L’interrogant es resoldrà sota una primera premissa: govern legítim restituït? Si o No. Si la resposta és Sí, el conseller serà Antoni Comin
Si la resposta és No, llavors el dilema es planteja entre Joan Ignasi Elena i David Elvira.
Aquest dies els mitjans de comunicació de tot tipus existents a Catalunya, han anat plens de quinieles sobre qui serà el proper conseller de Salut. Oficialment, ERC no ha dit ni una sola paraula sobre la seva decisió al respecte, però per comentaris d’uns i dels altres han acabat havent sobre la taula tres possibles candidats. Antoni Comin, David Elvira i Joan Ignasi Elena; aquests són els noms.
Considerant que s’ha anunciat que dijous vinent els consellers del govern de la Generalitat prendran possessió dels seus càrrecs, és evident que queda molt poc temps per a les especulacions. Ben aviat sortirem de dubtes.
Si fins ara a totes les quinieles es donava per fet que optaven a la conselleria de Salut David Elvira i Joan Ignasi Elena, ara cal afegir-hi a Antoni Comin. Sí, el conseller destituït per el 155 també és a la línia de sortida. I hi és perquè des de Junts per Catalunya es voldria donar una imatge de reposició d’un govern destituït de forma il·legítima en tots aquells cassos en que els consellers afectats acceptessin ser restituïts, i el conseller Comin és dels que voldria ser restituït en el seu càrrec de conseller. Per tant aquest és el primer interrogant que caldrà resoldre.
Atenent al fet que el departament de Salut ha quedat sota l’òrbita d’ERC, és a aquest partit a qui li correspon proposar un conseller. Sembla que ERC no és massa partidària de restituir als consellers i prefereixen ja d’entrada un govern nou, però també és cert que les negociacions amb Junts per Catalunya encara no estan del tot tancades en aquest punt. Per tant, si es decideix que hi ha d’haver d’entrada un govern restituït, el conseller de Salut serà Antoni Comin.
Si finalment acabem tenint un govern amb consellers restituïts, sembla que es nomenarien Comissionats que s’haurien d’encarregar de la gestió del dia a dia que els consellers absents no podrien assumir. En aquest supòsit, el comissionat de Salut i que per tant exerciria les funcions de conseller seria David Elvira. La figura del comissionat tindria un altre paper molt important: quan es tanqui la instrucció del Jutge LLarena els consellers empresonats seran inhabilitats per exercir un càrrec públic i els nomenaments dels consellers que estan exiliats poden ser recorreguts pel govern espanyol. L’existència d’aquests Comissionats permetrà que no hi hagi cap distorsió en el funcionament del govern de la Generalitat atès que el relleu del conseller afectat per la inhabilitació es podrà fer efectiu de forma pràcticament automàtica.
I si no? Doncs llavors tornem a la casella de sortida. I ens trobem amb els dos candidats dels quals s’ha anat parlant aquest dies David Elvira i Joan Ignasi Elena. Un dia semblava que la balança s’inclinava d’un costat, i a l’endemà la inclinació anava cap a l’altre banda. L’un, Elena, coneix molt poc el sistema sanitari i l’altre, David Elvira, és molt bon coneixedor de la sanitat catalana i està ben valorat pel sector. L’un Elena, amb perfil polític clar però sense excessiva acceptació per part del sector i l’altre, Elvira, amb un perfil polític no excessiu a l’haver estat a l’ombra de Comin, però amb una molt bona acceptació per part del sector sanitari. Quina decisió prendrà ERC?
Les espases estan en alt, i la decisió ja és molt propera doncs queden poques hores per que l’interrogant es resolgui. Parant l’orella al sector, majoritàriament s’acceptaria la reposició del conseller Comin. Aquesta opció es veu fins i tot amb simpatia per el que representa a nivell de simbologia, com es veuria també molt positivament que la decisió recaigués en David Elvira a qui es respecta per l’excel·lent feina que ell i el seu equip han dut a terme en aquests dos anys i 4 mesos que porta al front del CatSalut. En canvi l’opció de Joan Ignasi Elena es veu amb més recel bàsicament pel seu desconeixement del sector sanitari. El sector no voldria patir una situació de desconcert com la viscuda durant els primers mesos del mandat d’Antoni Comin.
Convindria que tots tinguéssim clar, quan abans millor, quin és el final d'aquest degoteig d'informacions no sempre confluents.
Convindria que tots tinguéssim clar, quan abans millor, quin és el final d'aquest degoteig d'informacions no sempre confluents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada