divendres, 31 d’octubre del 2014

Tornen els problemes al futur consorci lleidatà


La UdL es desmarca del compromís inicial d’integrar-se al Consorci i crea una comissió per avaluar la conveniència d’aquesta integració


El valor de les signatures recollides pels contraris al Consorci és molt relatiu


El rector de la UdL va adquirir un compromís davant del
conseller de Salut, i ara pressionat per uns pocs
estudiante, està maniobrant de manera
 poc clara  
Aquest dies hem llegit informacions relatives als dubtes que sembla que han sorgit en el sí de la Universitat de Lleida al voltant del nou consorci sanitari de les comarques lleidatanes. Recordem que aquest Consorci hauria d’estar integrat per l’ICS lleidatà (Hospital i assistència primària) Gestió de Serveis Sanitaris (Hospital de Santa Maria i Hospital Comarcal del Pallars i alguns equips d’atenció primària), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i la Universitat de Lleida.

Aquest Consorci que hauria de començar a ser efectiu a partir del proper 1 de gener compta amb l’oposició d’un grup irreductible que tot i que se’ls ha explicat per activa i per passiva que es tracta d’un consorci públic format per entitats públiques, continuen mantenint, amb una ignorància notòria, que la creació d’aquest consorci equival a “privatitzar” la sanitat. A l’argument que la suma d’entitats públiques mai pot ser una entitat privada, hi fan oïdes sordes. Però si aquest argument és irrefutable encara n’hi ha un altre de tant potent com aquest. A Catalunya hi deu haver al voltant de 10 consorcis  sanitaris. Algú pot posar algun exemple que algun d’aquests consorcis s’hagi privatitzat? El Consorci Hospitalari de Vic, el de Terrassa, el del Parc Taulí de Sabadell, el d’Igualada, el Parc de Salut Mar, el del Garraf, el mateix Hospital Clínic de Barcelona, el CABE al Baix Empordà, el de Mataró, el del Maresme i la Selva (Blanes-Calella) o el Consorci Sanitari Integral (Baix Llobregat). Alguna privatització? Per que aquesta ceguera absurda de la marea blanca lleidatana? Quina manera de fer el ridícul!

Aquests col·lectius reaccionaris, incapaços d’atendre a raons, guiats per consignes polítiques seguides a l’estil de com feien les someres quan donaven voltes al voltant d’una sínia amb els ulls tapats amb un sac, es basen en la força que els hi donen 35.000 signatures aconseguides en un mes a Lleida per oposar-se al Consorci. Unes signatures moltes de les quals tenen molt poc valor. Si a mi em pregunten, “escolti, vostè vol signar contra la privatització de la sanitat lleidatana?” Jo signo segur. Ara bé si a mi em diuen “escolti vostè vol signar en contra d’un consorci públic que aglutinarà tota la sanitat pública lleidatana?” jo em miraré a qui m’ho proposa i li diré: “tu estàs torrat”. Per tant, ensenyar signatures obtingudes amb preguntes capcioses i enganys, poc valor té. Més que signatures el que cal són raonaments, tot i que per raonar calen neurones, és clar. Val a dir que el Consorci lleidatà compta amb el recolzament de l’alcalde Ros, que ell si, ha utilitzat el raonament per adonar-se que aquest consorci només pot aportar millores a la sanitat lleidatana, mantenint al 100% una sanitat pública i de qualitat.   

 Com deia al començament, aquest consorci havia d’estar integrat també per la Universitat de Lleida (UDL), el rector de la qual, el Sr. Roberto Fernández Diaz, és un altre d’aquests que tot i ser catedràtic deu tenir algun problema de caràcter. Aquest personatge una mica controvertit a dir dels propis docents lleidatans, es va comprometre davant del conseller de Salut Boi Ruiz, a que la UDL s’integraria al Consorci lleidatà.  Doncs bé, abans d’ahir quan el consell de govern es disposava a adoptar l’acord d’integració al Consorci, algú va deixar que un grup d’estudiants d’aquests que estan sempre cercant la manera de crear conflictes, irrompis en la sala on s’estava celebrant la reunió, interrompés la sessió i llegís un comunicat reclamant que es discutís amb ells l’adhesió de la UDL al consorci, utilitzant l’argumentari de la marea blanca lleidatana. I el més sorprenent és que el consell de govern de la Universitat de Lleida va acordar obrir un diàleg per valorar la participació de la Universitat lleidatana en el Consorci Sistema Integral de Salut de Lleida i Pirineus, creant una comissió per fer aquesta valoració, en la qual hi participarien estudiants d’aquest grupet de gent manipulada. Quin rector té la UDL; van ben servits.

Ara la UdL deixa en principi en l’aire la seva integració al consorci, i en aquest sentit faria bé el Departament de Salut de buscar-se un altre soci estratègic més fiable i sobretot una mica més seriós a l’hora de respectar els compromisos adquirits. Segur que  a Lleida hi ha d’haver alguna entitat pública de prestigi, que ajudi a donar cos i envergadura a aquest nou consorci.


Uns quants estudiants de la UdL van interrompre el consell
de govern de la Universitat per llegir un manifest
en contra del Consorci Integral lleidatà 
Per acabar, volia explicar què aporta el nou Consorci a Lleida, tal com ho ha definit aquest matí el conseller de Salut Boi Ruiz, amb qui he tingut l’ocasió de poder-hi parlar una estona. El conseller veu el nou consorci com una solució que permet implementar un model que no costarà més diners als lleidatans, que integra l’assistència primària i l’especialitzada en una sola xarxa, i per tant permetrà atendre molt millor als ciutadans, i que els excedents que es puguin produir es quedaran en el territori, i es podran dedicar a millorar les parts variables dels salaris dels treballadors, a innovació, i a millorar la tecnologia. 
En un futur es podria integrar al consorci el Sant Hospital de la Seu d'Urgell i la primària de la zona.  Parlant de signatures, algú no signaria ara mateix una proposta com aquesta? Hi guanya tothom: ciutadans i professionals de la salut. On és doncs el problema? No ens deixem enredar per aquells que aprofiten qualsevol situació per intentar crear mal estar en la societat, i intentar aconseguir uns quants vots.  El Consorci lleidatà és una molt bona proposta per les comarques de Lleida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada