dijous, 3 de maig del 2018

Segons Enric Millo, delegat del Govern espanyol a Catalunya, amb l’article 155, Catalunya funciona millor...


L’article 155 és una perversitat legal que ha causat, però sobretot causarà, problemes als ciutadans de Catalunya, bé siguin independentistes, unionistes o ni una cosa ni l’altre.



Presumir de l’èxit de la gestió de la Generalitat aquests últims sis mesos, quan el pressupost està prorrogat i a nivell sanitari ens deixa com a segona comunitat amb menys assignació pressupostària per càpita, és sens dubte una broma de mal gust.      



En unes declaracions a l’Agència EFE Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya, ha fet unes manifestacions en les que entre altres perles ha dit “constatem que amb l’article 155 Catalunya funciona millor, perquè el Govern es dedica a atendre les necessitats de la ciutadania i els serveis públics funcionen amb total normalitat”

Això ha estat dit sabent que l’article 155 ha comportat molts problemes a tots els departaments de la Generalitat tal com ho han denunciat els funcionaris de l'administració catalana agrupats en la plataforma Adic-Gencat, però a banda d’això, l’article 155 ha fet molt mal particularment al departament de Salut. I no em refereixo només a les moltes traves burocràtiques ja denunciades en més d’una ocasió, a la ineficiència dels procediments administratius que s’ha hagut d’inventar per permetre que la sanitat catalana fos governada des de Madrid, o a les negatives que els funcionaris del departament han rebut davant de determinades propostes que han elevat a la Sra. ministra de Sanidad del govern espanyol, que com és sabut “exerceix” les funcions de consellera de Salut de la Generalitat. És que els efectes del 155 arriben directament a la ciutadania encara que no ho notin.

Per fer questes afirmacions, el Sr. Millo es basa en el fet que els usuaris de la sanitat pública catalana no perceben directament que els efectes del 155 els perjudiquin, tenen la sensació que tot funciona com abans que aquesta mesura coercitiva fos aplicada per el govern espanyol, i això en certa mesura és cert, perquè els funcionaris del departament de Salut s’esforcen en evitar que aquests efectes es manifestin directament a l’assistència, i quan no són els funcionaris són els propis proveïdors dels serveis de salut, i en última instància els professionals que intenten evitar que els usuaris resultin directament afectats per aquest article 155, que tindrà sens dubte conseqüències molt dolentes per el sistema sanitari públic català. Tot i això, de cara al futur més immediat l'aplicació de l'article 155 es deixarà sentir negativament en diferents àmbits.  Vegem-ne alguns:

El 155, i el sistema judicial espanyol, amb les seves decisions, han tingut com a conseqüència  la pròrroga del pressupost de la Generalitat i per tant també la del departament de Salut. Aquesta pròrroga pressupostària comporta una assignació per càpita als ciutadans catalans que és la segona més baixa de l’Estat. Mentre comunitats com Aragó, Castella la Manxa o Castella Lleó tenen un creixement anual per sobre del 8%, a Catalunya aquet increment és del “0” per cent per obra i gràcia del 155. 

A conseqüència d’aquesta situació pressupostària hi ha una sèrie d’accions que el departament, a través del CatSalut, tenia previst continuar aquest 2018, i que per tant no s’han pogut dur a terme més enllà de la mateixa quantitat que s’hi havia aplicat l’any passat. Entre aquestes accions hi ha la millora en la dotació del Pla de Xoc per lluitar contra les llistes d’espera que sens dubte es veurà afectat. És una d’aquelles qüestions que avui l’usuari no nota, sembla que tot funcioni igual, però que a mig termini deixarà sentir els seus efectes sobre els malalts pendents de ser intervinguts quirúrgicament o per anar al metge especialista o per accedir a una prova diagnòstica. Es clar que pel Sr. Millo això no és un problema, perquè ell ho deu tenir resolt via sanitat privada. Però és evident que no és aquest l’únic tema en el que el 155 ha deixat notar els seus efectes: l’aprovació del ENAPISC significava que aquest any 2018 l’assistència primària tindria un increment de personal sanitari i també no sanitari; doncs les noves accions previstes no s’han dut a terme perquè la pròrroga pressupostària no ho permet. 

La Sra. Vicepresidenta del govern espanyol es vanta que el
155 ha deixat sense feina a mes de 260 persones que
han estat acomiadades de la seva feina
En la mateixa línia que l’ENAPISC o de les llistes d’espera hi trobem el PLANUC, que tenia previst per aquest 2018, anar avançant en la implementació de noves ESIC per combatre la saturació d’urgències amb malalts crònics complexos, entre altres accions, o la salut mental que després de l’impuls econòmic rebut l’any passat havia de consolidar les accions endegades. Tot plegat en perjudici dels ciutadans de Catalunya malgrat que el Sr. Millo no ho vegi així. La pròrroga del pressupost ha significat un fre en l’aplicació de les diferents estratègies que el CatSalut tenia programades. 

Per tot plegat, quan el Sr. Millo és capaç d’elogiar la gestió “exemplar de la Generalitat duta a terme aquests últims sis mesos, gràcies al treball professional de ministres, secretaris i subsecretaris d’Estat assumint la feina de les diferents conselleries” sembla que al Sr. Millo li cal una bona dosi de realisme, i adonar-se que els catalans, lamentablement, ja estem acostumats als relats imaginaris, que tergiversen la realitat i que en algun cas, per exemple,  han intentat transformar als agressors en agredits. Per tant, Sr. Millo, el seu discurs no cola no se'l creu ningú amb tres dits de front. Entre altres afirmacions el relat del Sr. Millo passa per dir que "A Girona no hi varen haver càrregues policials". Què creu que pensen els gironins ferits quan el senten a vostè dir això?. Doncs alguna cosa similar al que pensem molts ciutadans de Catalunya quan vostè diu que la gestió de la Generalitat a través del 155 ha estat “exemplar”

I tot això sense considerar que el 155, de moment, ha deixat més de 260 persones sense feina, segons es va encarregar de fer públic la Sra. vicepresidenta del govern espanyol. Sens dubte una gesta de la que sentir-se'n orgullosa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada