent la Justícia qui havia d’intervenir per donar la raó a alguna de les parts enfrontades. Tot aquest procés comporta temps, despeses i incerteses, a banda  de desgast en les persones i manca d’atenció a problemes importants del dia a dia, entre altres conseqüències. La Mediació apareix com una via alternativa que pretén eliminar tots aquests inconvenients, i evitar les disputes entre les parts en conflicte. Quan aquest apareix, els afectats accepten d’una manera voluntària que un mediador els ajudi a arribar a algun acord que satisfaci les expectatives de les parts en litigi, sense arribar a les instàncies judicials. Es tracta en conseqüència d’un  procediment extrajudicial.

El Mediador és la peça clau d’aquest procés, i per assegurar l’èxit de la seva intervenció cal que aquest sigui neutral, imparcial, competent, equidistant i confidencial, per guanyar-se la confiança dels litigants. El Mediador parteix de les diferents propostes que van fent les parts en conflicte i intenta que l’acord es produeixi sota el principi que tothom hi surti guanyant, fet que mai es dona en un judici, on habitualment una de les parts guanya i l’altre perd. El procés de Mediació assegura per tant, que tothom hi trobi alguna possibilitat de guanyar respecte a la seva posició de partida del conflicte.

En el seu procés de donar-se a conèixer i d’introduir la cultura de l’acord en el nostre país pel que fa a la resolució de conflictes, la Societat Catalana de Mediació en Salut, organitza per aquest proper dia 12 de desembre, una Jornada que pretén divulgar les excel·lències d’aquest plantejament. El Programa de la Jornada, inclou una presentació de la Mediació en Salut en l’àmbit sanitari, seguida d’una taula rodona en la que s’exposaran alguns exemples de casos reals resolts per aquesta via. La Jornada es clourà amb una visió de la Mediació des de l’òptica dels professionals de la salut, dels malalts i de les unitats d’atenció a l’usuari. Aquesta Jornada arriba en un moment molt oportú atès que el Govern de la Generalitat vol impulsar la Mediació per evitar l’obertura de processos judicials contenciosos, posar fi als ja iniciats i reduir l’abast de les conseqüències que se’n puguin derivar, d’acord a les Línies estratègiques aprovades pel consell executiu per al període 2014-2016.

La Mediació en salut, no és només una inquietud catalana, sinó que altres comunitats de l’Estat espanyol han vist en aquest plantejament la possibilitat de reduir la conflictivitat en el sector salut. Així la comunitat de Castilla León, implantarà la figura del mediador com a prova pilot per avaluar els seus beneficis. Per això es formarà a un grup de 25 professionals de diferents àrees del sistema sanitari amb l’objectiu que siguin capaços de detectar, tractar i trobar una solució adequada a possibles conflictes interpersonals, bé entre professionals o entre aquests i els usuaris de la sanitat pública.

Aquells que estiguin interessats a participar a la Jornada de la Societat Catalana de Mediació en Salut, que és gratuïta, poden consultar el Programa clicant aquí mateix, i si es vol fer la inscripció, també es pot fer a aquesta adreça de correu electrònic: 


A veure si entre tots aconseguim reduir la conflictivitat d’un sector que cada dia es veu sotmès a més pressions sobre els professionals, i que a causa de les retallades origina també més reclamacions dels usuaris del sistema de salut  català. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada