dissabte, 5 de maig del 2018

Nous rumors sobre nomenaments, que afecten a la cúpula de Salut, i que no agraden al sector sanitari (I)



Quan molts teníem coll avall els nomenaments de David Elvira com a conseller de Salut i de Josep Maria Argimon a la direcció del CatSalut, apareixen noves possibilitats en les quinieles...

El sector sanitari no vol continuar sent un camp de proves per polítics ambiciosos, i reclama un conseller de Salut que conegui a fons el sector 


El tàndem Joan Ignasi Elena i Encarna Grifell, sona amb força aquests últims dies. Elena per assumir la conselleria i Grifell el CatSalut. Ells dos ja havien format equip a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú  



Quan sembla que el nus gordià de la política catalana pot estar a punt de ser desfet, i  finalment es pot constituir un govern, tornen a aparèixer nous rumors sobre el nomenament dels alts càrrecs del departament de Salut per aquesta propera legislatura. Va succeir el mateix fa algunes setmanes quan semblava que la investidura d’un nou president, que després va resultar fallida, estava a punt de produir-se.

David Elvira i Josep Maria Argimon   
En aquella ocasió eren els noms de David Elvira i de Josep Maria Argimon els que estaven al bell mig del debat per ocupar la conselleria de Salut i la direcció del CatSalut respectivament. Es tractava de dues persones ben conegudes pel sector que gaudien d’una acceptació molt generalitzada basada en la bona feina feta durant aquest dos últims anys, tot i que no han estat exempts de polèmiques però amb un balanç prou positiu. I en últim cas, les polèmiques que s’han pogut produir mai han tingut l’origen en aquestes persones, sinó que a ells els tocava apagar focs que havien estat encesos per d’altres. 

Pel que sembla aquests noms continuen sobre la taula, però al seu costat han aparegut, tot d’una, altres alternatives. Es tracta de Joan Ignasi Elena l’exalcalde socialista de Vilanova i la Geltrú i actual líder de la plataforma “Avancem”, i de Encarna Grifell que fou la seva ma dreta en l’etapa d’Elena al front de l’alcaldia de Vilanova. Si aquest tàndem fos cert, ens trobaríem novament amb un conseller de Salut no metge. Elena és advocat de formació, exmilitant del PSC i coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum que es va dissoldre tot just ara farà un any. Per la seva banda, Encarna Grifell és metgessa. 

Quan Antoni Comin va accedir a la conselleria de Salut, des del blog vaig criticar obertament que la màxima responsabilitat de la sanitat catalana fos assumida per algú que per titulació i per currículum estava molt allunyat del món sanitari, i que centrava tot el seu bagatge en el món de la política i l’ensenyament; en el cas de Joan Ignasi Elena, em trobo en la mateixa situació, tot i que en aquest cas, al seu currículum sí que hi ha algunes connotacions sanitàries que explicaré més endavant. Tot i així, he de lamentar una vegada més la manca de sensibilitat d’ERC vers el sector salut. Si per la policia cal gent coneixedora del que és la seguretat ciutadana per estar al front dels mossos d'esquadra, si l‘ensenyament requereix persones coneixedores del sistema docent per dirigir-lo, perquè la sanitat s’ofereix al primer que passa? No hauria d’estar dirigida també per algú que s'hi entengués una mica?. 

Per altre banda, l’equip actual està desenvolupant una bona feina. És un equip cohesionat, que ha defensat el sistema sanitari jugant-se materialment els seus llocs de treball intentant donar la volta als efectes de l’article 155, i oposant-se frontalment al tribunal Constitucional assegurant que tot i els recursos del govern espanyol contra la Llei d’accés universal a l’assistència, a Catalunya atendrem a tots els malalts  que ho requereixin. El PLANUC és un exemple de la bona feina que duen a terme, com també ho són els Plans estratègics Territorials, i tants altres. Destaco d'una manera molt important que amb l'ajut del conseller Comin que a nivell polític s'ho ha treballat molt, han aconseguit callar el soroll mediàtic que envoltava a la sanitat pública encara no fa ni tres anys. La pregunta és perquè no poden continuar treballant pel país, per la nostra sanitat si ho estan fent francament be?. Si el sector sanitari també està content amb el seu treball, si tots plegats han construït una maquinaria que rutlla, si la sanitat ha desaparegut del camp de batalla política, si les llistes  d'espera han baixat, si els indicadors de salut de la nostra població són millors que mai, perquè hi ha d’haver canvis? Posarem en risc tot això només per interessos polítics? Quina mena de política és aquesta? La dels ciutadans, segur que no; en tot cas deuen ser els interessos a vegades mesquins de la política partidista.       

Joan Ignasi Elena i Encarna Grifell
Tornant a la realitat, és cert que entre Antoni Comin i Joan Ignasi Elena hi ha diferències notables. Comin necessitava sobreactuar per sentir-se segur en el seu càrrec; s’havia de fer notar. Joan Ignasi Elena és una persona més senzilla, allunyada del soroll mediàtic, però ambiciosa políticament, que quan era alcalde de Vilanova va intentar assolir la presidència del Consorci Hospitalari de Catalunya (avui CSC) sense sortir-se’n, i que haurem de veure com es mou en un àmbit que només coneix “per sobre”. Antoni Comin va ser un conseller amb un final d’etapa molt més positiu per la sanitat catalana que no pas els seus inicis quan va revolucionar a tot el sector. En qualsevol cas, si es confirma el nomenament d’Elena, estem davant d’una situació en la que haurem de viure un nou període d’aprenentatge del sector per part del futur conseller. Per fer aquest aprenentatge el més breu possible, el rumor apunta que Joan Ignasi Elena li hauria demanat a Encarna Grifell que l’acompanyi en aquesta nova singladura política, per conduir la nau del CatSalut.

En aquest sentit hem de recordar que la Dra. Encarna Grifell havia estat la ma dreta de Joan Ignasi Elena mentre aquest va ser alcalde de Vilanova del 2005 al 2011. Junts varen potenciar enormement l’Hospital Sant Antoni Abad de la capital del Garraf, junts varen crear el consorci d’atenció a les persones que inclou un centre d’atenció primària i la plataforma multiserveis (residència d’avis, centre de dia, servei d’atenció domiciliària, i atenció a les dependències), i junts varen crear un important centre de rehabilitació també a Vilanova, que fou pioner quan va ser creat. Per tant, Grifell per formació i experiència i Elena com a màxim responsable dels serveis sanitaris locals  coneixen el sector, tot i que els coneixements d’Elena són molt més superficials que no pas els de Grifell  

(Continaurà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada