divendres, 3 d’octubre del 2014

Properes inauguracions de nous dispositius sanitaris


El dilluns dia 6, s’inaugura el nou hospital d’Olot


I divendres dia 10, s’inaugura el nou centre Sociosanitari i de Salut Mental Hestia Balaguer



El proper dilluns 6 d’octubre, i després de diferents aplaçaments, s’inaugurarà el nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Amb una superfície construïda de 27.500 m2, l’Hospital disposarà de 80 habitacions (uns 150 llits), 30 boxes a urgències i 52 consultoris, entre altres característiques. L’Hospital donarà servei a una població de 55.456 persones. El cost total ha estat de 50,1milions d’€.    

D’aquestes xifres se’n deriven diferents ràtios: El cost per m2 ha estat de 1.822 €/m2; el dimensionat de l’Hospital equival a 343,75 m2/llit i aquesta comarca s’ha dotat amb 14,4 llits/10.000 habitants. Crida especialment l’atenció el ràtio de 183,33 m2 per llit. Aquesta realitat situa a l’Hospital d’Olot en la mateixa òrbita que els hospitals de Reus i Puigcerdà que també presenten unes dimensions desorbitades. A Olot no és tant el nombre de llits com el nombre de box a urgències (30) o el nombre de consultes externes (52).

A la part baixa de la foto, una vista aèria
 del nou Hospital d'Olot
En el cas d’Olot, i atès aquest sobredimensionat de l’Hospital, la gerència va comunicar que a l’inici, i fins que les necessitats no ho requereixin, no s’obriran totes les dependències disponibles. S’obrirà aproximadament un 80% de l’espai disponible. Paral·lelament l’Ajuntament d’Olot està definint un Pla d’Usos per tal de planificar que es farà en l’edifici antic, on sembla que s'hi volen agrupar diferents oficines municipals i es parla també d’una residència social.  

Tot i que la inauguració està prevista pel proper dilluns dia 6, el trasllat de malalts al nou centre no es farà fins el cap de setmana del 14 al 16 de novembre. A la inauguració hi assistirà el president de la Generalitat, acompanyat del conseller de Salut.

Caldria saber on s’han pres les decisions que han possibilitat aquests dispendis econòmics i qui las  ha aprovat; qui ha autoritzat la construcció d’aquests 3 edificis (Olot, Puigcerdà i Reus). Cal evitar que aquest tipus de decisions no es tornin a prendre en el futur: Nous hospitals, si; però amb un dimensionament propi del sentit comú, i no propi de l’època de les construccions faraòniques. 

S’ha de revisar tot el procés: des de l’elaboració dels plans funcionals, als avantprojectes, als projectes executius i com s’autoritzen els finançaments, i quina capacitat d’endeutament pot assolir cada centre. Cal definir de nou tots aquests procediments per que en l’actualitat hi ha alguna cosa que falla.    

El nou centre sociosanitari Hestia Balaguer
Aquests propera setmana serà la de les inauguracions, per que el divendres 10 s’inaugura a Balaguer un nou centre Sociosanitari i de Salut Mental que substituirà a l’actual Hospital Sociosanitari Jaume d’Urgell de la capital de la Noguera que estava ja en unes condicions límit. El nou centre té més capacitat que l’anterior (120 llits) i el seu cost es situa al voltant dels 7 milions d’€. L’Hospital té uns 6.000 m2 i per tant els seus ràtios són de 50 m2 per llit, i un cost de 1.160 € per m2 (IVA inclòs). No cal dir que a l’hora de fer comparacions sobre els cost del m2 construït, un hospital d’aguts té per definició molta més complexitat que un hospital sociosanitari. Tanmateix no ha d’estranyar que la iniciativa privada, en general, construeix edificis més racionals a uns costos  més ajustats que no pas l’Administració. A destacar que la inversió de Balaguer l’ha fet en la seva totalitat, l’empresa Hestia Alliance al seu risc, i sense cap finançament ni aval de la Generalitat de Catalunya. Al finalitzar el període de la concessió administrativa, el nou hospital passarà a ser propietat de l’Ajuntament de Balaguer.

El centre és propietat del Grup Hestia Alliance, que és un Grup privat català que gestiona més de 1400 llits sociosanitaris i de salut mental, públics i privats, bàsicament a Catalunya, però també a Menorca i Galícia. La inauguració la presidirà el conseller de Salut Boi Ruiz, i la posada en funcionament de l’Hospital i el trasllat dels malalts des del centre antic al nou, es preveu que comenci a fer-se efectiva a partir del dia 13 d’octubre.   

Tant a Balaguer com a Olot es tracta de dispositius assistencials que venen a substituir centres existents, per la qual cosa, pel CatSalut no representen cap cost afegit atès que  els encàrrecs de gestió ja existeixen. Tanmateix sembla que l’Hospital d’Olot implicarà un increment de costos anual calculats en 3 milions d’€. No ha transcendit fins ara qui els sufragarà tot i que sembla que serà el CatSalut qui se’n farà càrrec a través de la compra de serveis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada