dimarts, 29 de maig del 2018

L’aliança estratègica ICS-IAS a Girona: una fórmula d’èxit (i III)


Després d’anys esperant la construcció del nou edifici, l’Hospital Josep Trueta renova una part important de les seves instal·lacions en espera que hi hagi consens pel que fa a la ubicació definitiva del nou recinte hospitalari. 




L’Hospital Trueta ha patit durant anys una greu situació de manca d’inversions. Pendents com estaven de la construcció d’un nounhospital, no s’havien emprès tasques de reposició d’alguns equipaments, ni s’havia actuat sobre dependències de l’Hospital que amb el temps havien quedat del tot obsoletes.



És el cas del nou servei d’urgències les obres del qual estan ultimant-se aquests dies, i que transformaran del tot l’atenció d’urgències a l’hospital Gironí. En els espais que ocupava l’antic laboratori d’anàlisis clíniques que ha estat traslladat al Parc Martí Julià, s’hi han fet les obres d’ampliació del servei d’urgències que salvant les distàncies pel que fa a dimensions absolutes, recorda molt a les noves urgències de l’Hospital de Bellvitge, amb una concepció similar dels espais i els seus usos. Quan aquest servei s’inauguri, els gironins hi guanyaran molt en confortabilitat però sobretot pel que fa a la intimitat dels malalts. En la visita feta dilluns passat a l’Hospital Gironí, vaig tenir ocasió de constatar quan malament està actualment el servei, amb un munt de malalts per els passadissos en lliteres, una al darrere de l’altre, i sense cap intimitat pel malalt. Queda poc per a la inauguració d’aquest nou servei, però aquesta inauguració de les noves urgències, valgui la redundància, és del tot urgent. 

Un altre servei que cal destacar per la innovació en la filosofia de l’assistència que practica és la unitat de medicina intensiva pediàtrica i neonatal. Visitar-la sorprèn per diferents raons: la primera, perquè no se sent ni un nen plorant, i la segona és el silenci que impera en tota la unitat, respectat també i sobretot pels professionals assistencials. Tanmateix el que més sorprèn és adonar-se que els pares, i en especial la mare estan al costat dels seus fills tant de temps com vulguin; la seva presència és considerada pels pediatres gironins com un element més del procés curatiu de l’infant. Aquesta manera de treballar ja la vaig conèixer fa uns anys en un hospital infantil al Texas Medical Center, però desconeixia que aquesta filosofia de treball s’havia començat a implantar també a Catalunya.   

Un altre unitat que vaig tenir oportunitat de visitar va ser la Unitat d’Arítmies; es tracta d’una unitat amb un equipament d’última generació inaugurada encara no fa ni sis mesos, i que permet que el centre pugui assumir intervencions que fins ara havien de ser fetes forçosament a Barcelona. El Trueta ha començat a implantar desfibril·ladors automàtics cardíacs. El fet que el procediment es pugui fer al Trueta permet reduir l’espera dels pacients i fer-ne el seguiment posterior en aquest mateix Hospital. En opinió del Dr. Ramon Brugada, quan la nova Unitat estigui consolidada s’hi podran implantar desfibril·ladors a un centenar de pacients cada any. Cal tenir en compte que la població de referència del Trueta supera els 725.000 habitants, sent per tant el segon hospital de Catalunya pel que fa a la població de referència que té assignada.

A banda d’aquests serveis nous o apunt d’estrenar, l’Hospital Trueta està immers en un pla de renovació important. A nivell assistencial destaca entre altres temes, el robot quirúrgic “da Vinci” que l’Hospital ha incorporat recentment, la renovació de l’equipament d’hemodinàmica, el trasllat de les urgències pediàtriques a la tercera planta a prop de la unitat de medicina intensiva pediàtrica i neonatal, l’ampliació dels espais del Banc de Sang i Teixits, la reposició de totes les canonades de l’edifici, incorporació d’un PET-TAC per a Medicina Nuclear, etc. 

Tota aquesta activitat de renovació i posada a punt tecnològica, s’està fent independentment de la decisió d’on ubicar el nou hospital Trueta. Aquesta discussió porta anys sobre la taula sense que avui no hi hagi una posició de consens. Mentre l’Ajuntament gironí defensa l’opció de Girona Nord (Domeny), els professionals semblen decantar-se per l’opció Sud, a tocar del Parc Martí Julià on avui ja es desenvolupen conjuntament tot un seguit d’activitats. Fins el moment, oficialment el CatSalut no s’ha pronunciat al respecte, i de ben segur que no tenen cap presa en pronunciar-se. Com més temps passi sense que a Girona es consensuï una proposta d’ubicació, més temps en fer-se realitat el nou hospital i per tant menys pressió sobre el capítol d’inversions  del departament de Salut que de moment està fent via en la construcció dels nous hospitals de Tarragona i Viladecans.

He tingut la possibilitat de veure les dues possibles ubicacions, i a primera vista, si s’hi vol ubicar un Hospital de 500 llits, facultats de medicina i infermeria, Institut de recerca, etc., l’opció Nord sembla una mica escassa de superfície sinó es vol recórrer a les típiques torres hospitalàries avui en desús.  Els hospitals moderns són hospitals en superfície, no en alçada. Sembla que l’opció Sud hauria de permetre la construcció d’un autèntic Parc Sanitari però és evident que qui ho ha de decidir són els que hi entenen...

Crec que seria bo per els habitants de les comarques gironines, que quan abans, polítics, professionals i societat civil es posin d’acord d'on ubicar definitivament el nou hospital. Quan això passi, llavors la pilota estarà en el taulat del departament de Salut. Mentre tant la pilota no se sap massa bé en quin terrat està, però de ben segur està en els terrats de Girona.

Com a suggeriment, els proposaria que una delegació de responsables de l’Ajuntament gironí, de l’IAS i de l’ICS i de la societat civil vagin a visitar el “Texas Medical Center” a Houston als USA. Potser llavors ho acabaran de tenir clar...  

He d'agrair als responsables de l'IAS i de l'ICS de Girona la seva amabilitat, les seves explicacions i el temps que em varen dedicar. Tan de bo aquesta informació sobre l'aliança estratègica ICS-IAS sigui d'utilitat.          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada