divendres, 11 de maig del 2018

El company Xavier Albalat ens ha deixat


Xavier Albalat Arandes. Infermer, professional de la gestió  sanitària, apassionat del mar, de la vida, de la seva família i de la seva feina. Enamorat de Catalunya.   




M’ha arribat la trista notícia del traspàs de l’amic Xavier Albalat que ens ha deixat amb només 60 anys, en no poder superar una llarga intervenció quirúrgica a la que va haver de sotmetre’s fa només uns dies; actualment exercia la gerència de la Fundació Hospital de Puigcerdà. Fa tan sols vuit mesos mal comptats que el vaig anar a visitar a l’Hospital de Puigcerdà; ens havíem trobat unes setmanes abans en algun esdeveniment a Barcelona i em va parlar entusiasmat de la feina que estava fent a Puigcerdà, i de la satisfacció que li produïa haver aconseguit tancar l’exercici del 2016 amb un cert marge, superant les pèrdues econòmiques que la Fundació estava patint com a conseqüència d’una mala redistribució dels serveis sanitaris de la comarca de la Cerdanya, feta quan es va inaugurar l’Hospital Transfronterer, d’una feixuga càrrega de personal que es va quedar a la Fundació quan aquesta no ho requeria pel seu normal funcionament, i del pagament del deute històric que la Fundació va tenir que assumir quan l’activitat d’aguts es va traslladar al nou Hospital, que al ser una entitat jurídica espanyola i francesa a la vegada, de recent creació, no podia assumir cap càrrega econòmica d’etapes anteriors. 

La notícia de la mort de Xavier Albalat, un home per damunt de tot honest, orgullós de ser gracienc, ha causat un fort impacte entre els seus companys de la Fundació Hospital de Puigcerdà, així com a l’Hospital de la Cerdanya, amb qui mantenia una estreta relació. El president de la Fundació i alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha fet públic el següent comunicat: 

“Amb gran tristesa, lamento comunicar-vos el traspàs del nostre gerent, el Xavier Albalat, que malauradament ens ha deixat de manera sobtada avui dilluns.
Des de la Fundació Hospital de Puigcerdà lamentem profundament la seva partença, i el seu record restarà sempre entre nosaltres. Especialment, recordem el temps que ha estat al capdavant de la direcció de la nostra institució, i tot el treball que hi ha realitzat.
En aquests moments difícils, ens unim al dolor de la família, amics i persones properes, dolor que compartim tots aquells que formem part d’aquesta institució i que hem treballat amb ell”.

També el Consorci de Salut i Social, institució a la que pertanyia laboralment Xavier Albalat ha emès una nota amb el text següent: 

El CSC lamenta la mort del nostre company Xavier Albalat, que ha estat vinculat a la nostra institució durant molts anys amb diverses responsabilitats i essent un important actiu en la consultoria internacional desenvolupada per l'entitat. La darrera de les seves responsabilitats al CSC va ser al capdavant de la Gerència de la Fundació Hospital de Puigcerdà, institució amb la qual estava profundament compromès.
Al CSC el recordarem sempre per la gran feina feta i per la seva entrega en tot el que emprenia, sent un exemple de gran professional i millor persona. El record que ens deixa serà inesborrable.

Quan al setembre de l’any passat vaig anar a visitar a Xavier Albalat, el vaig trobar força satisfet de la seva feina i dels resultats que estava obtenint i sobretot de l’equip de gestió que havia anat construint al seu voltant, al que considerava fonamental en la consecució dels èxits econòmics. Se sentia orgullós de l’esforç que havien fet potenciant l’activitat privada de la Fundació, o de la creació del servei de Rehabilitació, fets que van propiciar els bons resultats econòmics assolits, i mostrava la seva preocupació pel futur, que segons ell defensava, passava forçosament per donar un contingut amb valor afegit als espais que havien quedat buits en l’edifici de la Fundació. Era un home il·lusionat per la feina que feia, i estava del tot abocat a assegurar la futura viabilitat econòmica de la Institució. 

Xavier Albalat era infermer. De fet, des que va deixar la direcció d’infermeria de l’Hospital d’Igualada, s’havia format en gestió fent diferents cursos en prestigioses escoles de negocis com EADA o ESADE i havia fet també un Màster de gestió a la UB. A nivell professional havia estat director d’infermeria de la Clínica Sant Josep de Manresa i de l’Hospital d’Igualada. Després es va integrar a l’equip del Consorci Hospitalari de Catalunya (avui Consorci de Salut i Social) on va participar en diferents projectes de consultoria a l’Estat espanyol i a Amèrica llatina, fins que va ser nomenat director de l’Hospital Sociosanitari de la Caixa de Catalunya a Vall d’Hebron. Posteriorment es va integrar al Grup IDC Salud en el que va desenvolupar diferents funcions de gestió en la Clínica del Vallès, la Clínica del Pilar de Barcelona i l’Hospital General de Catalunya a Sant Cugat. Al gener del 2016 es va incorporar com a gerent a la Fundació Hospital de Puigcerdà. Com a mostra de les seves inquietuds empresarials, dir que des de feia un parell d’anys, Xavier Albalat era el president del Clúster d’empresaris transfronterer de la Cerdanya.

Per aquelles contrastos de la vida, Xavier Albalat s’havia instal·lat a la muntanya però ell era un apassionat del mar. Va tenir durant molts anys un veler a Sitges, i la seva il·lusió era un cop jubilat comprar-se’n un on poder-hi viure i viatjar per mig món... Descansa en pau, amic Xavier, has navegat pels mars, i també per aquest país nostre al que has estimat tant. La  propera escala, Ítaca. Gràcies per la teva amistat. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada