diumenge, 27 de maig del 2018

L’aliança estratègica ICS-IAS a Girona: una fórmula d’èxit (II)


Un del encerts de l’aliança estratègica ha consistit en fer extensius aquells serveis d’excel·lència a ambdues institucions (ICS i IAS) per tal que tota la població gironina pugui gaudir de l’expertesa dels professionals. 


A Girona, la llarga estada en l’àmbit de la Salut Mental, ha passat a ser un línia d’activitat a suprimir, en contraposició al que succeeix en algun centre del SISCAT de titularitat privada a l‘àrea de Barcelona. És la diferència entre treballar per el benestar del malalt, o treballar per el negoci.   



(...Continua de l’entrada anterior)

L’aliança estratègica entre l’ICS de Girona i l’IAS ha servit per deixar enrere el projecte CIMS, que de fet  va ser l’embrió d’aquest nou plantejament, i que surt al pas de les queixes que el projecte CIMS havia generat. De fet l’acord pretén fer extensiu a l’altre hospital, aquells productes assistencials de cada institució que podríem considerar estrella, atesa la seva excel·lència. És el cas de la Salut Mental de l’IAS, que té la seu en la Parc Martí Julià, i que es basa en un enfoc assistencial diferenciat i de la què voldria oferir una petita explicació de la seva filosofia de treball. 

El Dr. Claudi Camps és el màxim responsable de tota l’àrea de Salut Mental que gestiona l’IAS i que abasta tots els recursos de salut mental i addiccions així com els serveis que depenen del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com ara pisos tutelats o residències socials de les comarques gironines. Són els únics prestadors de serveis en l’àmbit de la Salut Mental i això ha permès una coordinació molt bona entre els diferents dispositius, que col·laboren entre ells de manera que “allà on no arriba l’un, arriba l’altre” segons explica el Dr. Camps. Es tracta doncs d’una xarxa integrada d’atenció a la salut mental tant per a adults com per a joves. 

Una de les característiques de la Salut Mental de l’IAS és que des de fa uns anys es varen plantejar eliminar la línia de llarga estada. Avui, en aquesta unitat només els queden 24 pacients, i esperen que d’aquí a poc temps ja no hi hagi cap pacient i la unitat pugui eliminar-se per complert. Els malalts es van distribuint en els diferents recursos de que disposen en funció del seu estat de salut; els familiars dels malalts han rebut molt bé aquesta manera d’entendre la salut mental. 

Els resultats en salut que obtenen són molt positius i en comparació amb altres unitats molt potents d’àmbit europeu, la salut mental a Girona assoleix uns resultats molt bons, amb un 90% dels malalts donats d’alta. Han aconseguit reduir molt els ingressos atès que  la gestió prèvia que es fa amb els malalts redueix molt la necessitat d’ingressar al pacient, i per això, tot i disposar d’un nombre de llits inferior al que seria necessari, mai han estat col·lapsats per manca de llits. Les famílies estan molt integrades en el funcionament de la xarxa de Salut Mental i addiccions i aquest fet també ha contribuït als bons resultats obtinguts.  

Una de les claus en aquesta reducció dels ingressos, està relacionada amb el fet que envien psiquiatres a totes les residències socials de la demarcació i això els permet dur a terme accions preventives i poder per tant controlar els fluxos de malalts. Aquesta manera d’entendre l’assistència a la salut mental, era sens dubte un risc, però els resultats en salut han valgut la pena: menys ingressos hospitalaris, menys urgències, no a la llarga estada, no a la consulta externa hospitalària... i no només no ha passat res, sinó que tothom està content amb aquesta filosofia del treball que ha comportat tants bons resultats. Quina diferència amb alguna unitat de salut mental del SISCAT, de titularitat privada, de l’àrea de Barcelona. 

En el recinte del Parc Martí Julià hi ha un altre institució, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IdiBGi) que aglutina la recerca biomèdica de les comarques de Girona. Tant l’Hospital Trueta (ICS) com el de Sta. Caterina (IAS) formen part del patronat d’aquest institut en el que es desenvolupa doncs la investigació dels dos centres sanitaris. A l’IdiBGi hi treballen diferents grups de recerca en els que a més de les dues institucions que integren l’aliança estratègica, també hi participen l’IDI, l’ICO.

L’Hospital Sta. Caterina situat també en el recinte del Parc, aporta els seus 120 llits d’aguts a l’aliança. És un Hospital que presenta unes dades assistencials que denoten un alt grau d’eficiència, i entre aquestes dates destaca una estada mitjana de 3,6 dies. Això és possible gràcies a l’aliança estratègica, atès que des del Trueta s’envien al Sta. Caterina aquelles patologies que presenten una menor complexitat, mentre que el Sta. Caterina deriva al Trueta els malalts amb patologies de complexitat més elevada. Tot plegat també és útil per el Trueta, doncs el fet de tenir poques altes de baixa complexitat, fa que el mix de complexitat del Trueta sigui dels més elevats de Catalunya. L’Hospital Sta. Caterina és a punt d’inaugurar una unitat de semi-crítics que estarà gestionada per professionals del Trueta. 

El centre sociosanitari “La República” també està dins del recinte del Parc amb 75 llits entre la llarga estada sociosanitària i la convalescència. Els serveis centrals de l’IAS ocupen un altre edifici dins el parc Martí Julià que també dona aixopluc a altres dependències.  

(Continuarà...)  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada