divendres, 7 de novembre del 2014

15 anys del programa "Hospitals TOP 20"


Com cada any, Catalunya continua acaparant una bona part dels guardons


L’Hospital Clínic de Barcelona és l’únic hospital que en els 15 anys de vigència dels TOP 20, ha estat guardonat cada any



Quan IASIST va començar a demanar informació als centres que volien participar en la primera experiència dels TOP 20, no sabíem ben bé que en podia resultar de tot plegat. No va ser fins al segon o tercer any dels guardons quan es va establir una certa competència entre els hospitals catalans que participàvem, competència sana, però viscuda amb intensitat en determinades zones geogràfiques catalanes quan algun hospital de la zona aconseguia el guardó i els altres no. El que assolia l’èxit en presumia i els que no, o no li donaven importància o fins i tot intentaven demostrar que els indicadors utilitzats per atorgar el guardó no eren prou significatius. Les apreciacions sobre els TOP 20 anaven canviant en funció de si aconseguies o no bons resultats.

Per tot plegat, IASIST va anar millorant i perfeccionant els indicadors utilitzats intentant que aquests fossin un reflex fidel de la manera de treballar de cada hospital, d’acord a una concepció del que havia de ser un hospital del segle XXI, en el que la cirurgia sense ingrés, o la capacitat de substituir les formes convencionals d’hospitalització per altres formes de treballar eren tingudes en consideració. També la determinació de diferents agrupacions més homogènies d’hospitals va contribuir a que les comparacions entre centres, tinguessin més sentit.

 Avui en dia 15 anys després de la primera experiència, els premis TOP 20 estan perfectament  consolidats en el sector sanitari espanyol. Durant aquests anys, han participat en el programa TOP 20, 240 hospitals del Sistema Nacional de Salut i 72 hospitals privats de totes les comunitats autònomes. Pel que fa a aquest any 2014, la participació ha estat de 126 hospitals de la xarxa pública, i 37 de privats. D’aquests 15 anys d’existència del guardó, els hospitals catalans han resultat ser els acaparadors de la majoria de guardons atorgats. De tota manera com que Catalunya és també la comunitat que més hospitals aporta, és lògic que això sigui així. Tanmateix, quan considerem el nombre de guardons rebuts en relació al nombre d’hospitals que participen per cada comunitat, els resultats canvien una mica. En aquesta classificació la comunitat autònoma que més guardons rep és la Castilla la Mancha en la que el 56% dels hospitals de la comunitat que han participat en el programa TOP 20 d’aquest any han aconseguit un guardó. La segona és Madrid, amb un 45% de guardonats , la tercera el País Valencià amb el 33%, i a Catalunya la trobem en la quarta posició amb el 30% dels hospitals guardonat. En aquest sentit cal doncs reconèixer que la sanitat catalana està perdent posicions, tot i que som els que més guardons obtenim.

En concret, aquest any 2014 han aconseguit un guardó els hospitals catalans següents:

Gestió Hospitalària Global:

Agrupació Sanitària Sant Joan de Déu – Hospital Clínic de Barcelona; Clínica Onyar S.L. (Girona); Clínica Terres de Ponent S.L. (Lleida); Consorci Sanitari de l’Anoia (Igualada, Barcelona);  Consorci Sanitari de Terrassa (Barcelona); Fundació Sanitària de Mollet (Barcelona); Hospital de Campdevànol Comarcal del Ripollès (Girona); Hospital de Sant Celoni (Barcelona); Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (Tarragona); Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona, Barcelona); Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII; Hospital Universitari Mútua Terrassa (Barcelona); Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Lleida); IDC Salud - Hospital Universitari Sagrat Cor (Barcelona) 

Àrea de Cirurgia Digestiva:

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona); Hospital Universitari Mútua Terrassa (Barcelona)

Àrea del Cor:

IDC Salud – Hospital Universitari Sagrat Cor (Barcelona) 

Àrea Muscle-esquelètica:

Hospital Clínic i Provincial de Barcelona. Corporació Sanitària Clínic; Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Barcelona)

Àrea de Respiratori:

IDC Salud – Hospital Universitari Sagrat Cor (Barcelona) 

Àrea del Sistema Nerviós:

Consorci Hospitalari de Vic (Barcelona); Hospital Clínic i Provincial de Barcelona. Corporació Sanitària Clínic; Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Barcelona)              

D’aquests resultats dels hospitals catalans se’n deriva que la Mútua de Terrassa no ha pogut mantenir els excel·lents resultats assolits l’any passat (ha baixat de 5 guardons a 2). Per la seva banda l’hospital Clínic i IDC Salut Hospital del Sagrat Cor, lideren els resultats dels hospitals catalans amb 3 guardons cada un d’ells

PS: haig de fer una rectificació. Un lector del blog m'avisa que l'Hospital Germans Trias i Pujol ha rebut també 3 guardons, i efectivament és així. Aquest hospital ha estat guardonat en l'apartat d'Hospitals de referència regional i nacional, en l'apartat de l'àrea muscle-esquelètica, i en l'apartat del sistema nerviós. Demano excuses per l'errada.      


2 comentaris:

  1. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Barcelona): 3 guardons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, tens raó. Ja he procedit a rectificar l'errada. Demano excuses.

      Elimina